Στη σκιά του πολέμου στη Γάζα τιμήθηκε η 76η επέτειος ανεξαρτησίας στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα

by admin
0 views

Το Ισραήλ γιορτάζει τα 76 χρόνια από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του. Η φετινή επέτειος τιμήθηκε σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα, υπό τη βαριά σκιά του πολέμου στη Γάζα και την αγωνία για τους ομήρους που παραμένουν εδώ και 7 μήνες στα χέρια της Χαμάς.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα κ. Νόαμ Κατς υποδέχτηκε εκλεκτούς φίλους και προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, του πολιτισμού, των τεχνών και των γραμμάτων. Κατά τη διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης, ο Ισραηλινός Πρέσβης στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της επετείου για τη χώρα του και επεσήμανε το ρόλο της Ελλάδας ως φίλης και συμμάχου.

Η επέτειος ίδρυσης του ανεξάρτητου κράτους του Ισραήλ τιμήθηκε στην Αθήνα ως μέρα μνήμης και όχι γιορτής, με τον πόλεμο να μαίνεται και δεκάδες ομήρους να παραμένουν στα χέρια της Χαμάς.

«Η φετινή ημέρα της Ανεξαρτησίας τιμάται με βαριά καρδιά. Επειδή βρισκόμαστε εν μέσω ενός πολέμου που δεν θέλαμε. Είναι ένας πόλεμος που ξεκίνησε από τη Χαμάς και τους δολοφόνους μία τρομοκρατικής οργάνωσης που διέπραξαν την πιο ειδεχθή σφαγή εναντίον των πολιτών μας στην ιστορία του κράτους του Ισραήλ.

Θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα για την φιλία της. Οι φιλίες δοκιμάζονται στους δύσκολους καιρούς. Και η Ελλάδα με συνέπεια στέκεται στο πλευρό μας, ενισχύοντας τους δεσμούς ανάμεσα στα έθνη μας», δήλωσε ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς

Ο Ρούβεν Γιαμπλάνκα, είναι πατέρας ομήρου και ο χρόνος του σταμάτησε την 7η Οκτωβρίου. Ο γιος του βρισκόταν στο φεστιβάλ Νόβα κατά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς. Οι φίλοι του εντοπίστηκαν νεκροί και έκτοτε ο 42χρονος Χανάν (πατέρας δύο παιδιών) αγνοείται. «Έως σήμερα δεν γνωρίζουμε αν είναι ζωντανός ή νεκρός. Ξέρουμε ότι υπήρξαν πυροβολισμοί και τραυματίστηκε. Ο ένας φίλος του ψυχορραγούσε στο αυτοκίνητο και άλλοι τρεις κείτονταν νεκροί στα δέντρα», αναφέρει ο Ρ. Γιαμπλάνκα.

Την ώρα της επίθεσης στο κιμπούτς Νιρόζ, ο 36χρονος Ντολέβ, εθελοντής διασώστης, αψήφησε τον κίνδυνο και έσπευσε να βοηθήσει τους τραυματίες. Προηγουμένως όμως είχε φροντίσει να καταφύγουν σε ασφαλές σημείο η ετοιμόγεννη  γυναίκα του και τα τρία τους παιδιά. «Στις 8:52 π.μ. η κόρη μου δέχθηκε το τελευταίο μήνυμα από τον Ντολέβ. Της είπε “Σ’αγαπώ“. Από τότε έως τώρα δεν γνωρίζουμε τι απέγινε», δηλώνει ο Μαρσέλο Γκαρζόν, πεθερός ομήρου.

Με το μοναδικό όπλο που διαθέτουν, τη φωνή τους, οι συγγενείς των ομήρων αποζητούν την απελευθέρωσή τους. «Κάθε μέρα που περνά δεν γνωρίζουμε αν είναι ζωντανοί και τα πράγματα χειροτερεύουν. Πρέπει να τους φέρουμε σπίτι», εξηγεί γαμπρός ενός ομήρου.

Η υπέυθυνη του φόρουμ για την επιστοφή των ομήρων, Τάμμυ Γκοραλι τονίζει στο ΕΡΤNews πως: «Άνδρες και γυναίκες βρίσκονται υπό διαρκείς απειλές, σεξουαλική βία και κακοποίηση».

«Χατικβά» σημαίνει ελπίδα. Τους δίνει δύναμη, λένε, να συνεχίσουν να αγωνίζονται για την επιστροφή των αγαπημένων τους. Και δεν θα σταματήσουν μέχρι να αφεθεί ελεύθερος και ο τελευταίος όμηρος.

Επιμέλεια: Σόνια Φίλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ