Ταϊλάνδη: Ελεύθερος ο πρώην πρωθυπουργός Σιναουάτρα

by admin
0 views

Ο 74χρονος δισεκατομμυριούχος πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Τακσίν Σιναουάτρα αφέθηκε σήμερα ελεύθερος με εγγύηση 500.000 μπαχτ (12.600 ευρώ), ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι δικαστές.

Ο 74χρονος δισεκατομμυριούχος βρισκόταν στην εξουσία από το 2001 ως το 2006 πριν ανατραπεί με πραξικόπημα. Επέστρεψε στην Ταϊλάνδη στις 22 Αυγούστου 2023, έπειτα από 15 χρόνια που έμεινε αυτοεξόριστος. Μετά την επιστροφή του του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για τρεις καταδίκες που του είχαν επιβληθεί κατά την απουσία του και αφορούσαν τη διακυβέρνησή του καθώς και τη διαχείριση της πρώην επιχείρησής του, της Shin Corp.

Ωστόσο τον Σεπτέμβριο του 2023 ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης Μάχα Βαζιραλονγκόρν μείωσε την ποινή του σε ένα έτος φυλάκιση. Στις αρχές Φεβρουαρίου οι ταϊλανδικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι ο Τακσίν Σιναουάτρα πληρούσε τους όρους για πρόωρη αποφυλάκιση λόγω της ηλικίας και τη κατάστασης της υγείας του.

Ιδιαίτερα δημοφιλής στις αρχές της δεκαετίας του 2000, κυρίως από τους αγρότες στη βόρεια και βορειοανατολική Ταϊλάνδη, ο Τακσίν πιστεύεται ότι κατέληξε σε συμφωνία με τους παλιούς αντιπάλους του – τον στρατό και τη μοναρχία– για να αφεθεί ελεύθερος.

Ο πρώην ηγέτης, ο οποίος διέφυγε από τη χώρα το 2008 για να γλιτώσει από παλιές καταδίκες που σχετίζονταν με τα χρόνια του στην εξουσία (2001-2006), δεν έχει δικαίωμα να φύγει από την Ταϊλάνδη, παρά μόνο αν πάρει σχετική άδεια από τη δικαιοσύνη, διευκρινίσθηκε.

Οι διώξεις αυτές υπενθυμίζουν την παλιά ρήξη στην Ταϊλάνδη ανάμεσα στην οικογένεια Σιναουάτρα, η οποία χαίρει υποστήριξης στην αγροτική και φτωχή βόρεια και βορειοανατολική Ταϊλάνδη, και το στρατιωτικοβασιλικό κατεστημένο, που είναι προσκολλημένο στο status quo.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ