Συνομιλίες για τη δημιουργία πολυεθνικής δύναμης στη Λωρίδα της Γάζας

by admin
5 views

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε συνομιλίες με αρκετές χώρες της περιοχής σχετικά με τη συμμετοχή σε μια πολυεθνική δύναμη στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο των μεταπολεμικών σχεδίων.

Οι βρετανικοί Financial Times επικαλέστηκαν τη Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, Λάνα Νουσέιμπε, ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι έτοιμα να ενταχθούν στην προτεινόμενη πολυεθνική δύναμη εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλάβουν ηγετικό ρόλο και υποστηρίξουν βήματα προς την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Η Νουσέιμπε, πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συζήτησαν σχέδια με τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ένα βήμα για την κάλυψη του κενού στη Γάζα και την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών και των αναγκών ανασυγκρότησης.

Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι η Νουσέιμπε, επιβεβαίωσε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν θα ενταχθούν στην πολυεθνική δύναμη στη Γάζα μετά τον πόλεμο, εκτός εάν λάβει πρόσκληση από τη μεταρρυθμισμένη Παλαιστινιακή Αρχή .

Το αμερικανικό περιοδικό Politico

Τον περασμένο Μάρτιο, το αμερικανικό περιοδικό Politico αποκάλυψε σε μια αναφορά ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχαν προκαταρκτικές «συνομιλίες» σχετικά με επιλογές για την επίτευξη σταθερότητας στη Γάζα μετά τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης να βοηθήσει το Πεντάγωνο να χρηματοδοτήσει «μια πολυεθνική δύναμη, ή μια παλαιστινιακή ομάδα διατήρησης της ειρήνης».

Το περιοδικό ανέφερε εκείνη την εποχή ότι οι επιλογές που εξετάζονται «δεν θα περιλαμβάνουν αμερικανικές δυνάμεις στο έδαφος» και αντ’ αυτού η χρηματοδότηση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ θα διατεθεί για «τις ανάγκες των δυνάμεων ασφαλείας και θα συμπληρώνει τη βοήθεια που παρέχεται από άλλες χώρες».

Σύμφωνα με λεπτομέρειες της ιδέας που δημοσιεύτηκαν από τους Financial Times, το προσχέδιο πρότασης, το οποίο μεταφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι μεταξύ των πολλαπλών επιλογών που συζητούνται σε μια περίοδο που αραβικές και δυτικές χώρες αγωνίζονται να ανοίξουν το δρόμο προς την περιφερειακή σταθερότητα και την εγκαθίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Η ιδέα τέθηκε όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τους Άραβες ομολόγους του στο Κάιρο τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Για μήνες, οι αραβικές χώρες προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα ευρύ «όραμα» για την αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και την επακόλουθη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία συνεχίζεται ακόμη.

Το κύριο αίτημα των Αράβων παραγόντων θα είναι η Δύση και το Ισραήλ να κάνουν «μη αναστρέψιμα» βήματα προς μια λύση δύο κρατών για τον τερματισμό της μακροχρόνιας ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Θέλουν επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος και να υποστηρίξουν την πλήρη ένταξη του στα Ηνωμένα Έθνη, υποστηρίζοντας ότι αυτό πρέπει να είναι μέρος της διαδικασίας και όχι αποτέλεσμα.

Πηγή: skynewsarabia

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ