«Τομή ‘74. Από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία» – Εμβληματική έκθεση με τη σφραγίδα της ΕΡΤ

by admin
9 views

Μια πολύ σημαντική έκθεση για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα συνδιοργανώνει η ΕΡΤ μαζί με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Την έκθεση μνήμης «Τομή ’74. Από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία» που σκιαγραφεί τη μετάβαση στη Δημοκρατία, μέσα από μοναδικό αρχειακά τεκμήρια και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό εγκαινίασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Η μεταπολίτευση υπήρξε παράλληλα μια πολιτισμική τομή με τη φιλελευθεροποίηση των ηθών και των προτύπων της ζωής, την εμβάθυνση στην ισότητα των φύλων, την ελευθερία της πολιτικής και καλλιτεχνικής έκφρασης, την κοινωνική κινητικότητα και την εξωστρέφεια των Ελλήνων» τόνισε μεταξύ άλλων η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο πλαίσιο της ομιλίας της.

Η έκθεση σκιαγραφεί τη μετάβαση στη δημοκρατία μέσα από ένα πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Η ΕΡΤ συμμετέχει με υλικό από το αρχείο της που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 100 φωτογραφίες, 240 λεπτά αρχειακού οπτικοακουστικού υλικού, δίσκους βινυλίου, λογοκριμένα έγγραφα και άλλα αρχειακά τεκμήρια.

«Η αξία ενός αρχειακού υλικού αναδεικνύεται τελικά όταν κάποιος το εντοπίζει, το αναδεικνύει και με σύγχρονο τρόπο το προβάλλει σε όλους μας» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας.

«Αυτό που ορίζουμε ως μεταπολίτευση αυτά τα πενήντα χρόνια είναι το ένα τέταρτο του ελεύθερου βίου του ελληνικού κράτους» τόνισε ο πρόεδρος Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος, Σταύρος Ζουμπουλάκης.

«Η έκθεση το χρειάζεται αυτό. Χρειάζεται να συναντηθεί η ατομική μνήμη με την ιστοριογραφική καταγραφή» ανέφερε ο Πρόεδρος των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Δημήτρης Σωτηρόπουλος.

«Φιλοδοξία μας είναι πολλά σχολεία να έρθουν από τον Σεπτέμβριο να την επισκεφτούν. Φιλοδοξία μας είναι πολλοί συμπολίτες μας να επισκεφθούν και να αγαπήσουν το περιεχόμενο της έκθεσης αυτής» είπε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Το Αρχείο της ΕΡΤ προσφέρει μια διαφορετική προσέγγιση στην αποτύπωση της ιστορίας των γεγονότων της μεταπολίτευσης.

«Οι μαθητές, τα σχολεία να μάθουν, να καταλάβουν ακόμα και οι επισκέπτες οι οποίοι δεν είχαν γεννηθεί την εποχή εκείνη, τι εστί μεταπολίτευση» σημείωσε ο διευθυντής Αρχείου της ΕΡΤ, Βασίλης Αλεξόπουλος.

Η έκθεση «Τομή ’74. Από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία» παρουσιάζεται καθημερινά, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, από τις 09:30 μέχρι τις 20:00, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Φάκα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ