Τι συμβαίνει όταν μπερδεύεις τον αετό με κορμοράνο…

by admin
1 views

Οι “reds” είναι μια ομάδα ορόσημο στο Νησί, ο σύλλογος από το “Λιμάνι” έχει στην κατοχή του τα περισσότερα Champions League στην Αγγλία, μετρώντας έξι κατακτήσεις ενώ τα 19 πρωταθλήματα δεσπόζουν στην συλλογή των 75 τίτλων στην τροπαιοθήκη του “Anfield”, ωστόσο δεν είναι μόνο οι τίτλοι που έχουν ιδιαίτερη σημασία στην καρδιά κάθε “Liverpudian” αλλά και το ιστορικό έμβλημα-σήμα κατατεθέν της πόλης.

Για να καταλάβουμε καλύτερα την ιστορία του εμβλήματος αλλά και τις άγνωστες πτυχές του πρέπει να πάμε αρκετά χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στην εποχή όπου ο Βασιλιάς Ιωάννης βρισκόταν στην πόλη το 1207. Τότε ο Βασιλιάς χρησιμοποιούσε σε όλες τις σφραγίδες του τον “αετό” να έχει στο στόμα του σπαρτά, ωστόσο όπου μπλέκονται οι άνθρωποι θα υπάρξουν και λάθη, που μερικές φορές δημιουργούν έργα τέχνης. Πιο συγκεκριμένα τον 17ο αιώνα η μυθική αυτή σφραγίδα του βασιλιά χάθηκε και ανατέθηκε σε έναν σχεδιαστή να δημιουργήσει μια ίδια με την παλιά.

Τι συμβαίνει όταν μπερδεύεις τον αετό με κορμοράνο…
Η ιστορική πρώτη σφραγίδα του Λίβερπουλ από τον Βασιλιά Ιωάννη

Κάτι που δεν συνέβη ποτέ. Ο νέος σχεδιαστής πιθανότατα από λάθος μπέρδεψε τον κορμοράνο, με τον αετό και δημιουργήθηκε το “Liver bird”, το νέο έμβλημα εξαιτίας και της σημασίας που είχε για την παραθαλάσσια περιοχή της πόλης έμεινε και ταυτίστηκε με το Λίβερπουλ, ωστόσο η ιστορική ομάδα του “Λιμανιού” δεν ήταν αυτή που το χρησιμοποίησε πρώτη ως έμβλημα. Το 1981 με τους “reds” να μην έχουν ιδρυθεί ακόμα η άλλη ομάδα από την πόλη και μισητή αντίπαλος της Λίβερπουλ κατέκτησε το πρωτάθλημα, στα μετάλλια που σχεδιάστηκαν για τον εορτασμό του παρθενικού τίτλου της ομάδας χαράχτηκε το “Liver bird”.

Τι συμβαίνει όταν μπερδεύεις τον αετό με κορμοράνο…Τι συμβαίνει όταν μπερδεύεις τον αετό με κορμοράνο…
(Τα μετάλλια που σχεδιάστηκαν για το πρώτο πρωτάθλημα της Έβερτον)

Η συνέχεια επιφύλασσε ακόμα μια μεγάλη ιστορία για αυτόν τον τεράστιο σύλλογο. Τα “ζαχαρωτά” τότε χρησιμοποιούσαν για έδρα το “Anfield” ωστόσο μια διαφωνία μεταξύ της διοίκησης του συλλόγου τότε και του ιδιοκτήτη του γηπέδου οδήγησε στην ίδρυση της Λίβερπουλ, καθώς ο Τζον Χάουλντινγκ θέλοντας να μην αφήσει την ιδιοκτησία του έρημη αποφάσισε στην ίδρυση των “reds” δίνοντας της το όνομα της πόλης. Το θρυλικό έμβλημα της πόλης ωστόσο άρχισε να το χρησιμοποιεί η νεοσύστατη τότε ομάδα 9 χρόνια μετά την ίδρυση της, ενώ στις φανέλες μπήκε από το 1955.

Η τελική μορφή του εμβλήματος όπως το ξέρουμε μέχρι σήμερα απεικονίζει φυσικά το “liver bird” μέσα σε μια ασπίδα, πάνω βρίσκονται οι πύλες του Σάνγκλι προς τιμήν του σπουδαίου τεχνικού που είχε αναλάβει την ομάδα από τη δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας και την έκανε μια από τις σπουδαιότερες ομάδες στην Ευρώπη, ενώ από κάτω φυσικά υπάρχει και η επιγραφή σήμα κατατεθέν για το “kop” το You’ll Never Walk Alone”.

Οι δύο πυρσοί είναι προς τιμή της τραγωδίας του Χίλσμπορο όταν 96 οπαδοί των “reds” έχασαν την ζωή τους το 1989 από κατάρρευση εξέδρας εντός του γηπέδου της Σέφιλντ Γουένσντεϊ.

Οπότε τι απεικονίζει τελικά το σήμα της ομάδας με τα περισσότερα τρόπαια στο νησί; Eίναι δράκος είναι Γρύπας, είναι ένα μεγάλο κοτόπουλο όχι είναι το “liver bird” και όπως όλα δείχνουν γεννήθηκε από μια σειρά… λαθών!

Επιμέλεια: Νίκος Καραγιάννης

Περισσότερα Εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ