Στο «τιμόνι» της Κομισιόν η Φον ντερ Λάιεν: Η άνετη νίκη, οι συμμαχίες και τα «αγκάθια» – Οι επόμενες κινήσεις

by admin
1 views

Με 401 ψήφους, 40 περισσότερες από αυτές που απαιτούνταν, επανεξελέγη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο αξίωμα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η μυστική ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε στο ευρωκοινοβούλιο και την κα Φον Ντερ Λάιεν συνεχάρησαν ήδη Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα χειροκροτήματα τελικά αντικατόπτρισαν τις ψήφους, καθώς η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έλαβε ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που χρειαζόταν. Έλαβε 361 ψήφους, ενώ χρειαζόταν 401.

Το κόμμα της Μελόνι ψήφισε κατά της Φον ντερ Λάιεν

Η Φον ντερ Λάιεν αποτελεί την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατάφερε να εξασφαλίσει μία δεύτερη θητεία. Ωστόσο, δεν την ψήφισαν οι Ρεπουμπλικάνοι, οι Γάλλοι δηλαδή, οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι, οι Ιρλανδοί Φιλελεύθεροι όπως επίσης και η ομάδα της Τζόρτζια Μελόνι.

Με αυτό τον τρόπο λοιπόν έφτασε τις 401 ψήφους η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο, το θέμα είναι ότι δημιουργούνται άλλα ζητήματα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Το ECR είχε δείξει μια εποικοδομητική στάση έτσι ώστε να υπάρξει συνεργασία σε μεγάλα ζητήματα πράγμα που είχε δείξει και η Μελόνι κατά τη Σύνοδος Κορυφής, αν και τελικά δεν ψήφισαν την Φον ντερ Λάιεν.

Τα επόμενα βήματα

Η Φον ντερ Λάιεν, όπως ανέφερε η ίδια, θα ζητήσει από τους ηγέτες των κρατών μελών να προτείνουν τους επιτρόπους. Θα ζητήσει ακόμη να προταθεί ένας άντρας και μία γυναίκα. Μοναδική εξαίρεση θα είναι εάν ένα κράτος μέλος επιθυμεί να κρατήσει τον επίτροπο που είχε μέχρι τώρα.

Μέσα στον Αύγουστο, η πρόεδρος της Κομισιόν πρόκειται να εξετάσει τα βιογραφικά των υποψηφίων επιτροπών και μάλλον αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν τα χαρτοφυλάκια.

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ