Το ΕΡΤNews στο σημείο της απόπειρας δολοφονίας του Ρ. Φίτσο στη Σλοβακία – Αντιμέτωπος με 25 χρόνια κάθειρξης ο δράστης

by admin
15 views

Πέντε ώρες στο χειρουργείο και αμέσως μετά στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ο πρωθυπουργός της της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο γλίτωσε το θάνατο παρά τρίχα και διανύει τις δυσκολότερες ώρες, δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος Πελεγκρίνι, που του μίλησε για λίγα λεπτά στο νοσοκομείο.

Ο 71χρονος δράστης κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ποινή που επισείει τα 25 χρόνια κάθειρξης. Οι Αρχές θεωρούν ότι έδρασε μόνος του, ενώ έχουν ανακρίνει και τη σύζυγό του για να διαπιστωθεί αν είχαν υποπέσει στην αντίληψή της τα αιματηρά σχέδια του.

Δείτε βίντεο από το σημείο της επίθεσης στην Σλοβακία:

Άγνωστο εαν προσήχθη και ο γιος τους, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει εμφανιστεί σε σλοβακικά μέσα ενημέρωσης για να δηλώσει σοκαρισμένος και πως ο πατέρας του δεν αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

Αρκετοί επικρότησαν στα social media την απόπειρα δολοφονίας

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΕΡΤNews, Νίκο Κοντορούση, η κοινή γνώμη δεν έχει ακόμα συνέλθει από το σοκ, ενώ υπήρξαν αρκετοί που επικρότησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου Πρωθυπουργού. Η Αστυνομία ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε συλλήψεις, ενώ ερευνά και το πώς διέρρευσε το βίντεο από την ανάκριση του δράστη.
 
Μέσα σε αυτό το σκηνικό εντείνεται επικίνδυνα και η πολιτική πόλωση για το ποιος όπλισε το χέρι του δράστη. Ενδεικτική η δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας πως «δεν μπορεί να πάμε σε εμφύλιο επειδή δεν μπορούμε να ανεχθούμε ο ένας τις ιδέες του άλλου». Εκκληση που απηύθυνε πάντως αφού κατηγόρησε την αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης πως με τη στάση τους στο θέμα του εξοπλισμού της Ουκρανίας και το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας τηλεόρασης έθρεψαν τα πάθη.

Το χρονικό

Ο Φίτσο δέχθηκε επίθεση από έναν άνδρα, ο οποίος τον πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής πέντε φορές. Ο φερόμενος ως δράστης, λογοτέχνης 71 ετών, συνελήφθη από την αστυνομία και παραμένει υπό κράτηση. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ματούς Σουτάι Εστόκ, το κίνητρο της απόπειρας δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού ήταν «πολιτικό».

Η κατάσταση της υγείας του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο είναι σταθερή αλλά παραμένει «πολύ σοβαρή», μετά τον τραυματισμό του χθες από σφαίρες, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρόμπερτ Κάλινακ. «Σήμερα το βράδυ οι γιατροί κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση της υγείας του ασθενούς», δήλωσε ο Κάλινακ, που είναι επίσης υπουργός Άμυνας. «Δυστυχώς, η κατάσταση παραμένει πολύ σοβαρή, διότι τα τραύματα του είναι περίπλοκα», πρόσθεσε.

Την αξιολόγηση για την κατάσταση της υγείας του Φίτσο επιβεβαίωσε και διευθυντής του νοσοκομείου. Παράλληλα, η σλοβακική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σήμερα θα συγκληθεί το συμβούλιο κρατικής ασφάλειας ενώ και το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει από τις 11.00 (τοπική ώρα, 12.00 ώρα Ελλάδας).

Βίντεο ντοκουμέντο έχει καταγράψει τη στιγμή της επίθεσης. Την απόπειρα δολοφονίας καταδίκασαν η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τζο Μπάιντεν και ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα καταδίκασε τη «βάρβαρη και ανεύθυνη» επίθεση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός ενώ σοκαρισμένοι δήλωσαν σε ανακοινώσεις τους Ευρωπαίοι ηγέτες από την επίθεση.

Σχετική ανάρτηση έκανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος δήλωσε σοκαρισμένος από την ειδεχθή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.« Αυτές οι πράξεις βίας δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Είμαι σοκαρισμένος με την είδηση της επίθεσης κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού Φίτσο μετά τη συνεδρίαση του σλοβακικού υπουργικού συμβουλίου στη πόλη Χάντλοβα. Τίποτα δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει τη βία ή τέτοιες επιθέσεις. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του» ανέφερε ο πρόεδσρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την φρικτή δολοφονική επίθεση κατά του Ρόμπερτ Φίτσο προσφέροντας την αμέριστη βοήθειά της κυβέρνησής του.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τηλεγράφημά του προς την απερχόμενη πρόεδρο της Σλοβακίας χαρακτήρισε «τερατώδες» έγκλημα την απόπειρα δολοφονίας κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού κάνοντας λόγο για έναν θαρραλέο και ισχυρό άνδρα.

«Φυσικά, καταδικάζουμε αυτή την επίθεση με τον πλέον σθεναρό τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στην ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Ιζβέστια.

Ο Φίτσο είναι ένας βετεράνος πολιτικός της Σλοβακίας. Η πολιτική του καριέρα διαρκεί περισσότερα από 30 χρόνια και πριν από λίγους μήνες, τον περασμένο Οκτώβριο, εξελέγη πρωθυπουργός της Σλοβακίας για τέταρτη φορά. Eίναι 59 ετών. Οι απόψεις του και οι πολιτικές του κινήσεις αλλάζουν, δεν είναι πάντα σταθερές. Ξεκίνησε περισσότερο φιλοευρωπαίος, τα τελευταία χρόνια όμως έχει αρχίσει να επιτίθεται στην Δύση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Φαίνεται να είναι πιο κοντά με τη Ρωσία, ενώ είναι και φίλος του Βίκτορ Ορμπάν. Έχει επικριθεί και αυτός για το κράτος δικαίου. Επίσης, λένε ότι προσπαθεί να προωθήσει ένα νόμο σαν αυτόν που έχει περάσει η Ρωσία και αυτές τις μέρες προσπαθεί να περάσει η Γεωργία για τους ξένους πράκτορες.

Ρεπορτάζ – Ανταπόκριση: Νίκος Κοντορούσης

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ