Συνεργασία της Ελβετίας με το ΝΑΤΟ, προτείνει το υπουργείο Άμυνας της χώρας

by admin
2 views

Η Ελβετία θα πρέπει να εξετάσει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση στην ιστορική στρατιωτική της ουδετερότητα και να προσπαθήσει να ενισχύσει την αμυντική της συνεργασία με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνιστά μια επιτροπή που δημιουργήθηκε από το ελβετικό υπουργείο Άμυνας σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Αυτή η επιτροπή, που ανατέθηκε τον Ιούλιο του 2023 να καθορίσει μια πολιτική ασφαλείας προσαρμοσμένη στις τρέχουσες απειλές, τονίζει ότι η κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη έχει επιδεινωθεί σημαντικά, ειδικά λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την επιτροπή, αυτός ο πόλεμος ανοίγει την πόρτα σε μια ευρύτερη σύγκρουση με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και η ουδετερότητα της Ελβετίας δεν εγγυάται ότι η χώρα δεν θα δεχθεί επίθεση.

Η έκθεση περιέχει περισσότερες από 100 συστάσεις, κυρίως όσον αφορά την ουδετερότητα, τη διεθνή συνεργασία, την πολιτική εξοπλισμών και την κατεύθυνση της στρατηγικής ασφαλείας της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.

“Η Ελβετία δεν μπορεί να αποτελεί παραβίαση της ασφάλειας στην Ευρώπη. Η γεωγραφική της θέση στη μέση της ΕΕ καθιστά εμφανή την ανάγκη συνεργασίας στον τομέα της άμυνας”, αναφέρει η έκθεση.

«Η ουδετερότητά της δεν εμποδίζει τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ όσον αφορά την πολιτική ασφάλειας», τονίζει η Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία «η πολιτική ουδετερότητας πρέπει να αναθεωρηθεί, να επικεντρωθεί περισσότερο στη λειτουργία ασφαλείας της και να εφαρμοστεί με πιο ευέλικτο τρόπο».

Η συνεργασία με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και την ΕΕ πρέπει «να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο» προς την κατεύθυνση μιας «κοινής αμυντικής ικανότητας», υποστηρίζει η Κομισιόν.

«Όπως όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες», η Ελβετία «με δυσκολία διασφαλίζει την ασφάλεια της από υβριδικές απειλές», πιστεύει η Επιτροπή.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο υβριδικός πόλεμος είναι η «κύρια απειλή» για τη χώρα, η οποία αντιπροσωπεύει «ένα ενδιαφέρον στόχο» λόγω των σημαντικών υποδομών της στους τομείς της ενέργειας και των διεθνών πληρωμών, «κρίσιμης σημασίας και για την Ευρώπη».

Κατά συνέπεια, «θα πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε έργα συνεργασίας ΕΕ και ΝΑΤΟ», καταλήγει η Επιτροπή στην έκθεσή της.

Μια μεσόγεια χώρα, χωρίς έξοδο προς τη θάλασσα, η Ελβετία δεν είναι μέλος ούτε του ΝΑΤΟ ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι γειτονικές χώρες – Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία είναι μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και του μπλοκ της ΕΕ, και η Αυστρία είναι επίσης μέρος της ΕΕ.

Πηγή: agerpres.ro

Μετάφραση – Επιμέλεια: Mικαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ