Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση κοντά σε τζαμί

by admin
8 views

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε μέσω ανάρτησης στο Telegram την ευθύνη για την επίθεση ενόπλων σε σιιτικό τέμενος του Ομάν, η οποία στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό 28 άλλων.

Νεκροί είναι ένας αστυνομικός, τέσσερις Πακιστανοί και ένας Ινδός, όπως διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών του σουλτανάτου. Οι τρεις δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν επίσης.

Η επίθεση στο τζαμί έγινε καθώς οι σιίτες αυτή την εβδομάδα γιορτάζουν την Ασούρα, μια ετήσια ημέρα πένθους που τιμά τον θάνατο στη μάχη του Ιμάμη Χουσεΐν τον έβδομο αιώνα, τον οποίο θεωρούν ως ο νόμιμο διάδοχο του Προφήτη Μωάμεθ.

«Η Βασιλική Αστυνομία του Ομάν ανταποκρίθηκε σε ένα περιστατικό με πυροβολισμούς που σημειώθηκε κοντά σε ένα τζαμί στην περιοχή Αλ Ουάντι αλ Καμπίρ» της πρωτεύουσας, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, η αστυνομία.

Οι τρεις ένοπλοι που βρίσκονταν πίσω από την επίθεση σκοτώθηκαν και οι αστυνομικοί «ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση των πυροβολισμών», προστίθεται.

Η δύναμη έδωσε έναν απολογισμό έξι νεκρών, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού. Ανέφερε ακόμα ότι 28 άνθρωποι «διαφόρων εθνικοτήτων» τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων διασώστες και τραυματιοφορείς.

Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση στο Ομάν

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι τρεις μαχητές της βρίσκονταν πίσω από τους πυροβολισμούς που είχαν στόχο «σιίτες που ασκούν τις ετήσιες τελετουργίες τους» με αφορμή την ιερή περίοδο πένθους της Ασούρα.

Το προπαγανδιστικό κανάλι της οργάνωσης Aamaq ανέφερε στα κανάλια του Telegram ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους «άνοιξαν πυρ με πολυβόλα εναντίον σιιτών» πιστών, πριν συγκρουστούν με τις δυνάμεις ασφαλείας του Ομάν.

Πλάνα που επαληθεύτηκαν από το AFP δείχνουν ανθρώπους να φεύγουν από το τέμενος Ιμάμ Αλί, με τον μιναρέ του να είναι ορατός, καθώς ακούγονται πυροβολισμοί. Μια φωνή ακούγεται να λέει «ω Θεέ μου» και να επαναλαμβάνει «ω Χουσεΐν».

«Τρομοκρατική επίθεση»

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ δήλωσε ότι είναι «βαθιά θλιμμένος από την τρομοκρατική επίθεση».

Σε ανάρτησή του στο X, ανέφερε: «Το Πακιστάν στέκεται αλληλέγγυο στο Σουλτανάτο του Ομάν και προσφέρει πλήρη βοήθεια στην έρευνα».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νασέρ Κανάνι, καταδίκασε τους πυροβολισμούς ως «διχαστική» πράξη.

Ο πρεσβευτής του Πακιστάν, Ιμράν Αλί δήλωσε ότι η επίθεση ξεκίνησε με πυροβολισμούς από ένα κτίριο δίπλα στο τέμενος, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για προσευχή.

Οι πιστοί κρατήθηκαν «όμηροι» από τους μαχητές πριν «απελευθερωθούν αργότερα από τις δυνάμεις του Ομάν», δήλωσε ο Αλί στο AFP.

Είπε ότι υπήρχαν λίγες πληροφορίες για τους δράστες ή το πιθανό κίνητρό τους.

«Όλοι κρατούν σιγή ιχθύος σχετικά με αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι η επίθεση δημιούργησε μια «δύσκολη κατάσταση»/

Έρευνες σε εξέλιξη

Η αστυνομία δήλωσε ότι «έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και διαδικασίες για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση» μετά την επίθεση.

«Οι Αρχές συνεχίζουν να συγκεντρώνουν στοιχεία και να διεξάγουν έρευνες για να αποκαλύψουν τις συνθήκες γύρω από το περιστατικό», πρόσθεσε η αστυνομία στο X.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ