Φαβορί στους σημερινούς τελικούς ο Ολυμπιακός

by admin
0 views

Το κολυμβητήριο της Βουλιαγμένης, στο Λαιμό, θα φιλοξενήσει σήμερα διαδοχικά τους δύο σημερινούς τελικούς. Την αρχή θα κάνουν οι γυναικείες ομάδες του Ολυμπιακού και του Εθνικού, στις 15:30, και δύο ώρες αργότερα (17:30) θα πάρουν σειρά οι άνδρες, όπου οι “ερυθρόλευκοι” θα τεθούν αντιμέτωποι με τον Απόλλωνα Σμύρνης.

Με έξι συνεχόμενα τρόπαια, έντεκα διαδοχικούς τελικούς και συνολικά 24 τίτλους (εκ των οποίων 20 τα τελευταία 23 χρόνια), ο Ολυμπιακός είναι πλέον ο απόλυτος κυρίαρχος στην 45χρονη ιστορία του κυπέλλου υδατοσφαίρισης ανδρών. Οι “ερυθρόλευκοι” μετά το 2005 έχουν γνωρίσει μόλις δύο ήττες στο θεσμό -αμφότερες από τη Βουλιαγμένη- και φυσικά είναι το ακλόνητο φαβορί και στον σημερινό τελικό. Στα δύο πρώτα παιχνίδια τους στο final-8 έκαναν επίδειξη δύναμης, συντρίβοντας 21-7 τον ΠΑΟΚ και 18-7 τον Πανιώνιο, και είναι σαφές ότι η έκβαση του αγώνα εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τη δική τους απόδοση.

Σε μία χρονιά που γενικά δεν εξελίχθηκε καλά, ο Απόλλων Σμύρνης “έγραψε ιστορία” το περασμένο διήμερο στο Λαιμό. Χάρη στις νίκες του επί της Βουλιαγμένης (12-9 στα πέναλτι) και του Περιστερίου (10-7), η “αμφίβια ταξιαρχία” προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στον τελικό και γίνεται μόλις ο 12ος σύλλογος που θα αγωνιστεί στην καταληκτική αναμέτρηση του θεσμού, στις 46 (με τη φετινή) διοργανώσεις που έχουν διεξαχθεί. Η ομάδα του Νίκου Δεληγιάννη κατάφερε να ξεπεράσει γρήγορα το σοκ του αποκλεισμού από τον ΠΑΟΚ, στα πλέι-οφ του πρωταθλήματος, και να δείξει μία πολύ βελτιωμένη εικόνα στο final-8, ιδιαίτερα στο αμυντικό κομμάτι. Εκεί θα χρειαστεί να εστιάσει και πάλι, αν θέλει να φανεί ανταγωνιστική απέναντι στον εξαιρετικά φορμαρισμένο Ολυμπιακό.

Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν νωρίς τη φετινή χρονιά, καθώς είχαν κληρωθεί μαζί στην Α΄ φάση του πρωταθλήματος. Οι “ερυθρόλευκοι” νίκησαν δύσκολα (9-8) στο Σεράφειο, στην πρεμιέρα της σεζόν, ενώ και στο ματς του Πειραιά ο Απόλλωνας ήταν ανταγωνιστικός ως τα τελευταία λεπτά, γνωρίζοντας τελικά την ήττα με 16-12. Σε τελική φάση κυπέλλου, η μοναδική τους συνάντηση καταγράφηκε στον ημιτελικό του 2020, στη Χίο, όπου ο Ολυμπιακός επικράτησε με 14-7.

Πέντε χρόνια αήττητη συμπληρώνει η γυναικεία ομάδα του Ολυμπιακού στις εγχώριες διοργανώσεις, έχοντας πανηγυρίσει σε αυτό το διάστημα τέσσερα συνεχόμενα νταμπλ. Οι φιναλίστ του φετινού Champions League έχουν ανοίξει πολύ πλέον την “ψαλίδα” σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες και μοιάζει δύσκολο να απειληθούν, αλλά σε ένα νοκ-άουτ παιχνίδι όλα μπορούν να συμβούν. Ο Εθνικός, προερχόμενος από την επική ανατροπή του ημιτελικού και τη νίκη στα πέναλτι επί της Βουλιαγμένης (17-15), θα έχει ως οδηγό το πρόσφατο ματς πρωταθλήματος μεταξύ των δύο ομάδων, στο οποίο ηττήθηκε οριακά (11-10), αν και έχανε 10-5 στο τέλος της τρίτης περιόδου. Στον α΄ γύρο της κανονικής περιόδου, πάντως, οι “ερυθρόλευκες” είχαν επιβληθεί πολύ πιο εύκολα, με 13-5.

Ο Ολυμπιακός, ο οποίος στον χθεσινό ημιτελικό του final-4 ξεπέρασε με άνεση το εμπόδιο του Αλίμου (19-9), έχει κατακτήσει τα πέντε από τα έξι τρόπαια στο κύπελλο γυναικών, που καθιερώθηκε το 2018. Η μοναδική ήττα του ήταν στον τελικό του 2019 από τη Βουλιαγμένη, στη Χίο. Στον αντίποδα, για τον Εθνικό θα είναι η παρθενική του συμμετοχή σε τελικό, μετά από τρεις διαδοχικούς χαμένους ημιτελικούς (δύο από τη Βουλιαγμένη και έναν από τον Ολυμπιακό, το 2022). Συνολικά, οι “κυανόλευκες” του Πειραιά αναζητούν τον πρώτο εγχώριο τίτλο τους μετά από 32 ολόκληρα χρόνια και το πρωτάθλημα του 1992, κι ενώ στο μεσοδιάστημα έχουν κατακτήσει δύο φορές το LEN Trophy (νυν Euro Cup).//ΔΜ

Περισσότερα Εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ