Συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία

by admin
2 views

Τέσσερα πολιτικά κόμματα στην Ολλανδία κατέληξαν σε τελική συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης, δήλωσε χθες Τρίτη ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV), Γκέερτ Βίλντερς, το οποίο είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις πρόσφατες γενικές εκλογές.

Μετά από σχεδόν έξι μήνες διαπραγματεύσεων, το εθνικιστικό κόμμα του Βίλντερς από τον περασμένο μήνα είχε καταλήξει σε συμφωνία για κυβερνητικό συνασπισμό με άλλα τρία συντηρητικά κόμματα, όμως δεν είχε επέλθει συμφωνία για την κατανομή των θέσεων στο υπουργικό συμβούλιο.

Συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Peter Dejong)

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το πώς θα κατανεμηθούν τα χαρτοφυλάκια ανάμεσα στους τέσσερις πολιτικούς σχηματισμούς, αλλά το υπουργικό συμβούλιο θα περιλαμβάνει και εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες, όπως έχει συμφωνηθεί.

Έχει ήδη ανακοινωθεί ότι ο ανεξάρτητος Ντικ Σουφ , ο οποίος δεν πρόσκειται σε κανένα από τα τέσσερα κόμματα, θα είναι ο πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης. Ο 67χρονος Σουφ ήταν ο ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης μέχρι τον περασμένο μήνα, αφού προηγουμένως για χρόνια είχε διατελέσει επικεφαλής  της ολλανδικής υπηρεσίας πληροφοριών AIVD και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας NCTV. Επίσης, στις αρχές της δεκαετίας του 2000 είχε ηγηθεί της ολλανδικής υπηρεσίας μετανάστευσης.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ