Σ. Ρούσσος στο ΕΡΤNews: Είναι προφανές ότι θα έχουμε μια άνοδο της ακροδεξιάς – Το πολιτικό κόστος θα είναι βαρύ

by admin
0 views

«Είναι προφανές ότι θα έχουμε μια άνοδο της ακροδεξιάς, όμως το πόσο θα είναι αυτή η άνοδος δεν το έχουμε δει και δεν μπορεί να το πει κανείς. Ήδη είναι προφανές από όλους εκείνους που βλέπουν τις τάσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να θεωρούν ό,τι θα έχουμε μια αύξηση της ακροδεξιάς. Άλλοι λένε εντυπωσιακή αύξηση , άλλοι λιγότερο εντυπωσιακή. Επίσης θα εξαρτηθεί στο κατά πόσο αυτή η ακροδεξιά θα συγκροτήσει ένα σώμα», τόνισε ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μιλώντας στο ΕΡΤNews στην εκπομπή NEWSROOM και στους δημοσιογράφους Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Μάκη Προβατά.

«Αν έχουμε μια γιγάντωση της ακροδεξιάς, το πολιτικό κόστος θα είναι ακόμα πιο βαρύ» επισήμανε ο κ. Ρούσσος συνεχίζοντας «Υπάρχει πρόταση της Λεπέν προς τη Μελόνι για να κάνουν ένα μεγάλο, εθνικιστικό, πατριωτικό, συνασπισμό. Αν έχουμε κάτι τέτοιο, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο, γιατί τότε το Ευρωκοινοβούλιο θα είναι πολύ δύσκολο να πάρει τις συναινετικές αποφάσεις που έπαιρνε μέχρι τώρα, είτε αυτό αφορά την Κομισιόν, είτε οτιδήποτε άλλο, είτε επίσης και νομοσχέδια που πρέπει να περάσει».

Παράλληλα ο κ. Ρούσσος τόνισε «Πρώτα από όλα πρέπει να πούμε ό,τι είμαστε σε μια φάση όπου στην Ευρώπη μαίνεται ένας πόλεμος, ένας διακρατικός πόλεμος. Φαίνεται ό,τι αυτός ο πόλεμος θα σοβεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Την ίδια περίοδο έχουμε ουσιαστικά έναν ακήρυχτο ανταγωνισμό. Σύγκρουση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, Δύσης και Κίνας, όπου και εκεί βλέπουμε ό,τι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τη δική της στρατηγική, δηλαδή κατά καιρούς αντιδρά είτε ακολουθώντας είτε τροποποιώντας τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών. Και το τρίτο στοιχείο είναι ό,τι συζητείται πάρα πολύ η διαμόρφωση νέων συσχετισμών σε παγκόσμιο επίπεδο αυτό που λέμε παγκόσμιος Νότος, αυτό που λέμε συσσωματώσεις όπως ο Οργανισμός της Σαγκάης και εκεί βλέπω ό,τι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιμετωπίζει το θέμα, παραμένει παρατηρητής πολιτικά».

Επίσης ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου πρόσθεσε «Υπάρχει και το θέμα του μεταναστευτικού, που είναι ένα βασικό ζήτημα, γιατί έχει να κάνει με την ανάπτυξη του Παγκόσμιου Νότου. Δυστυχώς για το μεταναστευτικό ή για τον πόλεμο στην Ουκρανία συζητάει κυρίως η ακροδεξιά στην Ευρώπη με έναν τρόπο δικό της, αν θέλετε πειστικό, προπαγανδιστικό».

Τέλος ο κ. Ρούσσος επισήμανε ό,τι το «διαδίκτυο επηρεάζει τους πολιτικούς παραπάνω από όσο πρέπει και το λαμβάνουν υπόψη τους περισσότερο από ό,τι τις κοινωνίες».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ