Στασιμότητα στο Κυπριακό και ανησυχίες ΟΗΕ για την νεκρή ζώνη

by admin
7 views

ανταπόκριση από τη Λευκωσία: Kωστής Κωνσταντίνου

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τη στρατιωτικοποίηση της νεκρής ζώνης και για αυξημένα περιστατικά παρεμβάσεων, λέγοντας ότι αυτή η κατάσταση υπονομεύει την εντολή που έχουν τα ΗΕ στην Κύπρο και την δυνατότητά τους να διατηρήσουν την ακεραιότητα της Ζώνης.

Ο κ. Στιούαρτ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό, ενόψει της επίσκεψής του στην έδρα του ΟΗΕ για να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Αύριο είναι προγραμματισμένο να δει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Μιλώντας στα ΜΜΕ μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ο κ. Στιούαρτ είπε ότι με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη συζήτησαν τα θέματα που βρίσκονται ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας και εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνέχιση της στρατιωτικοποίησης της νεκρής ζώνης. Μίλησε για συνεχιζόμενες εντάσεις που βλέπει εδώ στο νησί και είπε ότι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κάποια πρόοδος στην πολιτική διαδικασία «γιατί βλέπουμε μια άμεση σχέση μεταξύ της ύπαρξης κάποιας μορφής κινητικότητας στην πολιτική διαδικασία και της διατήρησης της ειρήνης στο νησί».

Κληθείς να αναφέρει παραδείγματα στρατιωτικοποίησης της νεκρής ζώνης στα οποία έκανε αναφορά στις δηλώσεις του, ο κ. Στιούαρτ είπε ότι όπως θα δείτε και στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα, που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες δύο ημέρες, «έχουμε την κατασκευή σημαντικών αμυντικών θέσεων, έχουμε αύξηση στη χρήση στρατιωτικής τεχνολογίας, αισθητήρων, καμερών κατά μήκος της νεκρής ζώνης, έχουμε δει αύξηση ρεκόρ στον αριθμό των παρεμβολών στη νεκρή ζώνη». 

Χριστοδουλίδης: Όλοι γνωρίζουν ποιοι παραβιάζουν

Διαχρονικά οι εκθέσεις των ΗΕ προσπαθούν να κρατήσουν μια ισορροπία, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για να προσθέσει όμως ότι όλοι γνωρίζουν, «και οι ξένες διπλωματικές αποστολές που είναι εδώ και γενικότερα η διεθνής κοινότητα, ποιος στρατιωτικοποιεί και ποιος παραβιάζει συνεχώς τη νεκρή ζώνη». Ο Πρόεδρος κλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας να σχολιάσει δήλωση του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ περί αποστρατιωτικοποίησης της νεκρής ζώνης, χωρίς να κατονομάζει τις κατοχικές δυνάμεις.

Λετυμπιώτης: Δεν αλλάζει η βάση συνομιλιών

Σε δηλώσεις εξάλλου στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής της συμφωνημένης βάσης λύσης του Κυπριακού.

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι αναμένει η έκθεση να αποτυπώνει με αντικειμενικότητα τα δεδομένα ως έχουν σήμερα στην Κυπριακή Δημοκρατία, «δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί και μέσα από τις προσπάθειες που εμείς καταβάλλουμε τους τελευταίους 16 μήνες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και πάντοτε σεβόμενοι τους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο». «Θα αναμένουμε την έκθεση του κ. Στιούαρτ και θα τοποθετηθούμε δημόσια όταν αυτή δημοσιοποιηθεί», ανέφερε.

Σταθερά αδιάλλακτος ο Τατάρ

Έχει καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος σε αυτή τη φάση, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μετά την συνάντησή του με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ στο Λονδίνο προσθέτοντας ότι η κ. Ολγκίν θα υποβάλει την έκθεσή της στον Γενικό Γραμματέα στις 10 Ιουλίου.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε δήλωσή του μετά το τέλος της συνάντησης που έγινε στα γραφεία της «αντιπροσωπείας» του ψευδοκράτους και διήρκησε μία ώρα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η απεσταλμένη του ΓΓ έχει αντιληφθεί από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της ότι «το κοινό έδαφος έχει εξαφανιστεί» και υποστήριξε ότι νέα διαδικασία στο Κυπριακό δεν μπορεί να διεξαχθεί λόγω της αδιάλλακτης στάσης της ε/κ ηγεσίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ