Τεχεράνη και φιλοϊρανικές οργανώσεις μπροστά στο δίλημμα της κλιμάκωσης της σύγκρουσης με το Ισραήλ

by admin
1 views

Το Ιράν και οι περιφερειακές ένοπλες οργανώσεις που στηρίζονται από την Τεχεράνη ετοιμάζονται να απαντήσουν στο Ισραήλ μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και του ανώτατου αξιωματούχου της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ πριν από λίγες ημέρες.

Η συμμαχία αυτή, γνωστή ως «άξονας της αντίστασης» στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής (Χεζμπολάχ στο Λίβανο, Χούθι στην Υεμένη και Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζα) θα επιδιώξει να αποκαταστήσει την αποτρεπτική της ισχύ απέναντι στο Ισραήλ μετά τα ισχυρά πλήγματα που δέχτηκε, χωρίς όμως να είναι διατεθειμένη να προκαλέσει μια γενικευμένη σύρραξη, ισχυρίζονται διάφοροι αναλυτές.

Τεχεράνη και φιλοϊρανικές οργανώσεις μπροστά στο δίλημμα της κλιμάκωσης της σύγκρουσης με το Ισραήλ
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Tsafrir Abayov, File)

«Ένα ισχυρό επιχείρημα στο Ιράν αυτή τη στιγμή είναι ότι πρέπει να δώσουν μια στιβαρή απάντηση στο Ισραήλ διαβεβαιώνοντας για την ετοιμότητά τους να μπουν σε πόλεμο προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση», σχολίασε ο Χαμιντρέζα Αζίζι της δεξαμενής σκέψης Μεσανατολικό Συμβούλιο για Παγκόσμια Θέματα (Middle East Council on Global Affairs), με έδρα στη Ντόχα του Κατάρ. «Οι ηγέτες του Ιράν πιστεύουν ότι εάν δεν το κάνουν αυτό, τότε το Ισραήλ δεν πρόκειται να σταματήσει και μετά από λίγο μπορεί να αρχίσουν να στοχοποιούν ανοιχτά Ιρανούς αξιωματούχους σε όλη τη χώρα», πρόσθεσε ο Αζίζι.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τόνισε σε δηλώσεις του ότι είναι καθήκον της χώρας του να εκδικηθεί τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, αφού παρευρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου Ιρανού προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν στις 30 Ιουλίου.

Οι αρχές του ισλαμικού καθεστώτος έχουν κατηγορήσει από την πρώτη στιγμή το Ισραήλ ότι ευθύνεται για τη δολοφονία Χανίγια. Εντούτοις, το Τελ Αβίβ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, όπως έκανε μία ημέρα νωρίτερα, όταν ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε ένα πύραυλο σε πολυσύχναστη συνοικία της Βηρυτού, στο Λίβανο, σκοτώνοντας τον Σουκρ, αλλά και μία γυναίκα και δύο παιδιά. Δικαιολόγησε το χτύπημα λέγοντας ότι είναι αντίποινα για βλήμα που χτύπησε οικισμό των Δρούζων στα Υψίπεδα του Γκολάν, σκοτώνοντας 12 παιδιά.

Τεχεράνη και φιλοϊρανικές οργανώσεις μπροστά στο δίλημμα της κλιμάκωσης της σύγκρουσης με το ΙσραήλΤεχεράνη και φιλοϊρανικές οργανώσεις μπροστά στο δίλημμα της κλιμάκωσης της σύγκρουσης με το Ισραήλ
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Hatem Moussa)

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα έχει αρνηθεί την ευθύνη για το περιστατικό, όμως απείλησε ότι μια απάντηση είναι αναπόφευκτη μετά την επίθεση στη Βηρυτό.

Μια άλλη αναλύτρια,  η Νέγκαρ Μορταζάβι, ειδική σε ιρανικά θέματα και συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης «Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής» (CIP), υποστηρίζει ότι «και οι δύο πλευρές προσπαθούν να προωθήσουν το δικό τους αφήγημα: οι Ιρανοί θέλουν να το περάσουν ως χτύπημα στην εθνική τους κυριαρχία, ενώ το Ισραήλ θέλει να το παρουσιάσει ως μέρος ενός σκιώδους πολέμου». Επιπλέον, σύμφωνα με την Μορταζάβι, το Ισραήλ προσπαθεί να προκαλέσει μια μεγάλη επίθεση εκ μέρους του Ιράν, η οποία θα ανάγκαζε τις ΗΠΑ να εμπλακούν άμεσα στο πλευρό του Ισραήλ.

Η κατάσταση είναι πολύ πιο τεταμένη αυτή τη στιγμή, αναγνωρίζουν οι αναλυτές. Μετά τον θάνατο του Χανίγια, το Ιράν μιλά πλέον ανοιχτά για μια απάντηση προς το Ισραήλ, σε συντονισμό με τους περιφερειακούς του συμμάχους.

«Αυτό θα οδηγούσε σε μια ισχυρότερη ισραηλινή αντίδραση, που στη συνέχεια θα προκαλούσε περισσότερες επιθέσεις του Άξονα της Αντίστασης κλιμακώνοντας τον πόλεμο», υπογραμμίζει ο Χαμιντρέζα Αζίζι.

Πηγή: Al Jazeera

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ