Φωτιά στην Πάρνηθα: Βελτιωμένη εικόνα – Αγώνας δρόμου να περιοριστεί το μέτωπο πριν τη δύση

by admin
7 views

Ηφωτιά στην Πάρνηθα που ξεκίνησε από την περιοχή Κατσιμίδι δεν έχει ενεργό μέτωπο αλλά διάσπαρτες εστίες ενώ για την κατάσβεσή της έχουν κινητοποιηθεί ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Την κατάσβεση τη φωτιάς δυσκόλεψαν οι εξαιρετικά ισχυροί άνεμοι ενώ στη μάχη με τις φλόγες ρίχθηκαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Η φωτιά ήταν ορατή από μεγάλο μέρος του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Νίκος Καπόγλης, «η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς Θρακομακεδόνες αν και είναι μακριά πολύ ακόμα» ενώ πρόσθεσε ότι «είναι πολύ ψηλά πάνω στο βουνό η φωτιά, πάνω από τα 600 μέτρα υψόμετρο».

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας σημείωσε για το πύρινο μέτωπο στην Πάρνηθα: «Η προσπάθεια της Πυροσβεστικής είναι πολύ μεγάλη, δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο».

«Η φωτιά στην Πάρνηθα είναι χωρίς ενεργό μέτωπο. Βέβαια, με διάσπαρτες εστίες, οι οποίες θα δουλευτούν όλο το βράδυ, άρα η προσπάθεια και η μάχη μας δεν έχει τελειώσει.

Καιρός – Πότε θα κοπάσουν οι άνεμοι

Ο σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην Πάρνηθα, που τυχαίνει να είναι αρκετά κοντά στη φωτιά, έδωσε τη μέση ένταση του ανέμου στα 5 χιλιόμετρα και τις τρύπες στα 100 χιλιόμετρα.

«Νομίζω όμως ότι τα δύσκολα πέρασαν», αναφέρει ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος

Σύμφωνα με την ενημέρωση της εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλη Βαθρακογιάννη:

Στις 3 παρά 10 το μεσημέρι, ενημερώθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων για τη δασική πυρκαγιά στο Κατσιμίδι της Πάρνηθας. Αυτή τη στιγμή, ισχυρές επίγειες δυνάμεις, δίνουν τεράστια μάχη με τις φλόγες και θα ενισχυθούν περαιτέρω με 100 πυροσβέστες και 30 οχήματα από Θεσσαλία, Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία.

Από αέρος επιχειρούν 12 εναέρια μέσα, 4 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Στην περιοχή της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, η ταχύτητα των ανέμων φτάνει τα 50 χιλιόμετρα, με ριπές που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτές οι συνθήκες αλλά και το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης δυσχεραίνουν το επιχειρησιακό έργο των εναερίων μέσων. Γι’ αυτό το λόγο επιχειρούν κυρίως ελικόπτερα.

Όλες οι δυνάμεις συντονίζονται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΟΣ.
Στις 3 και 47 το μεσημέρι, εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την ενημέρωση των κατοίκων στις πλησιέστερες περιοχές της πυρκαγιάς, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν ισχυρές δυνάμεις, από εθελοντές πυροσβέστες, πλήθος εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής αλλά και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Γενικότερα οι συνθήκες που επικρατούν, είναι δύσκολες και επικίνδυνες.

40 πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις έχουν εκδηλωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο 29 Ιουνίου 2024.

Τονίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες, για τη δική τους ασφάλεια, θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Νωρίτερα το 112 έστειλε μήνυμα ζητώντας από όσους βρίσκονται στην περιοχή να είναι σε ετοιμότητα.

Φωτιά στην Πάρνηθα: Βελτιωμένη εικόνα – Αγώνας δρόμου να περιοριστεί το μέτωπο πριν τη δύση

Επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 6 ελικόπτερα εκ των οποίων ένα συντονιστικό και 5 αεροσκάφη.

Φωτιά στην Πάρνηθα: Βελτιωμένη εικόνα – Αγώνας δρόμου να περιοριστεί το μέτωπο πριν τη δύσηΦωτιά στην Πάρνηθα: Βελτιωμένη εικόνα – Αγώνας δρόμου να περιοριστεί το μέτωπο πριν τη δύση

Λόγω της εκδήλωσης της φωτιάς στο Κατσιμίδι στην Πάρνηθα η Αστυνομία προχώρησε στις εξής εκτροπές:

  • Επαρχιακή οδός Μαλακάσας και Μερκουρίου
  • Ιπποκράτους και Λεωφόρος Τυρταίου
  • Τατοΐου και Χλόης
  • Κόμβο της Μαλακάσας στο ύψος της Σφενδάλη
  • Επαρχιακή οδό Μαλακάσας και Ανεξαρτησίας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Κυριακή 30 Ιουνίου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας)

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι: «Συνεπώς, παραμένει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων παραμένει σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:

  1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τέλος, παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών».

Φωτιά στην Πάρνηθα: Βελτιωμένη εικόνα – Αγώνας δρόμου να περιοριστεί το μέτωπο πριν τη δύσηΦωτιά στην Πάρνηθα: Βελτιωμένη εικόνα – Αγώνας δρόμου να περιοριστεί το μέτωπο πριν τη δύση

EΡΤΝews -Ρεπορτάζ: Κώστας Νούσης, Νίκος Καπόγλης, Κάτια Νιάκαρη, Θοδωρής Παναγιωτίδης, Νίκος Κουντούρης, Mαρίνα Θανασοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ