Στις 6 Αυγούστου το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δρόπολης

by admin
3 views

Το4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δρόπολης θα πραγματοποιηθεί από τις 6 ως τις 9 Αυγούστου 2024 και στοχεύει να είναι πολύ περισσότερο από ένα τυπικό φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Ο ζωγράφος και διοργανωτής Κώστας Ζόγκα μίλησε σήμερα Τέταρτη 31 Ιουλίου στη “Φωνή της Ελλάδας” και συγκεκριμένα στην εκπομπή “κουβέντες μακρινές” και όπως ανέφερε τα χωριά της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, με επίκεντρο τη Δερβιτσάνη,  θα φιλοξενήσουν για τέσσερις μέρες το Φεστιβάλ που «δημιουργεί γέφυρες». “Είναι ένας νέος θεσμός που έχει στόχο τη στενότερη πολιτιστική συνεργασία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, κυρίως μέσω της ανάδειξης των ανθρώπινων αξιών, του πολιτισμού και της παράδοσης της Δρόπολης” είπε και αποκάλυψε ότι ένας από τους στόχους του είναι το Φεστιβάλ να ταξιδέψει στα Τίρανα, στην Πρεμετή, στους Αγίους Σαράντα και σε άλλες περιοχές της Αλβανίας.

Το Φεστιβάλ, περιλαμβάνει στο διαγωνιστικό τμήμα ταινίες μικρού μήκους Ελλήνων και Αλβανών σκηνοθετών, στις μικτές κριτικές επιτροπές αλλά και στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά και τις παράλληλες δραστηριότητες.

Η φετινή διοργάνωση είναι πιο πλούσια από τις προηγούμενες καθώς έχει να παρουσιάσει πολλά νέα στοιχεία :

  • Στο Δήμο Δρόπολης, που είναι ο βασικός υποστηριχτής του Φεστιβάλ, τώρα έρχονται να προστεθούν τόσο το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, που θεσμοθετεί βραβείο για την καλύτερη ταινία,  όσο και το Κέντρο Κινηματογράφου της Αλβανίας.
  • Ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα δημιουργείται με ταινίες που έχουν δημιουργήσει σπουδαστές κινηματογράφου.
  • Για πρώτη φορά θα προβληθούν ταινίες που δημιούργησαν παιδιά και νέοι της Δρόπολης και των Τιράνων από τα κινηματογραφικά εργαστήρια που διοργάνωσε η Ακαδημία MadiArt.
  • Διευρύνοντας τη συνεργασία του με αντίστοιχες διοργανώσεις το Φεστιβάλ Δρόπολης εγκαινιάζει  τη συνεργασία του  με το Διεθνές Φεστιβάλ του Τετόβου (Βόρεια Μακεδονία).  Ο πλανόδιος κινηματογράφος Tetova International Film Festival θα περιοδεύσει στα χωριά της Ελληνικής μειονότητας προβάλλοντας την ταινία του Δημήτρη Σπύρου «Ο Ψύλλος» που ευγενικά παραχώρησε ο δημιουργός της.

Συνολικά στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα προβληθούν 40 ταινίες μικρού μήκους. Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι ταινίες των παιδιών από την Ελλάδα που είναι μια προσφορά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της Camera Zizanio, σταθεροί υποστηριχτές του Φεστιβάλ Δρόπολης από την πρώτη στιγμή.

Μια επιπλέον δραστηριότητα για τα παιδιά θα είναι τα κινηματογραφικά εργαστήρια που προσφέρει το Φεστιβάλ: το εργαστήριο κινουμένων σχεδίων με σκηνοθέτη τον Γιάννη Ζόγκα και το εργαστήριο ντοκιμαντέρ με τους σκηνοθέτες Νίκο Αναγνωστόπουλο και Νίκο Θεοδοσίου.

Η τελετή έναρξης θα γίνει στις 6 Αυγούστου στο ανακαινισμένο Πολιτιστικό Κέντρο της Δερβιτσάνης και θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Πωγωνιώτη ζωγράφου Νίκο Ντάλες που ζει και εργάζεται στο Παρίσι με τίτλο «Από το Παρίσι στη Δρόπολη».

Πηγές: Φωνή της Ελλάδας – Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους Δρόπολης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ