Τουρκία: Ο πρόεδρος Ερντογάν υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Αιγύπτου «με προσδοκία συμφιλίωσης»

by admin
1 views

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, η επίσκεψη του οποίου ενδέχεται να βάλει τέλος σε μια δεκαετία διενέξεων μεταξύ των δύο χωρών, συμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ερντογάν, ο οποίος είχε επισκεφθεί τον Σίσι το Φεβρουάριο στο Κάιρο, αντάλλαξε με τον αιγύπτιο ηγέτη χειραψία κατά την κάθοδο του τελευταίου από το αεροπλάνο, σύμφωνα με τις εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την τουρκική προεδρία.

Οι δύο άνδρες πρόκειται να υπογράψουν σειρά συμφωνιών, ενώ γύρω στις 17:00 θα μιλήσουν στους δημοσιογράφους, ανακοινώθηκε από την τουρκική προεδρία.

Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επισκεφθεί στις 14 Φεβρουάριου φέτος το Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Μετά τις προεδρικές εκλογές τον Μάιο του 2023 και την επανεκλογή Ερντογάν στην Τουρκία, από τουρκικές πηγές διέρρεε η πληροφορία ότι επίκειτο επίσκεψη του Αλ Σίσι στην Άγκυρα, μία επίσκεψη που τελικά δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Τελικά, ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επισκέφθηκε πρώτος το Κάιρο.

Ο «πάγος» μεταξύ των δύο προέδρων άρχισε να λιώνει τον Νοέμβριο του 2022, όταν αντήλλαξαν χειραψία στο περιθώριο του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ και τον αμοιβαίο διορισμό πρέσβεων από τις δύο χώρες το περασμένο καλοκαίρι. Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2013 στην Αίγυπτο, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εισήλθαν σε περίοδο κρίσης και οι διπλωματικές τους σχέσεις υποβαθμίστηκαν σε επίπεδο επιτετραμμένου. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ταχθεί στο πλευρό του Αιγύπτιου ανατραπέντα προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, χαρακτηρίζοντας τον Αλ-Σίσι «δολοφόνο και πραξικοπηματία».

Στις αρχές Αυγούστου, επισκέφθηκε το Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και εκεί είχε ανακοινώσει ότι η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας – Αιγύπτου θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αιγύπτιου προέδρου στην Τουρκία και ότι ο ίδιος και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Μπάντρ Αμπντελάτι, συζήτησαν τις προπαρασκευαστικές εργασίες για τη συνάντηση αυτή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ