Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Αίτημα του πρωθυπουργού για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό – Προειδοποιήσεις στα Σκόπια

by admin
7 views

Η ατζέντα της επόμενης συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν τον Σεπτέμβριο αναμένεται να περιλαμβάνει πιο «δύσκολα» ζητήματα, ενώ την επόμενη εβδομάδα οι δύο ηγέτες θα βρεθούν στην Κύπρο για τη μαύρη επέτειο της εισβολής του Αττίλα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Λευκωσία και τον Τούρκο πρόεδρο στα Κατεχόμενα. Κατά τη χθεσινή συνάντηση, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος να παραμένει διαιρεμένη ενώ επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών.

Ακόμα μια ευκαιρία, αυτή τη φορά για μια ταχεία εξέταση των διμερών σχέσεων, αλλά και για επιβεβαίωση της διάθεσης να διατηρηθεί η ηρεμία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, «ήταν μια συνάντηση σχετικά πιο σύντομη από άλλες. Υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη, έχουμε ξεκάθαρες τις διαφωνίες μας και πιστεύουμε στο διάλογο χωρίς την παραμικρή διάθεση υποχωρήσεων στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Ανανέωσαν το ραντεβού τους τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη

Στην ατζέντα των δύο ηγετών βρέθηκαν τα θετικά αποτελέσματα της συνεργασίας για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και οι προοπτικές για το στόχο διπλασιασμού του διμερούς εμπορίου. Μητσοτάκης και Ερντογάν ανανέωσαν το ραντεβού τους τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, όπου και θα εξεταστεί επί της ουσίας η συνέχεια του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι συνεχίζουμε στο δρόμο της επαναπροσέγγισης. Οι τουρκικές πάγιες θέσεις δεν έχουν αλλάξει. Όμως έχουμε ήδη απτά αποτελέσματα στην θετική ατζέντα. Και με βάση αυτά επιχειρούμε να προχωρήσουμε παρακάτω», σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης».

Η Τουρκική προεδρία στο μεταξύ, ανακοίνωσε ότι «η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης με την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας».

«Η Τουρκία χρησιμοποιεί μια παραδοσιακή διπλωματική τακτική που λέει ότι καλό είναι να ζητάς πολλά για να πάρεις έστω λίγα εφόσον αυτά τα λίγα είναι εις βάρος έτσι και αλλιώς του αντισυμβαλλομένου της οντότητας με την οποία διαπραγματεύεσαι», είπε μιλώντας στο ΕΡΤnews ο αναπληρωτής καθηγητής Διπλωματικής, Αντώνης Κλάψης.

Στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Λίγες ώρες μετά την παράδοση της έκθεσης της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ενόψει της μαύρης επετείου για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και με δεδομένη την αδιάλλακτη στάση της Άγκυρας περί διχοτομικής λύσης δύο κρατών στη Μεγαλόνησο, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα στον Ταγίπ Ερντογάν.

«Πενήντα χρόνια μετά την τραγωδία του `74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Εντός αυτού του πλαισίου και καθώς θα βρεθεί στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. H ειδική απεσταλμένη του Οργανισμού Μαρία Άνχελα Ολγκίν συναντήθηκε με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να επαναλαμβάνει ότι η λύση του Κυπριακού οφείλει να είναι εντός του πλαισίου των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Διεθνοποιεί τις προκλήσεις ο Μίτσκοσκι

ΣΜετά και τη νέα πρόκληση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Κρίστιαν Μίτκσοσκι να αποκαλέσει τη χώρα «Μακεδονία» προσερχόμενος σε ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως διεθνή φόρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής, απαιτώντας πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

«Η παραβίαση ή η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, τόνισε ο Πρωθυπουργός, θα υποβαθμίσει την αξιοπιστία όλων των προσπαθειών για διευθέτηση λοιπών εκκρεμών ζητημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια και θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», τόνισαν κυβερνητικές πηγές.

«Είναι προφανές ότι η πρόοδος, η ασφάλεια και η ευημερία βασίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συμφωνιών. Και όσο αυτό δεν το αντιλαμβάνονται οι γείτονές μας, η ευρωπαϊκή προοπτική τους θα παραμείνει κλειστή», επεσήμανε ο Παύλος Μαρινάκης .

Σε υπογραφή κοινής πρόθεσης αναβάθμισης δικτύων και υποδομών προχώρησε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας και Ρουμανίας, αναδεικνύοντας το στρατηγικό ρόλο των ελληνικών διόδων προς την κεντρική Ευρώπη

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Αποστολή: Νίκος Μελέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ