Το… περίπλοκο σύστημα του Ολυμπιακού Τουρνουά Μπάσκετ

by admin
12 views

Η Εθνική Ομάδα μπάσκετ έχει πάρει εδώ και λίγες ώρες την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε της Κροατίας με 80-69 στον τελικό του Προολυμπιακού Τουρνουά του Πειραιά. Κάπως έτσι επέστρεψε για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια στη διοργάνωση. Πλέον, ο Βασίλης Σπανούλης και οι παίκτες του ετοιμάζονται για τη νέα… περιπέτεια της πορείας τους. Σε αυτήν θα βρουν μπροστά τους και ένα επιεικώς περίεργο φορμάτ.

Αρχικά, όπως είναι γνωστό, στο Ολυμπιακό Τουρνουά της καλαθοσφαίρισης των ανδρών συμμετέχουν 12 χώρες. Τέσσερις λιγότερες απ’ ότι στο ποδόσφαιρο για παράδειγμα. Ωστόσο, σε άλλα αθλήματα όπως η υδατοσφαίριση επικρατεί ο αριθμός “12”, επομένως δεν έχει νόημα να σταθούμε σε αυτόν. Το φορμάτ όμως, είναι κάτι που μπορεί να συγκεντρώσει αρκετά βλέμματα πάνω του, ειδικά με τις αλλαγές που έχει σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν.

Όπως είναι γνωστό, από τους δύο ομίλους των έξι ομάδων που έστελναν 4+4 ομάδες στα προημιτελικά και τις διασταυρώσεις θέσεων 1-4, 2-3 που ίσχυε έως το 2016, πήγαμε το 2021 στους τρεις ομίλους των τεσσάρων ομάδων, απ’ όπου πέρασαν οι δύο πρώτοι κάθε γκρουπ, μαζί με τους δύο καλύτερους τρίτους και ακολούθησε κλήρωση για τα νοκ άουτ. Πλέον, οδηγούμαστε σε κάτι ακόμα πιο ασυνήθιστο.

Συγκεκριμένα, το φορμάτ έως τη φάση των ομίλων που θα διεξαχθεί στο Λιλ μένει ίδιο. Δηλαδή τρία γκρουπ των τεσσάρων, με τις δύο καλύτερες ομάδες να προκρίνονται και τις δύο καλύτερες τρίτες να ολοκληρώνουν την οκτάδα. Εκεί όμως είναι που αρχίζουν οι αλλαγές.

Οι οκτώ ομάδες των προημιτελικών που θα γίνουν στο Παρίσι θα χωριστούν σε… γκρουπ δυναμικότητας, ως εξής:

Pot D: Οι δύο καλύτεροι πρώτοι ομίλων (βάσει του +/- πόντων).
Pot E: Ο “χειρότερος” πρώτος ομίλων και ο καλύτερος δεύτερος των ομίλων (βάσει του +/- πόντων).
Pot F: Οι δύο “χειρότεροι” δεύτεροι των ομίλων (βάσει του +/- πόντων).
Pot G: Οι δύο τρίτοι των ομίλων.

Για τα προημιτελικά, οι ομάδες του “Pot D” μπορούν να κληρωθούν μονάχα με αυτές του “Pot G” και εκείνες του “Pot E” με αυτές του “Pot F”. Επίσης, όσες έπαιξαν μαζί στους ομίλους δεν θα μπορούν να κοντραριστούν στους “8”, άρα θα έχουμε και κάποιες… απευθείας αναθέσεις, ανάλογα με το πως θα “χτιστούν” τα γκρουπ δυναμικότητας.

Το συγκεκριμένο σύστημα είναι ιδιαιτέρως πρωτότυπο και σε πρώτη ανάγνωση… ξενίζει. Βασικά είναι και κάπως περίπλοκο, ειδικά έως ότου το κατανοήσει κάποιος. Ο βασικός του στόχος είναι να αποφευχθούν τα “μπισκότα” που λατρεύουν χώρες όπως η Ισπανία. Δηλαδή οι εσκεμμένες ήττες ομάδων την τελευταία αγωνιστική, με σκοπό για παράδειγμα να αποφύγουν την πλευρά του ταμπλό που πάει στα νοκ άουτ η Αμερική, ώστε να μπορούν να παίξουν με την Team USA μόνο στον τελικό. Έτσι λοιπόν, καμία ομάδα δεν θα μπορεί να είναι σίγουρη για το που θα καταλήξει, κάτι που θα βοηθήσει στην αύξηση της ακεραιότητας του Ολυμπιακού Τουρνουά. Παράλληλα, θα μας χαρίσει θεαματικότερους αγώνες και μεγαλύτερες συγκινήσεις ακόμα και στη φάση των ομίλων.//Α.

Περισσότερα Εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ