«Το 10% του πληθυσμού στον Λίβανο έχει εκτοπιστεί» – Οι απεσταλμένοι του ΕΡΤΝews στη γραμμή του πυρός

by admin
1 views

Συνεχίζονται τα Ισραηλινά χτυπήματα με αμείωτη ένταση, ο στρατός μεταφέρει συνεχώς στρατεύματα στον Βορρά και οι Ισραηλινοί δείχνουν έτοιμοι για χερσαία επιχείρηση. Στη Χάιφα βρίσκεται ο δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Γιώργος Σιδέρης. Όπως μετέδωσε το βράδυ, μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, χτύπησε ένας συναγερμός που αφορούσε περισσότερες από 30 περιοχές του Ισραήλ, νότια από το Τελ Αβίβ. Πρόσθεσε ότι ακούμε ότι σε μεγάλο ύψος πετούν μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ με κατεύθυνση προς το Λίβανο. Χθες εξουδετερώθηκε ένας στρατηγός της Χεζμπολάχ, ένας στρατιωτικός διοικητής για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μάλιστα το πλήγμα αυτό έγινε μέσα στην πρωτεύουσα, στη Βηρυτό.

Εκτός από τον στρατιωτικό διοικητή υπήρξαν 23 άμαχοι νεκροί Σύροι, γυναίκες και παιδιά. Έμεναν σε ένα τριώροφο κτίριο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, και ήταν εκεί διότι είχαν φύγει από την δική τους πατρίδα μετά τα όσα συμβαίνουν και εκεί.

Από την άλλη πλευρά του Ισραήλ, δεν σταμάτησαν αεροσκάφη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας να πετούν αεροσκάφη και ελικόπτερα. Επιθετικά ελικόπτερα τύπου Απάτσι. Όλα κατευθύνονταν στο βόρειο μέτωπο προς το Λίβανο. 2.000 στόχοι μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα. 70 από αυτούς αφορούσαν διοικητικά κέντρα πληροφοριών ώστε να αποσυντονιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου.

Εκείνο το οποίο φαίνεται είναι ότι και σε διπλωματικό πολιτικό επίπεδο, όση άσκηση πίεσης και να έχει γίνει από τη Δύση, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από ισχυρές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, απορρίπτονται από την πλευρά του Ισραήλ. «Ακούσαμε και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ εχθές να απορρίπτουν ουσιαστικά την πρόταση αυτή, λέγοντας ότι δεν θα αφήσουμε την Χεζμπολά να συντονιστεί ξανά, να αλλάξει θέσεις και να συνεχίσει να πλήττει θέσεις του Ισραήλ» τόνισε ο δημοσιογράφος και πρόσθεσε ότι «πληθαίνουν οι φωνές οι οποίες λένε για την Χεζμπολάχ, ότι το τελευταίο διάστημα βάζει στο κάδρο περισσότερους αμάχους στο βόρειο μέτωπο, παρά τις στρατιωτικές βάσεις. Και αυτό το λένε γιατί τα τελευταία πλήγματα που έχει πετύχει η Χεζμπολάχ, είναι σε κάποια κιμπούτς από τα οποία βεβαίως ο κόσμος έχει απομακρυνθεί. Και εκτός αυτού έχουμε και τους περιφερειακούς συμμάχους της Χεζμπολάχ και της Χαμάς. Τις τελευταίες ημέρες έχουν εξουδετερωθεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι, οπλισμένα δηλαδή, τα οποία πάνε και πέφτουν στον στόχο τους από το Ιράκ, από τη Συρία και την Υεμένη».

Λίβανος: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα του ισραηλινού στρατού

Η Αλεξία Καλαϊτζή από τη Βυρητό μετέδωσε ότι «σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το 10% αυτή τη στιγμή του πληθυσμού της χώρας έχει εκτοπιστεί, φοβούμενο προφανώς τις επιθέσεις του Ισραήλ και έχοντας στο βλέμμα του στη Γάζα, βλέποντας τι συμβαίνει εκεί οι άνθρωποι είναι αρκετά ανήσυχοι. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το τελευταίο 24ωρο έχουν πεθάνει 92 άνθρωποι. Είτε έχουν καταλήξει από τραυματισμούς, από τις προηγούμενες αεροπορικές επιθέσεις, είτε από τις χθεσινές επιθέσεις, όπου επιβεβαίωσε και η Χεζμπολά, σκοτώθηκε υψηλόβαθμο στέλεχος της».

Περίπου 350 σχολεία έχει σταματήσει πλήρως η εκπαιδευτική διαδικασία στο Λίβανο και τα σχολεία έχουν μετατραπεί σε χώρους φιλοξενίας για να μπορέσουν να δώσουν στέγη, να δώσουν φαγητό, να δώσουν νερό σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν υπό αυτές τις συνθήκες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Το σύστημα υγείας της με δυσκολία αντέχει ακόμα και τώρα τις πιέσεις που υφίσταται, αλλά όλα δείχνουν ότι η κατάσταση πηγαίνει προς μια κλιμάκωση. Τίποτα αυτή τη στιγμή δεν δείχνει ή δε μπορεί να καθησυχάσει τους ανθρώπους του Λιβάνου ότι θα υπάρξει μια κατάπαυση πυρός. Το μόνο αίτημα είναι προς τις διεθνείς δυνάμεις να μπορέσουν να πιέσουν το Ισραήλ ώστε τα πράγματα να αποκλιμακωθούν.

Αποστολή στη Χάιφα: Γιώργος Σιδέρης, Γιάννης Παρίσης (κάμερα), Γιάννης Παπαχρήστος (ήχος) Αποστολή: Βηρυτός: Αλεξία Καλαιτζή, Αντώνης Κατσουγιαννόπουλος (κάμερα), Αντώνης Κυπραίος (ηχολήπτηςς)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ