Σ. Ντάλης, αν. καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο ΕΡΤNews: Είναι πολύ δύσκολη η αποκλιμάκωση – Ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή

by admin
1 views

Ο Σωτήρης Ντάλης, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, μίλησε στο EΡΤNews στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ, και στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο, αναλύοντας τη σημερινή κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τις γεωπολιτικές επιπτώσεις της.

Ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή

«Έχουμε μία εικόνα ολοκληρωτικού πολέμου πραγματικά στη Μέση Ανατολή», τόνισε ο κ. Ντάλης, υπογραμμίζοντας την αποτυχία των Ηνωμένων Πολιτειών να ηρεμήσουν την κατάσταση. «Είναι πολύ δύσκολη η αποκλιμάκωση», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διεθνείς δυνάμεις.

Κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

«Την ίδια στιγμή, μαθαίνουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν επιπλέον στρατιώτες στην Κύπρο», δήλωσε, σημειώνοντας ότι αυτό συνιστά γεωπολιτική και γεωστρατηγική αναβάθμιση για την Κύπρο. «Τα πράγματα έχουν μπερδευτεί αρκετά», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την πολυπλοκότητα της κατάστασης.

Πολιτική επιβίωση και στρατηγική του Νετανιάχου

«Βλέπουμε τον Νετανιάχου να έχει ταυτίσει την πολιτική του επιβίωση με την παράταση αυτού του πολέμου», επισήμανε, καθώς πλησιάζει η επέτειος από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που προκάλεσε «όλο αυτό το λουτρό αίματος».

Στρατηγικές επιχειρήσεις του Ισραήλ

Ο κ. Ντάλης ανέφερε ότι «η εβδομάδα που πέρασε έδειξε πως το Ισραήλ επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις στην Χεζμπολάχ». Υπογράμμισε την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να καθαρίσει το τοπίο στο νότιο Λίβανο και τη στρατηγική συνεργασία των ΗΠΑ και Ισραήλ για την αποχώρηση της Χαμάς από τη Γάζα.

Αντιμετώπιση δύο πολέμων

«Εμείς βρισκόμαστε ανάμεσα σε δύο πολέμους, έναν στην Ουκρανία και έναν στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο καθηγητής, προσδιορίζοντας την ελληνική εξωτερική πολιτική ως «μη συγκυριακή» και τονίζοντας τη σημασία της νομιμότητας.

«Νομίζω ότι αυτή τη φορά το Ισραήλ δεν θα δώσει την ευκαιρία στη Χεζμπολάχ να πουλήσει κατά κάποιο τρόπο την κατάσταση ως μια νίκη στους υποστηρικτές της», κατέληξε,ο κ. Νταλής και επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη» και η ισχύς των διεθνών δυνάμεων είναι κρίσιμη στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της περιοχής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ