Φορητός σαρωτής ανιχνεύει τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων

by admin
5 views

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) ανέπτυξαν τον PointCheck, έναν φορητό σαρωτή που επιτρέπει στους ασθενείς να παρακολουθούν τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων τους και να εντοπίζουν έγκαιρα σημάδια μόλυνσης.

Μία από τις σημαντικότερες παρενέργειες της χημειοθεραπείας είναι η απότομη μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων, η οποία καθιστά τους ασθενείς ευάλωτους σε επικίνδυνες λοιμώξεις. Αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση των περιστατικών καρκίνου και την ανάγκη για την εξεύρεση νέων θεραπειών, ώθησε μια ομάδα ερευνητών από το ΜΙΤ να αναπτύξει μια φορητή συσκευή που παρακολουθεί τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων.

Η Leuko Labs είναι μια πλατφόρμα που προωθεί την ιατρική επιχειρηματικότητα συνδέοντας ερευνητές με καθηγητές του MIT για την αντιμετώπιση κρίσιμων κενών στον τομέα. Οι ιδρυτές της Leuko επικεντρώθηκαν στο γεγονός ότι ο μοναδικός τρόπος παρακολούθησης του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων είναι μέσω αιμοληψίας.

Οι καρκινοπαθείς υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία περίπου κάθε 21 ημέρες. Η χημειοθεραπεία μειώνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων τους και αυξάνει την ευπάθειά τους σε λοιμώξεις.

«Ένας στους έξι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία θα αναπτύξει μια λοίμωξη, όπου τα λευκά αιμοσφαίρια τους είναι κρίσιμα χαμηλά», δήλωσε ο συνιδρυτής της Leuko, Κάρλος Κάστρο-Γκονζάλεζ. «Ορισμένες από αυτές τις λοιμώξεις είναι θανατηφόρες, κάτι που είναι ιδιαίτερα τρομερό επειδή οφείλεται στη θεραπεία και όχι στην ασθένεια» επισήμανε.

Πολλές από τις λοιμώξεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι ασθενείς μπορούσαν να παρακολουθήσουν τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων τους. Η Leuko ανέπτυξε μια μη επεμβατική λύση που επιτρέπει στους ασθενείς να ελέγχουν συχνότερα τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων τους, οδηγώντας σε μεγαλύτερη ακρίβεια στις δόσεις της χημειοθεραπείας.

Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.

«Οι έρευνες εκτιμούν ότι θα εξαλείψει το 50% των νοσηλειών», δήλωσε στο MIT ο Ωρελιέν Μπουρκάρ, συνιδρυτής της Leuko.

Φορητός σαρωτής ανιχνεύει τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων
(Ο Ωρελιέν Μπουρκάρ παρακολουθεί τη ροή των λευκών αιμοσφαιρίων μέσα από τα τριχοειδή αγγεία που βρίσκονται στη βάση του νυχιού).

Το PointCheck ελέγχει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων σκανάροντας τα νύχια

Το PointCheck είναι μια μικρή συσκευή που μοιάζει με φουτουριστικό σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων και η οποία μπορεί να δει μέσα από το δέρμα και να μετρήσει τα λευκά αιμοσφαίρια καθώς περνούν από έναν μικροσκοπικό φακό. Τα τριχοειδή αγγεία στη βάση του νυχιού είναι τόσο στενά και κοντά στο δέρμα που τα λευκά αιμοσφαίρια πρέπει να περάσουν ένα προς ένα, γεγονός που καθιστά ευκολότερο τον εντοπισμό τους.

Το MIT διευκρίνισε ότι ενώ η συσκευή δεν παρέχει ακριβή μέτρηση, μπορεί να καθορίσει αν οι ασθενείς βρίσκονται πάνω ή κάτω από το επικίνδυνο όριο των 500 ουδετερόφιλων, τον πιο κοινό τύπο λευκών αιμοσφαιρίων. Στο μέλλον, η Leuko Labs σχεδιάζει να επεκταθεί στη μέτρηση και άλλων συστατικών του αίματος. Πρώτα όμως θα πρέπει να περιμένει την έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ