Το σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο “Tabakalera” φιλοξενεί την έκθεση της Τζέσικα Σάρα Ρίνλαντ

by admin
1 views

Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό στις 17 Σεπτεμβρίου και αποτελεί παραγωγή της Tabakalera σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ και το Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.

Η Αργεντινοβρετανίδα σκηνοθέτις, πρώην κάτοικος της Ikusmira Berriak που έχει επιλεγεί για το Φεστιβάλ του Λοκάρνο, θα παρουσιάσει την τελευταία μεγάλου μήκους ταινία της, «Monólogo colectivo / Συλλογικός Μονόλογος», στο τμήμα Zabaltegi-Tabakalera.

Η Tabakalera και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ (IFFR) ανακοίνωσαν τα επερχόμενα εγκαίνια της έκθεσης “Extramission. Begi distiratsuen ehizan (Extramission. On the hunt for bright eyes)”, που δημιουργήθηκε από την Αργεντινή-Βρετανίδα κινηματογραφίστρια Jessica Sarah Rinland. Αυτή η έκθεση, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, θα εγκαινιαστεί στον εκθεσιακό χώρο 2 της Tabakalera στις 17 Σεπτεμβρίου. Λίγες μέρες αργότερα, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, η Rinland θα συμμετάσχει στο τμήμα Zabaltegi-Tabakalera με την τελευταία του ταινία ‘’Monólogo colectivo / Συλλογικός Μονόλογος”.

Το σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο “Tabakalera” φιλοξενεί την έκθεση της Τζέσικα Σάρα Ρίνλαντ

Η Jessica Sarah Rinland είναι καλλιτέχνης και σκηνοθέτις, διεθνώς γνωστή για την πειραματική της προσέγγιση και το μοναδικό στυλ αφήγησης στη δημιουργία ντοκιμαντέρ. Με την ευκαιρία αυτή, σε συνεργασία με την Tabakalera και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, θα κάνει το άλμα στον εκθεσιακό χώρο με μια οπτικοακουστική εγκατάσταση που έχει δημιουργήσει ειδικά για αυτή τη διοργάνωση. Μετά την έκθεσή της στην Tabakalera, η εγκατάσταση θα μεταφερθεί στο Ρότερνταμ, όπου θα παρουσιαστεί επίσης τον επόμενο Ιανουάριο στο πλαίσιο του φεστιβάλ κινηματογράφου της πόλης.

Εν τω μεταξύ, η τελευταία ταινία της Jessica Sarah Rinland, “Monólogo colectivo / Collective Monologue” που παρήχθη κατά τη διάρκεια του residency της στο πλαίσιο της έκτης έκδοσης του προγράμματος Ikusmira Berriak το 2020, ετοιμάζεται για την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο την επόμενη εβδομάδα και στο τμήμα Zabaltegi-Tabakalera του Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Η ταινία και η εγκατάσταση, υποστηρίχθηκαν από το οπτικοακουστικό εργαστήριο Tabakalera καθ’ όλη τη διάρκεια του post-production και έλαβαν υποστήριξη ανάπτυξης από το Hubert Bals Fund του IFFR το 2020.

Το σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο “Tabakalera” φιλοξενεί την έκθεση της Τζέσικα Σάρα ΡίνλαντΤο σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο “Tabakalera” φιλοξενεί την έκθεση της Τζέσικα Σάρα Ρίνλαντ

Η κινηματογραφική εμπειρία της Rinland και οι καρποί της δημιουργικής της διαδικασίας, παράλληλα με την προβολή της ταινίας της σε διάφορα φεστιβάλ και την παρουσίαση της καλλιτεχνικής της εγκατάστασης, αποδεικνύουν πόσο σημαντικό ήταν το σύστημα υποστήριξης της δημιουργίας και των καλλιτεχνών για την Tabakalera, το Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και το Elias Querejeta Zine Eskola εδώ και πολλά χρόνια. Επιπλέον, η διοργανική συνεργασία μεταξύ της Tabakalera και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ για την υποστήριξη της παραγωγής νέων οπτικοακουστικών εγκαταστάσεων ενισχύει τη δέσμευση του κέντρου στη διασταύρωση μεταξύ κινηματογράφου και σύγχρονης τέχνης.

Ένα παράδειγμα αυτού ήταν το “Vive le cinéma!”  μια έκθεση που το 2022 παρουσίασε τις οπτικοακουστικές δημιουργίες των σκηνοθετών Dea Kulumbegashvili, Isaki Lacuesta, Lemohang Jeremiah Mosese και Jia Zhang-ke. Οι τέσσερις κινηματογραφιστές προσάρμοσαν τις συνήθεις κινηματογραφικές πρακτικές τους με σκοπό τη δημιουργία οπτικοακουστικών κομματιών που θα προβάλλονταν σε εκθεσιακό χώρο. Το “Captives”, το έργο που δημιούργησε ο Kulumbegashvili ειδικά για την έκθεση, επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ το 2023.

Ομοίως, την ίδια χρονιά, η Tabakalera αφιέρωσε μια έκθεση στη διαδικασία δημιουργίας της ταινίας «Το όνειρο της Σουλτάνας» από την καλλιτέχνιδα και σκηνοθέτη Isabel Herguera. Η σκηνοθέτις και η ομάδα της εργάζονται περιστασιακά στο Tabakalera Artists’ Space από το 2016 και η έκθεση οργανώθηκε σαν να ήταν το στούντιο της καλλιτέχνιδας. «Το Όνειρο της Σουλτάνας» ήταν υποψήφιο για το βραβείο Goya για την καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων και ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή ταινία κινουμένων σχεδίων που διαγωνίστηκε στην Επίσημη Επιλογή του Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.

Extramission. Begi distiratsuen ehizan

Η νέα βίντεο-εγκατάσταση της Jessica Sarah Rinland συνδυάζει νέες κινούμενες εικόνες και ηχογραφήσεις με σελίδες από περιοδικά του National Geographic των αρχών του 20ου αιώνα. Οι πράξεις διατήρησης και επαναπατρισμού στο έργο του Rinland υποδηλώνουν ότι οι σύγχρονες πράξεις φροντίδας μπορούν να εκθέσουν τις βιαιοπραγίες του παρελθόντος.

Monólogo colectivo / Συλλογικός μονόλογος

Το σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο “Tabakalera” φιλοξενεί την έκθεση της Τζέσικα Σάρα ΡίνλαντΤο σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο “Tabakalera” φιλοξενεί την έκθεση της Τζέσικα Σάρα Ρίνλαντ
  • Jessica Sarah Rinland (Αργεντινή)
  • Χώρα(-ες) παραγωγής: Αργεντινή
  • Ikusmira berriak 2020

Προσωπικές και αποσπασματικές στιγμές εκτυλίσσονται σε μια κοινότητα ζωολογικών κήπων και κέντρων διάσωσης ζώων σε όλη την Αργεντινή. Καθώς οι ιστορίες αυτών των ιδρυμάτων αποκαλύπτονται, αφοσιωμένοι εργαζόμενοι δεσμεύονται τόσο μέρα όσο και νύχτα να φροντίζουν τα εναπομείναντα περίκλειστα ζώα, προωθώντας έναν αμοιβαίο δεσμό που υπερβαίνει τα φανταστικά όρια μεταξύ ανθρώπου και ζώου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ