Συνάντηση Α. Ταγιάνι με τον ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας

by admin
1 views

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας, Antonio Tajani, υποδέχθηκε σήμερα το πρωί στη Farnesina τονΥπουργό Οικονομίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, Faisal Bin Fadhil Alibrahim.

Ανταπόκριση: Κρίστιαν Μαυρής

Ο Υπουργός Tajani δήλωσε: “Επανέλαβα την προσοχή με την οποία η Κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου εργαζόμαστε επίσης ως Προεδρία της G7 για την κατάπαυση του πυρός που θα επιτρέψει την άμεση αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για τον παλαιστινιακό πληθυσμό και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς. Η Ιταλία πρωτοστατεί στην πρωτοβουλία “Τρόφιμα για τη Γάζα” και είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο να στείλει τους δικούς της άνδρες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών σε μια αποστολή κατά το πρότυπο της αραβικής UNIFIL. Σε αυτό, η αντιπαράθεση και η υποστήριξη του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας για την ειρήνευση της περιοχής είναι κεντρική και καθοριστική”.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα και τις επιπτώσεις της στην ιταλική οικονομία, ενώ επιβεβαίωσε ακόμη την εκτίμησή του για τη δέσμευση του Ριάντ στην περιφερειακή σταθερότητα.

Ο Σαουδάραβας συνομιλητής, συμφωνώντας με την πολιτική γραμμή που εξέφρασε ο Ιταλός υπουργός, δήλωσε ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το συγκεκριμένο έργο που μπορούν να οικοδομήσουν από κοινού η Ιταλία και η Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο του σχεδίου Mattei για τη σταθεροποίηση της περιοχής και ειδικότερα της Αφρικής.

Ο κ. Tajani πρόσθεσε: “Η Σαουδική Αραβία είναι ένας εταίρος μεγάλης σημασίας για την Ιταλία, με τον οποίο η κυβέρνηση θέλησε να ενισχύσει τον διάλογο σε πολιτικό επίπεδο: στο πλαίσιο αυτό, εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συμβολή του Ριάντ στη διαδικασία της Ρώμης και στη θεμελίωση συγκεκριμένων έργων στον τομέα της μετανάστευσης”. Ο υπουργός Tajani πρόσθεσε ότι “η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα με την οποία ενισχύουμε τη συνεργασία στον οικονομικό τομέα: για το λόγο αυτό, πρότεινα στον υπουργό, ο οποίος δέχθηκε αμέσως, να οργανώσουμε σύντομα ένα νέο επιχειρηματικό φόρουμ εδώ στη Ρώμη για να διευκολύνουμε τις επαφές μεταξύ ιταλικών και σαουδαραβικών εταιρειών και να δώσουμε περαιτέρω ώθηση σε κοινά σχέδια για την ανάπτυξη και την εξέλιξη”.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η κοινή βούληση για την εντατικοποίηση των οικονομικών-εμπορικών σχέσεων. Υπενθυμίζοντας ότι η Ιταλία έχει μια πολύ σταθερή επιχειρηματική παρουσία στη Σαουδική Αραβία, ο υπουργός Tajani τόνισε “τη φιλοδοξία της Ιταλίας να διαδραματίσει ρόλο προνομιακού εταίρου του Βασιλείου, υποστηρίζοντάς το στην πορεία διαφοροποίησης της οικονομίας του. Ορισμένες σημαντικές ιταλικές εταιρείες είναι ήδη πρωταγωνιστές σε αυτή τη διαδικασία χάρη στην τεχνογνωσία και τα εξαιρετικά προϊόντα τους και, μέσω της συμμετοχής των αλυσίδων εφοδιασμού αναφοράς, υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν ενδιαφέρουσες ευκαιρίες και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας”.

Από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας, εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον για την εμβάθυνση των προοπτικών οικονομικής συνεργασίας με την Ιταλία σε ευρεία κλίμακα, ιδίως στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, της βιομηχανικής ανάπτυξης, της επισιτιστικής ασφάλειας, της εκπαίδευσης, της έρευνας, της εφοδιαστικής, των μεταφορών και των επικοινωνιών.

Η Σαουδική Αραβία συνεχίζει να είναι απαραίτητος παίκτης στον τομέα της ενέργειας. Κορυφαίες ιταλικές εταιρείες στον τομέα της οικολογικής μετάβασης ξεκινούν διάφορες συνεργασίες με τοπικούς εταίρους, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της Σαουδικής Αραβίας για τοπική παραγωγή και απόκτηση τεχνολογικής τεχνογνωσίας.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία και στον πανεπιστημιακό τομέα, με στόχο την αύξηση του αριθμού των Σαουδαράβων φοιτητών στην Ιταλία και των Ιταλών φοιτητών στη Σαουδική Αραβία, καθώς και τη διευκόλυνση των επαφών μεταξύ των ερευνητικών κέντρων των δύο χωρών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ