Συνεχίζεται η ουκρανική προέλαση στο Κουρσκ, αντεπίθεση των Ρώσων στο Ποκρόφσκ – Η Μόσχα απειλεί τη Δύση ότι παίζει με τη φωτιά

by admin
1 views

Δεύτερη νύχτα τρόμου στο Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις, καθώς ο ρωσικός στρατός συνεχίζει το ανελέητο σφυροκόπημα με πυραύλους και ντρόουν. Ταυτόχρονα φουντώνει η οργή της Ρωσίας για την εισβολή των Ουκρανών στο Κουρσκ, καθώς θεωρεί ότι έγινε με τη βοήθεια των συμμάχων της. Η Μόσχα απειλεί τη Δύση ότι παίζει με τη φωτιά και ο Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποιεί την Ουάσιγκτον ότι αν ξεσπάσει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα περιοριστεί στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Μεγάλο τμήμα της Ουκρανίας και το Κίεβο δεν έχουν ρεύμα καθώς γίνονται διακοπές ρεύματος πολύωρες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που έχει προκύψει από τους διήμερους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε σήμερα συνέντευξη σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της οποίας ρωτήθηκε για την ουκρανική επιχείρηση στο Κουρσκ. Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε ότι «ελάχιστοι γνώριζαν για την πραγματοποίηση αυτής της επιχείρησης, γι’ αυτό και πέτυχε» κάτι το οποίο σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΕΡΤΝews στο Κίεβο, Κώστα Ονισένκο, μπορεί να ερμηνευθεί ως κάποια αιχμή για ενδεχόμενες διαρροές που είχαν γίνει σε παλαιότερες αντίστοιχες επιχειρήσεις.

Όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου Ουκρανός πρόεδρος το Κουρσκ είναι ένα στάδιο ενός σχεδίου το οποίο περιλαμβάνει και διπλωματικά και στρατιωτικά και πολιτικά μέσα. Το σχέδιο είναι ήδη γραμμένο και τον Σεπτέμβριο σκοπεύει να το να πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες είτε ο ίδιος είτε κάποιος άλλος και να το παρουσιάσει και στον Πρόεδρο Μπάιντεν και στους δύο ενδεχόμενους επόμενους προέδρους, την Κάμαλα Χάρις και στον Ντόναλντ Τραμπ, ζητώντας την υποστήριξή τους, καθώς, όπως είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ αυτή αυτό το σχέδιο δεν μπορεί να να δουλέψει.

Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα το Κίεβο και μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας έγιναν στόχος μαζικών πυραυλικών επιθέσεων. Οι αρχές κάνουν λόγο για κατάρριψη των περισσότερων ρωσικών πυραύλων και ντρόουν αλλά και για νεκρούς και τραυματίες στη Ζαπορίζια και το Κρίβι Ρι, ιδιαίτερη πατρίδα του προέδρου Ζελένσκι όπου ένα ξενοδοχείο καταστράφηκε ολοσχερώς.

Τα νέα πλήγματα έρχονται μετά το μπαράζ ρωσικών επιθέσεων τη νύχτα της Κυριακής σε ενεργειακές υποδομές σε όλη την Ουκρανία που καταδίκασαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

«Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και της προσπάθειές της να βυθίσει τον ουκρανικό λαό στο σκοτάδι. Θα συνεχίσουμε να ηγούμαστε της συμμαχίας περισσότερων από 50 κρατών για την προμήθεια αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι.

Οι μάχες στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ συνεχίζονται με τον αρχηγό του oυκρανικού στρατού να δηλώνει ότι οι δυνάμεις του Κιέβου ελέγχουν πλέον 100 οικισμούς αλλά αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες στο ανατολικό μέτωπο όπου το στρατηγικής σημασίας Ποκρόφσκ κινδυνεύει.

«Φυσικά η επιχείρηση στο Κουρσκ έχει εκτρέψει σημαντικό αριθμό ρωσικών δυνάμεων. Ο εχθρός προσπαθεί να μεταφέρει μονάδες από άλλα τμήματα του μετώπου. Ωστόσο στο μέτωπο του Ποκρόφσκ η Ρωσία κάνει το αντίθετο, ενισχύει τις δυνάμεις της» ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού, Ολεξάντρ Σίρσκι.

Δύσκολη αλλά ελεγχόμενη χαρακτηρίζει την κατάσταση στο Μπέλγκοροντ ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας έπειτα από πληροφορίες για ουκρανική επίθεση στα σύνορα.

Ζελένσκι: Κάναμε την πρώτη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου εγχώριας κατασκευής

Σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία θα τελειώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπου το Κίεβο πρέπει να φτάσει ενισχυμένο, υποστήριξε ότι τα δυτικά μαχητικά F-16 έχουν ήδη θετικό αντίκτυπο στην απώθηση των ρωσικών επιθέσεων και ανακοίνωσε η Ουκρανία πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου εγχώριας κατασκευής.

«Είχαμε μια επιτυχημένη δοκιμή του πρώτου ουκρανικού βαλλιστικού πυραύλου. Συγχαίρω την αμυντική μας βιομηχανία. Δε μπορώ ν’ αποκαλύψω τώρα περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτόν τον πύραυλο» δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Οξεία φραστική επίθεση εναντίον Κιέβου και Δύσης εξαπέλυσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών λέγοντας ότι η απαίτηση της Ουκρανίας να χτυπήσει με δυτικά όπλα βαθιά στο ρωσικό έδαφος συνιστά εκβιασμό και υπενθύμισε ότι η Μόσχα διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο.

«Είναι πολύ σημαντικό να κατανοούν ότι έχουμε το δικό μας δόγμα, συμπεριλαμβανομένου του δόγματος για τη χρήση πυρηνικών όπλων, στο οποίο παρεμπιπτόντως γίνονται τώρα προσαρμογές. Και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι το γνωρίζουν καλά» τόνισε ο Σεργκέι Λαβόφ.

Για τον κίνδυνο πυρηνικού δυστυχήματος στο πυρηνικό εργοστάσιο του Κουρσκ λόγω των συνεχιζόμενων μαχών προειδοποιεί την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι έπειτα από αυτοψία στις εγκαταστάσεις.

Ανταπόκριση: Κώστας Ονισένκο – Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ