Τα παιδιά του Γουόρεν Μπάφετ θα πρέπει να μοιράσουν την περιουσία του ύψους 144 δισ. δολαρίων σε φιλανθρωπίες

by admin
1 views

Η επόμενη γενιά των Μπαφετ – Χάουαρντ, Σούζι, Πίτερ – είναι έτοιμη να γίνει μία από τις πιο ισχυρές δυνάμεις στη φιλανθρωπία όταν ο 94χρονος πατέρας τους, ο θρυλικός επιχειρηματίας και ηγέτης της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ πεθάνει.

Αλλά δεν έδειχναν όλα τόσο ρόδινα για την επόμενη γενιά των Μπάφετ. Ο Γουόρεν Μπάφετ ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι θα δωρίσει την περιουσία του, που τώρα εκτιμάται σε σχεδόν 144 δισεκατομμύρια δολάρια, σε φιλανθρωπικό καταπίστευμα που θα διαχειρίζονται τα τρία παιδιά του όταν πεθάνει, αντί να τη δώσει στο Ίδρυμα Γκέιτς, όπως είχε δηλώσει πριν από 18 χρόνια.

Η επόμενη γενιά των Μπάφετ θα έχει τότε 10 χρόνια για να δώσει τα χρήματα, είπε ο Γουόρεν Μπάφετ. Στο μεταξύ, ο πρεσβύτερος Μπάφετ συνεχίζει να κάνει τεράστιες ετήσιες δωρεές στο Ίδρυμα Γκέιτς και στα τέσσερα οικογενειακά του ιδρύματα, οι οποίες θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ανέφερε για πρώτη φορά σχέδια για ένα νέο φιλανθρωπικό καταπίστευμα τον Νοέμβριο.
Ο Χάουαρντ Μπάφετ είπε στο Associated Press ότι: «Δεν είναι τόσο εύκολο να δώσεις χρήματα αν θέλεις να το κάνεις έξυπνα». Το μεσαίο παιδί του Μπάφετ, ο Χάουαρντ είπε ότι ο πατέρας του είναι τόσο οξυδερκής όσο ποτέ και ότι ελπίζει να ζήσει πολύ καιρό, προσθέτοντας: «Είναι πολύ εκπληκτικό που μας δίνει αυτή την ευκαιρία». Ο Μπάφετ έχει εμπιστευθεί στον Μπιλ Γκέιτς και στη Μελίντα Φρενς Γκέιτς σημαντικά ποσά σε ετήσια βάση, μέσω δωρεών στο ίδρυμά τους από το 2006 – ποσό που ανέρχεται σε 43 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα.

«Οι πλούσιοι άνθρωποι δεν τείνουν να δίνουν τα χρήματά τους σε άλλους για να τα μοιράσουν», είπε ο Τζέιμς Φέρις, ιδρυτικός διευθυντής του Κέντρου Φιλανθρωπίας και Δημόσιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια. Αλλά πολλοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους διστάζουν επίσης να παραδώσουν την περιουσία τους στην επόμενη γενιά λόγω ανησυχιών ότι θα παρεμποδιστεί η εφευρετικότητά τους, είπε. Ο Φέρις πιστεύει ότι η ιστορία των μεταβαλλόμενων φιλανθρωπικών προθέσεων του Μπάφετ είναι κάτι το θετικό. «Δείχνει πώς ένας δότης κάνει επιλογές και προσαρμόζεται στις περιστάσεις», είπε.

Το Ίδρυμα Γκέιτς δεν είπε πότε έμαθε για την απόφαση του Μπάφετ ή ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό του. Ανέφερε προηγουμένως σε μια δήλωση ότι «ο Γουόρεν Μπάφετ ήταν εξαιρετικά γενναιόδωρος» και ότι «έπαιξε έναν ανεκτίμητο ρόλο στην υπεράσπιση και τη διαμόρφωση του έργου του ιδρύματος για τη δημιουργία ενός κόσμου όπου κάθε άτομο μπορεί να ζήσει μια υγιή, παραγωγική ζωή».

Με τα χρόνια, ο Μπάφετ έδωσε στο Ίδρυμα Γκέιτς μεγάλες ετήσιες δωρεές, αλλά επίσης δώρισε δισεκατομμύρια σε ιδρύματα που διοικούνται από τα τρία παιδιά του και ένα τέταρτο οικογενειακό ίδρυμα. Η δουλειά τους προσφέρει κάποια εικόνα για τις προτεραιότητες της επόμενης γενιάς των Μπαφετ.
Τα ιδρύματα των Μπάφετ

Το Ίδρυμα Σούζαν Τόμσον Μπάφετ, που πήρε το όνομά του από την πρώτη γυναίκα του Γουόρεν Μπάφετ, είναι το μεγαλύτερο σε δωρεές. Υποστηρίζει οργανισμούς που παρέχουν φροντίδα αναπαραγωγικής υγείας και πρόσβαση στην αντισύλληψη και τις αμβλώσεις σε όλο τον κόσμο. Η 71χρονη Σούζι Μπάφετt είναι η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και ο 66χρονος Πίτερ Μπάφετ είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Η Σούζι ηγείται επίσης του Ιδρύματος Σέργουντ, ενός σημαντικού υποστηρικτή της πρώιμης παιδικής ανάπτυξης σε εθνικό επίπεδο που παρέχει επιχορηγήσεις σε οργανισμούς και έργα στην Ομάχα της Νεμπράσκα, την πατρίδα των Μπάφετ.
Το Ίδρυμα NoVo του Πίτερ Μπάφετ υπήρξε σημαντικός χρηματοδότης οργανώσεων που υπερασπίζονται την αυτονομία των κοριτσιών και των γυναικών και κατά της βίας λόγω φύλου. Το 2020, ο Πίτερ και η σύζυγός του, Τζένιφερ, αποφάσισαν να αναθεωρήσουν τον προσανατολισμό του, εστιάζοντας την υποστήριξή τους σε κοινότητες ιθαγενών της Αμερικής και έργα για την οικοδόμηση βιώσιμων, τοπικών κοινοτήτων με έμφαση στη γεωργία και την πρόσβαση σε τρόφιμα.

Το Ίδρυμα Howard G. Buffett έχει επικεντρωθεί στον μετριασμό των συγκρούσεων και τη γεωργία σε όλο τον κόσμο. Από το 2022, έχει δωρίσει περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια – περισσότερα από τις περισσότερες χώρες – σε ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου της χώρας με τη Ρωσία. Αυτά περιλαμβάνουν την υποστήριξη της διανομής τροφίμων στα σχολεία, τις δραστηριότητες αποναρκοθέτησης και την ανοικοδόμηση μιας μεγάλης εκδοτικής εταιρείας και μιας βασικής γέφυρας από την οποία γίνεται η μεταφορά σιτηρών.

Σε μια σχετικά σπάνια συνέντευξη για μια οικογένεια που σπάνια βρίσκει χρόνο για να μιλήσει με τα μέσα ενημέρωσης, ο Χάουαρντ Μπάφετ, 69 ετών, είπε ότι δεν μπορούσε να προβλέψει πώς ακριβώς θα έδιναν ο ίδιος και τα αδέρφια του την περιουσία του πατέρα τους. Ωστόσο, είπε ότι θα συνεχίσουν να παίρνουν ρίσκα και να βρίσκουν τρόπους να κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά, όπως συνέστησε ο πατέρας τους.

«Μπορώ να σας πω, θα καθίσουμε σε ένα δωμάτιο όταν έρθει η ώρα και θα το καταλάβουμε πολύ γρήγορα», είπε, αναγνωρίζοντας ότι η οδηγία για τη δωρεά όλων των χρημάτων μέσα σε 10 χρόνια ήταν μια πρόκληση. Οι διαφορετικοί τρόποι σκέψης των αδελφών και οι προσεγγίσεις στο να προσφέρουν είναι πλεονεκτήματα, είπε. «Αυτό που πρόκειται να κάνει είναι ότι θα συγκεντρώσουμε όλη τη συλλογική μας εμπειρία», είπε.

Η Καθλίν Ενράιτ, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Συμβουλίου για τα Ιδρύματα, είπε ότι οι Μπάφετ έχουν ουσιαστικά κάνει τη φιλανθρωπία οικογενειακή επιχείρηση, με την επόμενη γενιά να είναι πλέον έμπειροι δωρητές που έχουν δημιουργήσει διαρκείς θεσμούς στα ιδρύματά τους. «Είναι μεγάλη υπόθεση», είπε, για το ποσό των χρημάτων που οι Μπάφετ είναι έτοιμοι να δώσουν, σημειώνοντας ότι επειδή η περιουσία πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνεται, θα πρέπει να δώσουν εξαιρετικά ορατά ποσά για να τα ξοδέψουν.
Το στενό χρονοδιάγραμμα για να δοθεί η περιουσία του Μπάφετ μετά τον θάνατό του αντανακλά μια από τις μακροχρόνιες πρακτικές του Γουόρεν Μπάφετ. Έχει δώσει εντολή στο Ίδρυμα Γκέιτς και στα ιδρύματα της οικογένειάς του να χορηγήσουν ολόκληρο το ποσό που έλαβαν εντός ενός έτους.

Ο Χάουαρντ Μπάφετ είπε ότι του αρέσουν οι προκλήσεις και πιστεύει ότι γενικά, οι πλούσιοι άνθρωποι πρέπει να δίνουν τα χρήματά τους στη διάρκεια της ζωής τους, αντί να τα κρατούν αιωνίως. «Κάποιος θα ξοδέψει αυτά τα χρήματα. Κάποιος θα δώσει αυτά τα χρήματα», είπε. «Λοιπόν, θα προτιμούσα να το κάνω εγώ αυτό με τον αδερφό και την αδερφή μου και να το κάνουμε μαζί, ως συνεργασία, παρά να το δω να γίνεται αλλιώς».

Με πληροφορίες από Associated Press

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ