Στη Γαλλία ο πρωθυπουργός: Επιθεωρεί τη ναυπήγηση των Belharra – Θα συμμετάσχει στην τελετή για την απόβαση στη Νορμανδία με Μακρόν και Μπάιντεν

by admin
0 views

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σήμερα (6/6) στη Γαλλία με την ευκαιρία των εορτασμών για την απόβαση στη Νορμανδία. Η χώρα μας είχε συμμετάσχει τότε με δύο κορβέτες του πολεμικού ναυτικού. Το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται τη Λοριάν, όπου ναυπηγούνται οι φρεγάτες Belharra.

Σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης βρίσκεται η φρεγάτα ΚΙΜΩΝ στα ναυπηγεία της Λοριάν της Γαλλίας τα οποία επισκέπτεται το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, ενώ στη συνέχεια θα κάνει και επίσκεψη σε κλιμάκιο του πολεμικού ναυτικού . Η φρεγάτα ΚΙΜΩΝ, είναι η πρώτη από τις τρεις Belharra που ναυπηγούνται από τη Naval Group και θα παραδοθεί στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Θα ακολουθήσουν οι φρεγάτες ΝΕΑΡΧΟΣ και ΦΟΡΜΙΩΝ περί τα τέλη του 2025 και μέσα στο 2026 αντίστοιχα.

Οι συγκεκριμένες φρεγάτες είναι πολλαπλών ρόλων με εκτόπισμα περίπου 4.500 τόνους, ανήκουν στην τελευταία γενιά «ψηφιακών» φρεγατών και ενισχύουν τον στόλο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με ένα όπλο που του δίνει τη δυνατότητα υλοποίησης σύνθετων αποστολών και το βάζουν στην «αρένα» της Ανατολικής Μεσογείου, έχοντας έναν πολλαπλασιαστή ισχύος στη φαρέτρα του.

Παρά το γεγονός ότι η σύμβαση υπογράφτηκε ενώ το πρόγραμμα ήταν σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης σε γαλλικά ναυπηγεία, είναι αρκετές οι ελληνικές εταιρείες που τελικά συνεργάστηκαν και ανέλαβαν έργο και αρκετές που θα εμπλακούν στα επόμενα στάδια, συνεισφέροντας έτσι στη μεταφορά τεχνολογίας αιχμής και ανοίγοντας θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός , ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του προέδρου της Γαλλίας θα συμμετάσχει στη διεθνή τελετή για την 80η επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία. Στην εκδήλωση, λίγα 24ωρα πριν από τις ευρωεκλογές, σε μια συγκυρία κρίσιμη για την Ουκρανία, αλλά και για τις συζητήσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα που θα λάβουν μορφή μετά την 9η Ιουνίου, αναμένεται να δώσουν το «παρών» ηγέτες απ΄όλη τη Δύση: Ευρωπαίοι ηγέτες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντόο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, μεταξύ άλλων, καθώς και επιζώντες βετεράνοι της απόβασης.

O πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ στις 18.00

Αποστολή: Γεωργία Σκιτζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ