Τι είπε στον Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας

by admin
7 views

Έτοιμος να παραμείνει στην κούρσα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου εμφανίστηκε για ακόμα μία φορά ο Τζο Μπάιντεν, καθώς σε μία εκτενή συνέντευξή που έδωσε στο NBC News και στον Λέστερ Χολτ, δήλωσε πως δεν εγκαταλείπει παρά τις επικρίσεις που δέχεται από κάποια κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών.

«Είμαι γέρος», είπε αρχικά ο Μπάιντεν στην πρώτη του συνέντευξη μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, «αλλά είμαι μόνο τρία χρόνια μεγαλύτερος από τον Τραμπ, νούμερο ένα. Και νούμερο δύο, η πνευματική μου οξύτητα είναι πολύ καλή. Έχω κάνει περισσότερα από ό,τι οποιοσδήποτε πρόεδρος έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό μέσα σε τρεισήμισι χρόνια. Είμαι πρόθυμος να κριθώ γι’ αυτό».

«Καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι λένε: “Θεέ μου, είναι 81 ετών. Ουάου. Τι θα γίνει όταν θα είναι 83 ετών, 84 ετών;”. Είναι μια εύλογη ερώτηση», προσέθεσε.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε στη συνέντευξη ότι θα παραμείνει στη θέση του, υποστηρίζοντας πως οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών τον επέλεξαν να ηγηθεί του ψηφοδελτίου κατά τη διάρκεια της προκριματικής περιόδου.

«14 εκατομμύρια άνθρωποι με ψήφισαν για να είμαι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος. Εντάξει; Τους ακούω», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε ερώτηση ποιον συμβουλεύεται σε ζητήματα όπως η παραμονή στην κούρσα για τις εκλογές ήταν ξεκάθαρος και απάντησε: «Εμένα. Το κάνω αυτό εδώ και πολύ καιρό».

Το «εγκάρδιο» τηλεφώνημα με τον Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλυψε και το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος με τον Ντόναλντ Τραμπ, λίγο μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πρώην πρόεδρου και υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα εγκάρδιο».

«Του είπα πόσο ανησυχούσα και ήθελα να βεβαιωθώ και να μάθω πραγματικά πώς τα πάει», δήλωσε ακόμα ο Μπάιντεν.

Όπως είπε ο Τραμπ ακουγόταν καλά, προσθέτοντας: «Είπε ότι ήταν καλά. Και με ευχαρίστησε που του τηλεφώνησα. Του είπα ότι ήταν κυριολεκτικά στις προσευχές της Τζιλ και εμού».

Όσον αφορά τις εικασίες σχετικά με το αν η απόπειρα δολοφονίας θα επηρεασία το αποτέλεσμα των εκλογών ο Μπάιντεν δεν έκανε κάποιο σχόλιο. «Δεν ξέρω, και ούτε εσείς ξέρετε», απάντησε και άφησε να εννοηθεί ότι επικεντρώθηκε στην υγεία και την ασφάλεια του αντιπάλου του.

«Σκέφτηκα λιγότερο την πορεία της υπόθεσης από δύο πράγματα: Πρώτον, για το ποια είναι η υγεία του, ότι είναι ασφαλής. Και δεύτερον, τι θα συμβεί από εδώ και πέρα όσον αφορά το είδος της κάλυψης που θα έχουν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος και ο πρώην πρόεδρος και ο νέος αντιπρόεδρος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το «λάθος» και η εμπρηστική η ρητορική

Επίσης, Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχθηκε πως έκανε «λάθος» όταν είπε πως είναι καιρός ο Ντόναλντ Τραμπ να μπει στο «στόχαστρο», κατά τη διάρκεια συνομιλίας με δωρητές της παράταξής του στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, μερικά εικοσιτετράωρα πριν από την απόπειρα δολοφονίας του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του,

Ο Μπάιντεν είχε πει την 8η Ιουλίου στους δωρητές σε μια ιδιωτική συνομιλία σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, πως «ήρθε η ώρα να βάλουμε τον Τραμπ στο στόχαστρο».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε ότι ήταν «λάθος» που χρησιμοποίησε τη λέξη, αλλά απέρριψε την ευρύτερη κριτική, λέγοντας ότι πρόκειται απλώς για σχήμα λόγου και λέγοντας ότι ο Τραμπ είναι αυτός που έχει επικρατήσει η βίαιη και εμπρηστική ρητορική.

«Ήταν λάθος να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη», είπε ο Μπάιντεν. «Εννοούσα επικεντρωθείτε σε αυτό, επικεντρωθείτε σε αυτό που κάνει», είπε.

Εννοούσα να επικεντρωθώ σε αυτόν. Επικεντρωθείτε σε αυτά που κάνει, επικεντρωθείτε στις πολιτικές του, επικεντρωθείτε στον αριθμό των ψεμάτων που είπε στο debate. Επικεντρωθείτε… Εννοώ ότι υπάρχει ένα ολόκληρο φάσμα πραγμάτων που κοιτάξτε, δεν είμαι ο τύπος που είπε ότι θέλω να γίνω δικτάτορας από την πρώτη μέρα, δεν είμαι ο τύπος που αρνήθηκε να αποδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν είμαι ο τύπος που είπε ότι δεν θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών αυτόματα. Δεν μπορείς να αγαπάς τη χώρα σου μόνο όταν κερδίζεις: Και έτσι η εστίαση ήταν σε αυτό που λέει, και εννοώ την ιδέα», εξήγησε ακόμα.

Μετά την επίθεση ενόπλου που τραυμάτισε ελαφρά τον κ. Τραμπ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος ζητεί να «ηρεμήσει» το πολιτικό κλίμα.

«Δεν χρησιμοποιώ εμπρηστική ρητορική. Ο αντίπαλός μου καταφεύγει σε αυτή τη ρητορική»

Ωστόσο, ερωτηθείς αν έχει κάνει «κάποια ενδοσκόπηση» μετά την απόπειρα δολοφονίας σχετικά με οποιαδήποτε ρητορική που θα μπορούσε ακούσια να υποκινήσει κάποιον στη βία, ο Μπάιντεν είπε ότι η απειλή από τον αντίπαλό του είναι πολύ έντονη για να την αγνοήσει και επιδίωξε να υπερασπιστεί τον εαυτό του, εξηγώντας τη λεπτή θέση του έναντι του αντιπάλου του.

«Πώς μιλάς για την απειλή για τη δημοκρατία μας, που είναι αληθινή όταν ένας (σ.σ. πρώην) πρόεδρος λέει πράγματα όπως αυτά που λέει εκείνος; Δεν λες τίποτα, επειδή αυτό μπορεί να υποκινήσει κάποιον;», διερωτήθηκε ο Μπάιντεν.

Διαβεβαίωσε επίσης πως δεν χρησιμοποιεί ρητορική ανάλογη του αντιπάλου του. «Δεν χρησιμοποιώ εγώ τέτοια ρητορική. Ο αντίπαλός μου καταφεύγει σε αυτή τη ρητορική, μιλάει για ‘σφαγείο’ αν ηττηθεί» στις εκλογές, επέμεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Για το αν είδε το debate με τον Τραμπ

Όσον αφορά την επιλογή του Τζέι Ντι Βανς ως αντιπροέδρου, ο Τζο Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί ότι δεν εξεπλάγη.

«Δεν είναι ασυνήθιστο, πρόκειται να περιβάλλει τον εαυτό του με ανθρώπους που συμφωνούν απόλυτα μαζί του», δήλωσε ακόμα.

«Παρόλο που, αν ανατρέξετε στο παρελθόν και ακούσετε μερικά από τα πράγματα που έλεγε ο Βανς για τον Τραμπ θα πέσετε κάτω από τα γέλια», δήλωσε ο Μπάιντεν, σχολιάζοντας το γεγονός πως ο Βανς ήταν σφοδρός επικριτής των πολιτικών του Τραμπ και μέλος του ρεπουμπλικανικού κινήματος «ποτέ-Τραμπ» το 2016.

Επίσης ου τέθηκε επίσης μια ερώτηση σε συνέχεια της συνέντευξής του στο ABC News σχετικά με το αν παρακολούθησε το debate του με τον Τραμπ.

«Έχω δει κομμάτια από αυτό. Δεν έχω παρακολουθήσει ολόκληρο το debate», σημείωσε

Πηγή: NBC, CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ