Τουρισμός – έρευνα: Ο ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας απαντούν στο γιατί στον κλάδο λείπουν εργαζόμενοι

by admin
4 views

Η εργασία που προσφέρεται είναι χωρίς ασφάλιση, χωρίς ένσημα δηλαδή, είναι η επιτομή της εργοδοτικής παραβατικότητας, η επιτομή της καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας της χώρας μας, είπε στο ΕΡΤNEWS ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Γιώργος Χότζογλου.

  • Δεν έχεις καμία ασφαλιστική ικανότητα, το κυριότερο όμως, δεν έχεις τη δυνατότητα πρόσβασης στο Ταμείο Ανεργίας τους χειμερινούς μήνες.
  • Πρέπει να έχεις μαζέψει τουλάχιστον 100 ένσημα για να επιδοτηθείς τρεις μήνες τον χειμώνα.

Δεύτερο σημαντικό είναι η καταστρατήγηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που έχει υπογραφεί με τους εργοδότες. Έχουμε υπογράψει μια κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που το υπουργείο Εργασίας την έχει κηρύξει γενικώς υποχρεωτική.

Λέει λοιπόν αυτή η σύμβαση, ότι η αμοιβή του σερβιτόρου, βάσει νομοθεσίας και βάσει της σύμβασης, είναι με ποσοστά 10% επί των εισπράξεων του πόστου του.

Αντίθετα αυτό που βλέπουμε είναι ένας μισθός φιξ που δεν υπερβαίνει κατά μέσο όρο τα 1.300 ευρώ.
Και σε αυτόν περιλαμβάνονται μέσα υπερωρίες, τα ρεπό τα δουλεμένα, οι προσαυξήσεις από την νυχτερινή εργασία, οι προσαυξήσεις από την δουλειά τις Κυριακές. Όλα αυτά μέσα στα 1.300 ευρώ.

Εγώ με έναν πρόχειρο υπολογισμό που έκανα όση ώρα σας ακούω, ένας εργαζόμενος σερβιτόρος, ας πάρουμε την περίπτωση που έχουμε βάλει μέσα στη συλλογική σύμβαση, ότι έχει συμφωνήσει με τον εργοδότη για ημερομίσθιο και όχι για να αμείβεται με ποσοστά, με τα ωράρια και το επταήμερο που παρουσίασε η έρευνά σας πρέπει να αμείβεται, φυσικά να είναι και ασφαλισμένος, και πρέπει να αμείβεται με σχεδόν 2045 ευρώ, αντί για τα 1300.

  • Η σίτιση και στέγαση του εργαζόμενου είναι υποχρεωτικές μέσω της κλαδικής σύμβασης εργασίας, γιατί υπάρχει και παρακράτηση από τον μισθό μας για αυτά.
  • Άρα λοιπόν δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάει κάποιος να δουλέψει σεζόν στην Ελλάδα. Είναι η απόλυτη ζούγκλα, είναι ο απόλυτος μεσαίωνας. Δεν έχουμε στήριξη από πουθενά. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι για γέλια.
  • Δεν υπάρχει ΣΕΠΕ, δεν υπάρχει ανεξάρτητη Αρχή, υπάρχει αόρατη αρχή και το κυριότερο δεν υπάρχει καμία απολύτως στήριξη τους χειμερινούς μήνες για τους εργαζόμενους.

Σκεφτείτε ότι στα νησιά που περιγράψατε στη Βόρειο Ελλάδα και στις Σποράδες και στο Βόρειο Ιόνιο, οι συνάδελφοί μου θα απολυθούν τέλη Σεπτεμβρίου, θα πάρουν επίδομα ανεργίας για Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο και από το τέλος Δεκέμβρη μέχρι τον επόμενο Μάιο που θα ξαναπάνε για δουλειά θα είναι χωρίς εισόδημα.

Στα ξενοδοχεία υπάρχει άλλη κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, και όντως στα ξενοδοχεία είναι πιο μαζεμένο το θέμα μας, γιατί οι ίδιοι οι εργοδότες έχουν διαπιστώσει ότι δημιουργείται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ τους και προσπαθούν να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα.

  • Στην εστίαση η κατάσταση είναι χαοτική.
  • Παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον την έρευνα σας και άκουσα και τον πρόεδρο κύριο Χατζόγλου, οποίος γνωρίζει τα θέματα στο πεδίο, όπως σωστά αναφέρθηκε, είπε στο ΕΡΤNEWS ο ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Μηλαπίδης.

Θα ήθελα να μου επιτρέψετε να κάνω μια γενική εισαγωγή και να καταλήξω στα ειδικά ζητούμενα της ασφάλισης.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι έχουν αλλάξει άρδην οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία: από τη συνθήκη να βρω μια δουλειά, είμαστε στη συνθήκη ψάχνω εργαζόμενους.

Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία αναπτύσσεται και το βασικό ανταγωνιστικό προϊόν της ελληνικής οικονομίας, το πιο διεθνές και το πιο εξωστρεφές, είναι ο τουρισμός μας.

Είναι δεδομένο ότι ασκούνται πιέσεις στο τουριστικό προϊόν συνολικά και στον κλάδο, γιατί ακριβώς δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι για να καλύψουν τις ανάγκες του τουρισμού.

Από ό, τι γνωρίζω, κατά μόνο 5% έχουν αυξηθεί τα ξενοδοχεία, έχουμε περισσότερα ξενοδοχεία, ταβέρνες, στην εστίαση ανοιγοκλείνουν μαγαζιά, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει σταθεροποιηθεί ο κλάδος.

Θέλω να πω ότι περίπου η προσφορά είναι η ίδια, ενώ η ζήτηση είναι τριπλάσια σε σχέση με το 2009.

Κατά τη γνώμη μου ότι υπάρχουν εργοδότες οι οποίοι καταστρατηγούν την εργασιακή και ασφαλιστική νομοθεσία και ότι υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται αν έχουν καλύτερες εναλλακτικές επιλογές.

Είμαστε στη συνθήκη στην οποία ο εργαζόμενος, ανάλογα με τις συνθήκες εργασίας που προσφέρονται, το μισθολογικό και ασφαλιστικό πακέτο και τις συμπληρωματικές παροχές, επιλέγει αυτός τον εργοδότη.

Πλέον οι εργαζόμενοι και πολύ καλά κάνουν, επιλέγουν υψηλότερο μισθό, ασφαλιστικό πακέτο και συμπληρωματικές παροχές. Προφανώς κανένας δεν πρέπει να δουλεύει πέραν των της κείμενης νομοθεσίας χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες.

Δεν υπάρχει εργασία χωρίς ασφάλιση. Είναι σαφές. Όχι μόνο για την υγεία, όχι μόνο για την ασθένεια, όχι μόνο για την ασφαλιστική ικανότητα που ήδη υπάρχει αλλά και για τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

  • Μισθός χωρίς ασφάλιση δεν υπάρχει, η συντριπτική πλειοψηφία των εργοδοτών της χώρας τηρούν την εργασιακή και ασφαλιστική νομοθεσία, διαβεβαίωσε ο ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  • Υπάρχουν φαινόμενα καταστρατήγησης, υπάρχουν εξαιρέσεις, υπάρχει υποδηλωμένη και υπάρχει και αδήλωτη εργασία.

Από τον ΣΕΠΕ, η οποία είναι μια Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης, έχω τα σχετικά νούμερα των ελέγχων και των προστίμων που έχουν επιβληθεί, καθώς και από τα αντίστοιχα ασφαλιστικά όργανα του ΕΦΚΑ.

  • Αν η ατομική σύμβαση, η οποία υπογραφεί δεν τηρείται, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να την καταγγείλει στην Επιθεώρηση Εργασίας.
  • Ο εργαζόμενος δεν πρέπει να φοβάται, πρέπει να διεκδικεί τα δικαιώματά του. Όταν έχει υπογραφτεί κάτι συγκεκριμένο, πρέπει και να τηρείται, είπε ο ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Γ. Χότζογλου προς τον Ν. Μηλαπίδη:  

Σχετικά με το γιατί δεν έχουμε προσωπικό, γιατί παρουσιάστηκε αυτό το πρόβλημα, αυτό θα πρέπει κάποια στιγμή να το συζητήσετε εσείς μεταξύ σας, γιατί το πρόβλημα αυτό παρουσιάστηκε αμέσως μετά την επανεκκίνηση του κλάδου από την πανδημία.

  • Γιατί π.χ. το 2019, τη χρονιά του απόλυτου ρεκόρ στην εστίαση και στον τουρισμό, δεν είχαμε τέτοιο πρόβλημα;
    Τι κάνατε λάθος; Μήπως δύο χρόνια μας αφήσατε με 534 ευρώ κάθε 50 ημέρες και πιστεύατε ότι μπορούμε να βιοποριστούμε;

Μήπως αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι συνάδελφοί μου συνειδητά γυρνάνε την πλάτη τους στον κλάδο που βιοπορίζονται τόσα χρόνια και στρέφονται είτε σε άλλες χώρες ανταγωνιστικές στην Ελλάδα; Έχουμε γεμίσει τα ξενοδοχεία της Ισπανίας με άκρως εξειδικευμένο ελληνικό προσωπικό, και εδώ στη χώρα μας δεν έχουμε καμαριέρα, σερβιτόρο, γκρουμ και ρεσεψιονίστ.

  • Γιατί φεύγουν οι Έλληνες για Κύπρο, Αυστρία, Κροατία και Ισπανία; Γιατί εκεί ο μισθός είναι 25% παραπάνω, γιατί εκεί δεν υπάρχει 9ωρο, 10ωρο, υπάρχει αυστηρά οκτάωρο και σε πολλές περιπτώσεις τετραήμερο, όπως πιλοτικά εφαρμόζεται στην Ισπανία και στον δικό μας κλάδο.

Αυτό συμβαίνει γιατί στην Ισπανία π.χ. μιας και το αναφέρατε, οι άνθρωποι έχουν αυστηρά οκτάωρο, έχουν κανόνες, έχουν νομοθεσία η οποία δεν παραβιάζεται από κανέναν. Εδώ στην Ελλάδα δυστυχώς δεν συμβαίνει αυτό.

Χαρακτηριστικά θα σας πω ότι πρόσφατα, επειδή είδα και στις κάρτες σας ότι είχατε για παράδειγμα την Κρήτη, θα σας πω ότι γύρισα την Κρήτη όλη, αυτή τη στιγμή είμαστε 30% πιο ακριβοί σε σχέση με πέρσι.

Η μέση τιμή δωματίου έχει φτάσει τα 520 ευρώ την ημέρα και μέσα στα δωμάτια υπάρχουν ταμπελάκια που ενημερώνουν τους πελάτες ότι η καμαριέρα θα περνάει κάθε δεύτερη μέρα, και αντιστοιχεί ένας σερβιτόρος ανά 55 πελάτες.

Απάντηση Ν. Μηλαπίδη στον Γ. Χότζογλου:

Να μην περιγράφουμε έναν παράδεισο κάπου αλλού, και ότι εδώ είναι η κόλαση. Εγώ δεν είμαι της λογικής άσπρο μαύρο. Παντού υπάρχουν ζητήματα.

Η Ελλάδα αναπτύσσεται, το τουριστικό προϊόν πάει πάρα πολύ καλά. Είμαστε ανταγωνιστικοί, μπορούμε να πάμε πολύ καλύτερα και μπορεί το όφελος της ανάπτυξης να πάει με πιο δίκαιο τρόπο και στους εργαζόμενους.

Δύο βασικά σημεία: Έλλειψη εργατικού δυναμικού, το νούμερο ένα στοίχημα της χώρας για να διατηρηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας έχουμε περιορισμούς.

Οι γυναίκες έχουμε την τρίτη χαμηλότερη διείσδυση στην αγορά εργασίας στην Ευρώπη. Το στοίχημα της χώρας για να διατηρηθεί η ανάπτυξη, είναι να αυξηθεί η απασχόληση. Θέλουμε περισσότερες γυναίκες, θέλουμε περισσότερους νέους.

Θέλουμε μετακαλούμενους από τρίτες χώρες, υπάρχουν ενεργές συμφωνίες, όμως δεν αρκούν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ