Στις κάλπες την Κυριακή η Γαλλία, η ακροδεξιά τρομάζει την Ευρώπη – Παρέμβαση 1.000 ιστορικών

by admin
1 views

Στις κάλπες προσέρχονται αύριο 50 εκατομμύρια Γάλλοι ψηφοφόροι σε κλίμα πολιτικής αστάθειας. Το μεγάλο αγκάθι είναι η επικράτηση του ακροδεξιού κόμματος της Λεπέν με επικεφαλής τον Ζορντάν Μπαρντελά.

Ρεπορτάζ: Ιουλία Βελισσαράτου

Αν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν θα σχηματίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία η πιθανή επικράτηση του ακροδεξιού κόμματος προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και στην Ευρώπη. Eπίκληση στα δημοκρατικά αντανακλαστικά των Γάλλων πολιτών έκαναν χίλιοι Γάλλοι ιστορικοί στην εφημερίδα Le Monde ένα 24 ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες. Σε αυτήν αναφέρουν ότι «εμείς οι ιστορικοί δεν θα ανεχθούμε μία νέα ήττα των αξιών μας, που από το 1789, αποτελούν το ιδρυτικό πολιτικό γαλλικό συμβούλιο». Σύμφωνα με τον Αντουάν Λιλτί, «αυτές δεν είναι συνηθισμένες εκλογές. Πρόκειται για ιστορικούς, άνδρες και γυναίκες, που δεν συνηθίζουν να παρεμβαίνουν πολιτικά στο δημόσιο λόγο και δεν δίνουν ποτέ « γραμμή» ψήφου».

Έκριναν σημαντικό να συγκεντρωθούν και για να εκφράσουν, από την πλευρά της ιστορίας, μέσα από τις ιστορικές τους γνώσεις, τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει σήμερα η Εθνική Συσπείρωση στις πύλες της εξουσίας. Από την πλευρά του ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ στην τελευταία του εμφάνιση πριν το επίσημο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας ζήτησε για άλλη μια φορά από τους πολίτες να ψηφίσουν με τη λογική τους. «Στον πρώτο γύρο αποκλείσαμε τον κίνδυνο της απόλυτης πλειοψηφίας του Ζαν Λυκ Μελανσόν και της «Ανυπότακτης Γαλλίας» .’Ετσι και στο δεύτερο γύρο πρέπει να αποκλείσουμε τον κίνδυνο της απόλυτης πλειοψηφίας της ακροδεξιάς και της Εθνικής Συσπείρωσης. Και γιατί χρειάζεται να το κάνουμε αυτό; Επειδή θέλουμε ειρήνη και ηρεμία γιατί όπως θα δείτε θα υπάρξει μεγάλη έξαρση βίας στην κοινωνία εάν εφαρμοστεί το πρόγραμμα του ακροδεξιού κόμματος».

Επίθεση στον διεθνή Γάλλο ποδοσφαιριστή Κιλιάν Εμπαπέ έκανε ο Μαρίν Λεπέν μιλώντας στη δημοσιογράφο του CNN Κριστιάν Ανμανπούρ. «Ο κύριος Εμπαπέ είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής αλλά αυτή η τάση των ηθοποιών, των ποδοσφαιριστών, των τραγουδιστών να λένε την άποψή τους για το πώς πρέπει να ψηφίζουν οι Γάλλοι και ιδιαίτερα σε αυτούς που βγάζουν 1.300 ή  1.400 ευρώ σε σχέση με αυτούς που είναι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι».

Διχασμένοι και προβληματισμένοι φαίνονται οι ψηφοφόροι λίγο πριν ρίξουν την ψήφο τους στην κάλπη. Όπως αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής, Ντομινίκ Μοϊσί, «όπως φάνηκε από τον πρώτο γύρο, οι Γάλλοι ήθελαν να τιμωρήσουν τον πρόεδρο Μακρόν. Αλλά στον δεύτερο γύρο, φαίνεται ότι φοβήθηκαν το θράσος (της ακροδεξιάς) και δεν θέλουν να δώσουν δύναμη στην άκρα δεξιά. Θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα έχουν την απόλυτη πλειοψηφία για να κυβερνήσουν, ακόμα και αν έχουν μια μικρή σχετική πλειοψηφία.

Η Γαλλική LIBERATION ελπίζει πάντως ότι οι Γάλλοι προλαβαίνουν να πουν Όχι στον εκλεκτό της Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ