Σύσκεψη για ανάδειξη και αξιοποίηση των ελαιώνων της Θεσσαλίας

by admin
0 views

Η ανάδειξη και η αξιοποίηση των ελαιώνων της Θεσσαλίας συζητήθηκε σε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων παρουσία εκπροσώπων του συνδέσμου των παραδοσιακών ελαιώνων της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας «Oliveto Magnes».

Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου, ο εντεταλμένος σύμβουλος αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Ζαρκάδας και ο Δ/ντης Αγροτικής Οικονομίας κ. Λιάνος Νικόλαος υποδέχθηκαν από το ΔΣ του Oliveto Magnes τον πρόεδρο κ. Σταμάτη Αλαμανιώτη, τον Αντιπρόεδρο κ. Χρήστο Καλλέ και τον Γραμματέα κ. Χουλιαρά Νικόλαο.

Η Αντιπεριφερειάρχης κα Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε στις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής σε επίπεδο Θεσσαλίας και Νομού, συμφώνησε ότι πρόκειται για ένα top προϊόν που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα τη Μαγνησία και δεσμεύθηκε για τη συνέχεια των διαβουλεύσεων και των κοινών δράσεων.

Ο πρόεδρος κ. Αλαμανιώτης επεσήμανε ότι «η ελαιοκομία δεν είναι μόνο προϊόν, είναι κουλτούρα, πολιτισμός, παράδοση που συνδέεται με την ανάπτυξη του τουρισμού και ευρύτερα με την ανάπτυξη της περιοχής και της οικονομίας» προτείνοντας συγκεκριμένες ευκαιρίες αξιοποίησης προγραμμάτων, σε τοπικό, εθνικό και διακρατικό επίπεδο. Επιπρόσθετα πρότεινε την ανάγκη στήριξης για τη διαμόρφωση υποδομών, των εκσυγχρονισμό των διαδικασιών και τη δημιουργία ενός επισκέψιμου πρότυπου κέντρου.

Ο Δ/ντης κ. Λιανός ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας του τμήματος Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων σχετικά με την ελιά, την αντιμετώπιση των ασθενειών που πλήττουν την παραγωγή, τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν, αλλά και αυτά που πρέπει να αξιοποιηθούν.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Καλλές τόνισε την ανάγκη συνεχούς στήριξης από την Περιφέρεια μέχρι την ΠΟΠ πιστοποίηση, αλλά και τη δημιουργία υδάτινων πόρων, ίσως με μικρά φράγματα. Παράλληλα πρότεινε τη δημιουργία ενός μουσείου ελιάς, το οποίο θα αναδεικνύει από τα εκθέματά του την σπάνια, μοναδική, βιοποικιλότητα της ελιάς.

Αυτή ήταν μια από τις πολλές ακόμη συναντήσεις που προγραμματίζουν οι φορείς για την ανάδειξη της ελαιοκομικής κουλτούρας και παράδοσης της Μαγνησίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ