Σλοβακία: Τίθεται σε ισχύ ο νόμος “Lex atentat” – Απαγορεύσεις δημοσίων συγκεντρώσεων με στόχο την ασφάλεια των πολιτών

by admin
6 views

Ο πρόεδρος της Σλοβακίας Πέτερ Πελεγκρίνι εξέδωσε χθες Τετάρτη ένα πακέτο μέτρων που ενέκρινε το κοινοβούλιο με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας στη Σλοβακία μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο τον Μάιο, αναφέρει το TASR.

Το πακέτο γνωστό και ως “lex atentat” (νόμος για την απόπειρα ) εισάγει νέους λόγους για την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων. Θα απαγορευθούν, επομένως, άν πραγματοποιηθούν κοντά στην κατοικία ενός ατόμου του οποίου το επάγγελμα σχετίζεται άμεσα με τον σκοπό της συνάντησης και ο διοργανωτής της εκδήλωσης δεν αποδέχεται την αλλαγή του τόπου διεξαγωγής. Θα απαγορευθούν επίσης σε περιοχές που χρησιμοποιούνται κυρίως για οικιστικούς σκοπούς, με εξαίρεση τις αγορές, τα πάρκα και άλλους παρόμοιους χώρους, έτσι ώστε οι συγκεντρώσεις να μην επηρεάζουν το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή μεγάλου αριθμού ατόμων.

Η απαγόρευση θα ισχύει επίσης σε ακτίνα 50 μέτρων από το προεδρικό μέγαρο, την έδρα της κυβέρνησης και τα δικαστήρια.

Το κείμενο προβλέπει επίσης ότι ο πρόεδρος της χώρας, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και ο πρωθυπουργός έχουν δικαίωμα σε μια «επαρκώς εξοπλισμένη ιδιοκτησία» και οι πρωθυπουργοί και οι πρόεδροι του κοινοβουλίου των οποίων η θητεία διαρκεί διπλάσια από την προεδρική κάποιος θα έχει δικαίωμα σε ισόβια αμοιβή.

Ίσα ίσα, όλοι οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα επωφεληθούν από προστασία, εφόσον είναι βουλευτές και δεν τυγχάνουν προστασίας για την άσκηση άλλου κρατικού λειτουργήματος. Αυξημένη προστασία θα παρέχεται στον γενικό εισαγγελέα, καθώς και στον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ο νέος νόμος τίθεται σε ισχύ στις 15 Ιουλίου.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ