Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Αιγύπτου – Ισραήλ καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα

by admin
1 views

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Αιγύπτου-Ισραήλ κάθε μέρα που περνά χωρίς λύση στο θέμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα μάλιστα μετά το θάνατο ενός Αιγύπτιου στρατιώτη σε ανταλλαγή πυρών με ισραηλινές δυνάμεις κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, υπονομεύοντας τις σχέσεις των δύο χωρών.  

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Αιγύπτου – Ισραήλ καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Ahmed abudraa)

Μετά τους συνεχείς αραβο-ισραηλινούς πολέμους από το 1948 μέχρι το 1973, η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ το 1979 και ξεκίνησε να έχει σχέσεις με το εβραϊκό κράτος.

Η συνθήκη αυτή οδήγησε σε αυτό που συχνά αποκαλείται «ψυχρή ειρήνη», αφού οι οικονομικοί και πολιτιστικοί δεσμοί συνέχισαν να είναι περιορισμένοι και χαρακτηρίζονταν από αμοιβαία δυσπιστία.

Ωστόσο, η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας ήταν εκτεταμένη και μάλιστα είχε διευρυνθεί υπό την προεδρία του Αλ Σίσι, αφού η Αίγυπτος άρχισε να εισάγει ισραηλινό αέριο το 2020 και έχει φιλοξενήσει το Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, στο οποίο συμμετέχει το Ισραήλ.

Όταν η Λωρίδα της Γάζας το 2007 τέθηκε υπό την κυριαρχία της Χαμάς, ένα παρακλάδι του ισλαμιστικού κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που είναι εκτός νόμου στην Αίγυπτο, οι δύο χώρες υποστήριξαν ένα εμπάργκο στην περιοχή.

Που οφείλεται η ένταση

Η Αίγυπτος έχει θορυβηθεί από τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και την πιθανότητα να προκαλέσει τον μαζικό εκτοπισμό Παλαιστινίων προς το έδαφός της. Την προοπτική αυτή την έχουν επικαλεστεί σε ορισμένες περιπτώσεις Ισραηλινοί αξιωματούχοι, όμως απορρίπτεται κάθετα από τα αραβικά κράτη.

Από επίσημα αιγυπτιακά χείλη ακούγονται όλο και πιο βαριές εκφράσεις που επικρίνουν την ισραηλινή εκστρατεία στη Γάζα, ενώ από τότε που το Ισραήλ ενίσχυσε τις επιχειρήσεις γύρω από τη Ράφα στις αρχές Μαΐου, οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας από το συνοριακό πέρασμα που βρίσκεται εκεί διακόπηκαν, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται. Το Κάιρο υποστηρίζει ότι πρέπει να αποκατασταθεί η παλαιστινιακή διαχείριση της συνοριακής διάβασης.

Η ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στη Γάζα είναι εξαιρετικά κρίσιμη, αφού μεγάλα τμήματα του πληθυσμού αντιμετωπίζουν ακραία πείνα και σοβαρή έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης. Μέχρι στιγμής, οι πιο σημαντικές ποσότητες διεθνούς βοήθειας έχουν φτάσει στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα.

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Αιγύπτου – Ισραήλ καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στη ΓάζαΣε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Αιγύπτου – Ισραήλ καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Hatem Ali)

Οι ισραηλινοί ισχυρισμοί στο Διεθνές Δικαστήριο ότι έχει εντοπίσει περίπου 50 σήραγγες στη Ράφα που χρησιμοποιούσε η Χαμάς για περνάς όπλα από την περιοχή του Σινά στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν εξοργίζει την Αίγυπτο, που διαβεβαιώνει ότι εδώ και χρόνια έχει καταστρέψει τέτοιου είδους σήραγγες και έχει δημιουργήσει μια αποτελεσματική ζώνη ασφαλείας με οχυρώσεις που εμποδίζουν το λαθρεμπόριο.

Επίσης, το Κάιρο, που είχε αναλάβει ενεργό ρόλο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς με στόχο μια συμφωνία για σταδιακή εκεχειρία και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, απείλησε ότι θα αποσυρθεί από τον διαμεσολαβητικό του ρόλο, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στη Ράφα.

Η Αίγυπτος έχει προειδοποιήσει ότι η ειρηνευτική συνθήκη που έχει συνάψει με το Ισραήλ θα μπορούσε να υπονομευθεί από τα γεγονότα στη Γάζα, όμως προς το παρόν δεν έχει κλιμακώσει περαιτέρω τη διπλωματική πίεση ακολουθώντας την Ιορδανία, η οποία απέσυρε τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ, ή λαμβάνοντας άλλα επίσημα μέτρα.

Κοινό συμφέρον από την αποκλιμάκωση

Τελ Αβίβ και Κάιρο έχουν συμφέρον να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, καθώς προσπαθούν να διαχειριστούν τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γάζα και τις εγχώριες και διεθνείς πιέσεις.

Για την Αίγυπτο, η συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής της πολιτικής για δεκαετίες, αφού, μεταξύ άλλων, επέτρεψε και ετήσια στρατιωτική βοήθεια ύψους $1,3 δισ. από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το Ισραήλ μακροπρόθεσμα στοχεύει στην οικοδόμηση δεσμών με τον αραβικό κόσμο, παρά στη συρρίκνωσή τους.  

Άλλωστε, και οι δύο χώρες θα βρίσκονται στον κεντρικό πυρήνα των μεταπολεμικών σχεδίων για τη Γάζα και θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για τη διαχείριση της ασφάλειας κατά μήκος των συνόρων Αιγύπτου-Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της συνοριακής διάβασης της Ράφα και μιας αποστρατικωποιημένης ζώνης ασφαλείας γνωστής ως «Φιλάδελφος Διάδρομος» (Philadelphi Corridor).

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ