Συνάντηση Όρμπαν – Τραμπ: Ανησυχία σε ΕΕ και ΝΑΤΟ από την προσωπική ατζέντα του Ούγγρου πρωθυπουργού

by admin
4 views

Ο Ούγγρος εθνικιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν συναντήθηκε χθες Πέμπτη με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, μετά το πέρας της συνόδου του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού στην Ουάσιγκτον και έπειτα από τη σειρά επισκέψεών του στο Κίεβο, τη Μόσχα και το Πεκίνο, με σκοπό να αναζητηθεί τρόπος ειρήνευσης στην Ουκρανία.

«Συζητήσαμε τρόπους να υπάρξει ειρήνη», ανέφερε μέσω X ο κ. Όρμπαν, πάνω από φωτογραφία στην οποία οι δυο πολιτικοί εικονίζονται πλάι-πλάι στην κατοικία του κ. Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο.

Οι δυο πολιτικοί, που έχουν συναντηθεί επανειλημμένα, εκφράζουν συχνά θαυμασμό ο ένας για τον άλλο. Το λόγκο άλλωστε της εξάμηνης ουγγρικής προεδρίας της ΕΕ είναι «Ας ξαναδώσουμε στην Ευρώπη το μεγαλείο της», το οποίο προφανώς έλκει την έμπνευσή του από το σύνθημα του Τραμπ «Ας ξαναδώσουμε στην Αμερική το μεγαλείο της».

Η προηγούμενη συνάντησή τους είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, όταν ο Ούγγρος πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον κ. Τραμπ «πρόεδρο της ειρήνης» και ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος χαρακτήρισε τον κ. Όρμπαν «φανταστικό ηγέτη».

Η Βουδαπέστη ασκεί από την 1η Ιουλίου την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, με αρμοδιότητα τον συντονισμό του έργου της, χωρίς πάντως τη δυνατότητα να εκφράζεται εξ ονόματός της στη διεθνή σκηνή.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, ο Ούγγρος ηγέτης ήταν μάλλον απομονωμένος, καθώς μερικές ημέρες πριν, αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες στηλίτευσαν το ταξίδι του την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Συνάντηση Όρμπαν – Τραμπ: Ανησυχία σε ΕΕ και ΝΑΤΟ από την προσωπική ατζέντα του Ούγγρου πρωθυπουργού
Φώτο Αρχείου (Yuri Kadobnov/Pool Photo via AP)

«Είναι επιλογή του, που μπορεί να κάνει με κυρίαρχο τρόπο, όμως δεν μας δεσμεύει σε τίποτα» και «δεν είχαμε ενημερωθεί εκ των προτέρων» ούτε είχε «καμιά εντολή» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θύμισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου του NATO.

Προχθές Τετάρτη ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ έκρινε πως δεν έχει «καμιά χρησιμότητα να πηγαίνεις να συζητάς με αυταρχικά καθεστώτα», ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, συμπλήρωσε πως δεν ήταν καθόλου σύμφωνος με την κίνηση του κ. Όρμπαν.

Η σκιά του κ. Τραμπ ήταν πάντως πολύ αισθητή στη σύνοδο του NATO και η συνάντησή του με τον κ. Όρμπαν καταγράφεται με φόντο την αβεβαιότητα για το αν ο Τζο Μπάιντεν θα είναι τελικά ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ