Σημαντική αποστροφή των ψηφοφόρων προς τους συντηρητικούς δείχνει ανάλυση για τις εκλογές στην Βρετανία

by admin
11 views

ανταπόκριση από το Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2024 στο Ηνωμένο Βασίλειο αναδεικνύει μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα και αλλαγές στο πολιτικό τοπίο:

Χαμηλή Συμμετοχή

Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν χαμηλή, μόλις στο 60%, πλησιάζοντας το χαμηλό επίπεδο του 2001. Αυτή η χαμηλή συμμετοχή αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες, όπως οι νέοι κανόνες ταυτοποίησης ψηφοφόρων, η προβλεπόμενη νίκη των Εργατικών και η διάχυτη απογοήτευση του κοινού για το αν η πολιτική μπορεί να επιφέρει θετικές αλλαγές στη ζωή τους.

Δυσανάλογα Αποτελέσματα

Η διαφορά μεταξύ του αριθμού των εδρών και του ποσοστού ψήφων των κομμάτων ήταν από τις πιο έντονες που έχουν καταγραφεί. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κέρδισαν 71 έδρες με 12,2% των ψήφων, ενώ το Reform UK κέρδισε μόνο τέσσερις έδρες με 14,3% των ψήφων. Τα αποτελέσματα αυτά αναδεικνύουν τις ανισότητες του πρώτου παρελθόντος συστήματος (First Past the Post).

 Αποτελεσματικότητα Ψήφου

Το Εργατικό Κόμμα κατάφερε να κατανείμει αποτελεσματικά τις ψήφους του, κερδίζοντας αρκετές περιφέρειες με μικρές πλειοψηφίες και έτσι να αυξήσει τον αριθμό των εδρών του χωρίς να χρειαστεί μεγάλη αύξηση στο συνολικό ποσοστό ψήφων του. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες επίσης στόχευσαν αποτελεσματικά σε περιφέρειες όπου ήταν δεύτεροι το 2019, πετυχαίνοντας σημαντικές νίκες.

Νέος Πολιτικός Χάρτης

Η γεωγραφική κατανομή της ψήφου μετατοπίστηκε σημαντικά. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κατέγραψαν επιτυχίες κυρίως στις νοτιοδυτικές περιοχές και το Οξφορντσάιρ, περιοχές με υψηλά ποσοστά ψηφοφόρων που υποστήριξαν την παραμονή στην ΕΕ το 2016. Το Εργατικό Κόμμα κατάφερε να ενώσει ψηφοφόρους από διάφορες περιοχές, δημιουργώντας ένα πιο γεωγραφικά και κοινωνικά ποικιλόμορφο εκλογικό σώμα.

 Κατακερματισμός της Ψήφου

Ο κατακερματισμός της ψήφου ήταν πιο έντονος από ποτέ, με το συνολικό ποσοστό των δύο μεγάλων κομμάτων (Εργατικό και Συντηρητικό) να φτάνει στο χαμηλότερο σημείο από το 1945. Η άνοδος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του Reform UK, των Πρασίνων και ανεξάρτητων υποψηφίων οδήγησε σε περισσότερες περιφέρειες όπου ο νικητής κέρδισε με χαμηλό ποσοστό ψήφων.

Προκλήσεις και Μελλοντικές Εξελίξεις

Το μέλλον του Εργατικού Κόμματος μπορεί να είναι αβέβαιο, καθώς ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπο με προκλήσεις από τους Πράσινους και το Reform UK. Η κατανομή των ψήφων και οι στρατηγικές που χρησιμοποίησαν τα κόμματα σε αυτές τις εκλογές μπορεί να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις και τις στρατηγικές των κομμάτων στις επόμενες εκλογές.

Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν την ανάγκη για ενδεχόμενη αναθεώρηση του εκλογικού συστήματος, καθώς το τρέχον σύστημα φαίνεται να μην ανταποκρίνεται πλέον στις σύγχρονες πολιτικές και κοινωνικές πραγματικότητες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ