Σε κατάσταση αναμονής οι συνεδριάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

by admin
2 views

Μικτές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (10/9) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Αναλυτές και άπαντες οι εμπλεκόμενοι στις αγορές εστιάζουν στις επικείμενες συνεδριάσεις των Κεντρικών τραπεζών. Οι επενδυτές προσβλέπουν στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, όπου αναμένεται ευρέως μείωση των επιτοκίων.

Μια μείωση στη συνεδρίαση της FED, στις 17-18 Σεπτεμβρίου, θα καθησυχάσει τις ανησυχίες για πι-θανή επιβράδυνση της οικονομίας. Ενδιαφέρουσα, αναμένεται επίσης, η συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα, στις 12 του μήνα.

Σε εγχώριο επίπεδο, με ετήσιο ρυθμό 3,2% αυξήθηκε ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών τον Αύγουστο(πληθωρισμός), σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Από τα στοιχεία προκύπτουν σημαντικές ανατιμήσεις 6,5% σε ένδυση-υπόδηση, 5,5% την κατηγορία «στέγαση», 28% για το φυσικό αέριο, ενώ τα αεροπορικά εισιτήρια κινήθηκαν υψηλότερα κατά.27,3% και στα ασφάλιστρα υγείας οι ανατιμήσεις άγγιξαν το 14%. Μείωση τιμών κατά 0,9% σημειώθηκε μόνο στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες.

Παράλληλα, νέα αύξηση παρουσίασαν οι τιμές πώλησης των διαμερισμάτων στο σύνολο της χώρας. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το β΄ τρίμηνο του 2024 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 9,0% σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2023, ενώ για το 2023 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε στο 14,2%.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο DAX30 εμφανίζει απώλειες κατά 0,73%, στο Παρίσι, ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 0,13%, στη Μαδρίτη, ο κύριος δείκτης κινείται υψηλότερα μόλις κατά 0,05%, το Μιλάνο υποχωρεί σε ποσοστό 0,76% και στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει πτώση κατά 0,61%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας περίπου 90 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1426,10 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 0,56%.

Ομόλογα

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ελαφρώς ανοδικά μόλις κατά 1 μονάδα βάσης, στο 2,18%. Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,90%. Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου κινείται υψηλότερα κατά 1 bps στο 3,52%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου ενισχύεται κατά 2 μονάδες βάσης, στο 3,01% και της Πορτογαλίας κυμαίνεται στο 2,79%, με οριακή αύξηση κατά 1 μονάδα βάσης ενώ, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού σημειώνει ανεπαίσθητη αύξηση κατά 1 μονάδα βάσης, στο 3,20%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Σε πτωτική πορεία βρίσκονται, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, προσθέτοντας νέα πτώση στις ήδη βαριές απώλειες των προηγούμενων ημερών.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει πτώση κατά 1,35%, στα 67,77 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με απώλειες 1,22%, βρίσκεται στα 70,96 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει οριακές μεταβολές έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γιεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται στο 1,1032 δολ./ευρώ ενώ με το ιαπωνικό βρίσκεται στα 143,10 γιεν/δολ.

Μικρές ανοδικές τάσεις παρουσιάζει ο χρυσός, με τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου να δια-πραγματεύονται, στα 2536,70 δολ./ουγκιά. Επίσης, ανάλογα κέρδη καταγράφει το ασήμι, που κινείται κοντά στα 29 δολάρια ανά ουγκιά.

Ρεπορτάζ: Παντελής Μάνος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ