Τέταρτη φρεγάτα Belh@rra ανακοίνωσε ο Ν. Δένδιας – Πραγματοποιήθηκε η καθέλκυση της φρεγάτας «Νέαρχος»

by admin
1 views

Η καθέλκυση της φρεγάτας ΝΕΑΡΧΟΣ στο Λοριάν, έφερε χαρμόσυνα νέα στο Πολεμικό Ναυτικό καθώς ο υπουργος Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει τον στόλο και με τέταρτη φρεγάτα Belh@rra

Αποστολή ΕΡΤNews – Λοριάν Γαλλίας: Γιώργος Σιδερης

Μαζί όμως με την απόφαση αυτή ακολουθεί ακόμη μια, η οποία στο παρελθόν έμεινε στην άκρη λόγω των δημοσιονομικών. 

Ελληνικές Belh@rra θα ενισχυθούν και με τους στρατηγικής κρούσης πυραύλους SCALP NAVAL οι οποίοι έχουν εμβέλεια 1000 χλμ και αποτελούν την αιχμή του δόρατος της τεχνολογίας. 

Η εμπειρία των πυραύλων SCALP στις Ένοπλες Δυναμεις είναι μεγάλη αν λάβει κανεις υπόψιν του ότι το όπλο αυτό υπάρχει στην αεροπορική φαρέτρα εδώ και αρκετά χρόνια, μεταφερόμενο από τα γαλλικά Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας «Θησέας». 

Ωστόσο τη ναυτική έκδοση του πυραύλου, η τεχνολογία την «πριμοδοτεί» με ακόμα 500 χλμ δραστικού βεληνεκούς. 

Από το Θωρηκτό Αβερωφ στις Belh@rra… 

Η φρεγάτα ΝΕΑΡΧΟΣ με την ανάστροφη πλώρη, που θυμίζει έντονα ένδοξες ναυτικές σελίδες της χώρας μας με το Θωρηκτό Αβέρωφ, βρίσκεται πλέον στο νερό. Η καθέλκυση από τη δεξαμενή σημαίνει ότι την θέση καταλαμβάνει η τρίτη ελληνική φρεγάτα ΦΟΡΜΙΩΝ. 

Στο κατάστρωμα της δεύτερης ελληνικής Belh@rra ανέβηκε ο υπουργός Εθνικής άμυνας και μαζί με τον διευθύνων σύμβουλο της κατασκευάστριας εταιρείας έκοψαν συμβολικά την κορδέλα ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες εντός του κήτους. 

O Κος Δένδιας σημείωσε στον χαιρετισμό του ότι η 4η φρεγάτα και οι πύραυλοι Scalp είναι το εξελικτικό βήμα για το πολεμικό ναυτικό. 

«Έχω τη χαρά να ανακοινώσω σήμερα την πρόθεση της Ελλάδος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με στόχο να αποκτήσει μια ακόμη φρεγάτα, την τέταρτη του ίδιου τύπου. Που θα έρθει να προστεθεί στον ΚΙΜΩΝΑ, το ΝΕΑΡΧΟ και τον ΦΟΡΜΙΩΝΑ. Ισχυροποιώντας έτσι ακόμη περισσότερο το Πολεμικό μας Ναυτικό.{…} Οι φρεγάτες αυτές θα έχουν την δυνατότητα να φέρουν τον πύραυλο SCALP NAVAL. Ίσως τον πιο προηγμένο πύραυλο cruise, που μπορεί να πλήττει στόχους στρατηγικής σημασίας σε μεγάλες αποστάσεις (άνω των 1000 χλμ) και με μεγάλη ακρίβεια.»

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της κατασκευάστριας εταιρείας είπε… « θελουμε να δώσουμε στο ναυτικό όλα τα στοιχεία που πρέπει για να υπερασπιστεί τα εδάφη του. Ξέρουν τι κάνουμε οι ναυτικοί μας για να το πετύχουν αυτό.[…] 

Η φρεγάτα ΝΕΑΡΧΟΣ, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα αναμένεται εντός του 2025 να καταπλεύσει στο ναύσταθμο Σαλαμίνας. 

Στο Λοριάν βρίσκεται ο κυβερνήτης και βασικοί αξιωματικοί της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ που είναι η πρώτη Belh@rra. Την ίδια στιγμή στον Σκαραμαγκά στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας έχουν οργανώσει εντατικά φροντιστήρια για τα μέλη του πληρώματος ώστε έως την παράδοση του πλοίου να είναι έτοιμα. 

Ο Νίκος Δένδιας εκτός από την φρεγάτα ΝΕΑΡΧΟΣ, επιθεώρησε και την πρόοδο των εργασιών στην φρεγάτα ΚΙΜΩΝ η οποία πρώτη θα παραδοθεί στο πολεμικό ναυτικό. Ο υπουργός είχε εκτενή ενημέρωση από τα στελέχη του κλιμακίου του ναυτικού που είναι εγκατεστημένα στο Λοριάν και καθημερινά δίνουν τον δικό τους αγώνα για τις νέες ψηφιακές φρεγάτες του στόλου. 

Η φρεγάτα Belh@rra ή όπως την αποκαλούν οι Γάλλοι FDI θέλοντας να τονίσουν το γεγονός ότι πρόκειται για ένα πλοίο με πλήρως ψηφιοποιημένα συστήματα, θεωρείται μια μονάδα με ιδιαίτερη ικανότητα στην αεράμυνα περιοχής. 

Πλωτός αντιαεροπορικός θόλος

Το πανίσχυρο και ίσως το πιο σύγχρονο ναυτικό ραντάρ στον κόσμο,το SEAFIRE, επίτευγμα κορυφαίας στα ηλεκτρονικά οπλικών συστημάτων εταιρείας αλλά και το Σύστημα Μάχης SETIS το οποίο έχει αναπτύξει η NavalGroup προκειμένου να εξοπλίσει τόσο τις Γαλλικές FDI όσο και τις HellenicFDIBelharra, δημιουργούν όλες τις «gamechanger» συνθήκες για το περιβάλλον του Αιγαίου και της Μεσογείου, λένε με νόημα πηγές από το πολεμικό ναυτικό.

Το τεχνολογίας AESA ραντάρ πολλαπλών ρόλων μπορεί σύμφωνα με τους κατασκευαστές να αποκαλύπτει ακόμα και στόχους με μικρό ‘’ίχνος’’ όπως τα ‘’stealth’’ μαχητικά F-35. Με εμβέμεια 500 χλμ στον αέρα και 80 στην επιφάνεια της θάλασσας μπορεί να εντοπίζει και να παρακολουθεί ταυτόχρονα έως και 800 στόχους.

Πάνω στις Ελληνικές Belharra το SEAFIRE θα «σαρώνει» ολόκληρο το Αιγαίο και θα στοχοποιεί οποιαδήποτε απειλή απ’ όπου κι αν προέρχεται, σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. 

Θα έχει δυνατότητα να μεταδίδει στοSETIS όλα τα στοιχεία ώστε οι 32 αντιαεροπορικοί Aster να μπορούν να εκτοξεύονται ακόμα και ταυτόχρονα έως 16 βλήματα. 

Ουσιαστικά SEAFIRESETIS και Αster θα σχηματίζουν μια ‘’ομπρέλλα’’ άμυνας στο Αρχιπέλαγος αλλά και γενικότερα στη Νοτιο-Ανατολική Μεσόγειο, μετατρέποντας κάθε Belh@rra στην απόλυτη φρεγάτα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής.

Κι αν το ραντάρ SEA FIRE χαρακτηρίζεται ως τα «μάτια» του πλοίου, το Σύστημα Μάχης SETISαποτελεί την «καρδιά» της καινούργιας φρεγάτας. Γιατί εκεί καταλήγουν όλες οι πληροφορίες οι οποίες φτάνουν όχι μόνο από το SEA FIRE αλλά από το σύνολο των αισθητήρων της Belh@rra μεταξύ των οποίων και τα ανθυποβρυχιακά sonar Captas 4. Μάλιστα ο συγκεκριμένος «κυνηγός» υποβρυχίων ύστερα πολλούς ελέγχους, επιλέχθηκε ακόμη κι από τους Αμερικανούς για τις μελλοντικές φρεγάτες του USNAVY κλάσης Constellation, όπου οι ΗΠΑ έχουν δεχτεί την Ελλάδα ως μέλος του προγράμματος αυτού. 

Εκτός από τα ηλεκτρονικά, όπου το ναυτικό αναμένει και την εξέλιξη για πλήρη κονσόλα Ηλεκτρονικού Πολέμου (ESM/ECM), οι Belh@rra είναι εξοπλισμένες με τορπίλες, με πυραύλους επιφανείας- επιφανείας Exocet Block III και βεβαίως με τους Aster 30, τους αντιαεροπορικούς πυραύλους όπου σε δοκιμές στο ΝΑΤΟ χαρακτηρίστηκαν ως όπλα “one shot one kill”. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ