Στο Βιετνάμ σήμερα ο Β. Πούτιν μετά την αμυντική συμφωνία που υπέγραψε στην Β. Κορέα

by admin
4 views

Επίσημη επίσκεψη στο Βιετνάμ πραγματοποιεί σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Ρωσία επί σειρά δεκαετιών είναι από τους προμηθευτές όπλων της χώρας . Ο σταθμός στο Ανόι έρχεται ακριβώς την επομένη της υπογραφής αμυντικής συμφωνίας στην Β.Κορέα. Γεγονός που εντείνει την ανησυχία στις κυβερνήσεις της Δύσης.

Με άρθρο του σε εφημερίδα-όργανο του ΚΚ Βιετνάμ ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε το Ανόι για την «ισορροπημένη» προσέγγιση του όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. υπογράμμισε επίσης πως Ρωσία και Βιετνάμ κάνουν «παρόμοια» ανάγνωση της κατάστασης στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού.

Στην πέμπτη του επίσκεψη σε χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο Το Λαμ και τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΒ Νγκουέν Φου Τρογκ, την πιο ισχυρή προσωπικότητα στη χώρα.

Τα ζητήματα της άμυνας θα είναι από τα σημαντικότερα στο τραπέζι, σύμφωνα με αναλυτές. Οι δυο χώρες έχουν «αμοιβαίο συμφέρον να αυξηθούν ξανά οι πωλήσεις όπλων», οι οποίες επιβραδύνθηκαν από το 2022.

Στους δρόμους στο Ανόι χθες η παρουσία ρωσικών εθνικών συμβόλων και ισχυρών δυνάμεων των υπηρεσιών ασφαλείας προϊδέαζε για την υποδοχή· προβλέπονται συναντήσεις με διάφορους αξιωματούχους, καθώς οι δυο χώρες έχουν μακρά ιστορία στενών σχέσεων, από την εποχή της σοβιετικής ένωσης.

Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου έφθασε στο Ανόι τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη από την Πιονγκγιάνγκ, όπου ο οικοδεσπότης του Κιμ Γιονγκ Ουν επιφύλαξε υποδοχή με ιδιαίτερες τιμές σ’ αυτόν που χαρακτηρίζει τον «καλύτερο φίλο» της Βόρειας Κορέας.

Οι δυο χώρες, ενωμένες εναντίον της αμερικανικής «ηγεμονίας», υπέγραψαν συμφωνία «συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης» που προβλέπει ιδίως αμοιβαία υποστήριξη «σε περίπτωση επίθεσης» και ενίσχυση της «στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας», σύμφωνα με τον κ. Πούτιν.

Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους ανησυχούν πως η συμφωνία αυτή θα σημάνει νέες παραδόσεις πυρομαχικών και πυραύλων που παράγει η Βόρεια Κορέα στον ρωσικό στρατό προς χρήση στην Ουκρανία.

Υποδεχόμενο τον κ. Πούτιν, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το Ανόι εκτίθεται στον κίνδυνο να προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους δυτικούς εταίρους του, πάνω απ’ όλα στις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον θεωρεί το Βιετνάμ των 100 εκατομμυρίων κατοίκων χώρα στρατηγικής σημασίας ως προς τη βιομηχανική παραγωγή, ειδικά ημιαγωγών.

Πέρυσι η χώρα υποδέχθηκε τους προέδρους τόσο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ όσο και των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς το Ανόι θα ήθελε να κρατήσει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις δυο αντίπαλες υπερδυνάμεις. Η επίσκεψη Πούτιν αποτελεί «δοκιμασία» του σε ποιο βαθμό «μπορεί η διπλωματία προς πολλές κατευθύνσεις που ασκεί το Ανόι να προχωρήσει», του «πόσο μακριά» φθάνει, αλλά και του αν γίνεται «ακόμη αποδεκτή από τις μεγάλες δυνάμεις», εξηγούν στο Γαλλικό Πρακτορείο πολιτικοί παρατηρητές.

Η σημερινή επίσκεψη του Ρώσου προέδρου έχει κατά βάση οικονομική πτυχή. Θα συζητηθούν σχέδια για την επέκταση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι τεχνολογίες, η εκπαίδευση, ο τουρισμός.

Ο κ. Πούτιν αναμένεται να συμμετάσχει σε τελετή και να καταθέσει στεφάνι στο μαυσωλείο του πατέρα της ανεξαρτησίας Χο Τσι Μινχ, καθώς και να παρακαθίσει σε γεύμα σε όπερα γαλλικού αποικιακού στιλ. Θα αναχωρήσει το βράδυ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ