Σερβία: Δημοτικές εκλογές – Η διάσπαση της αντιπολίτευσης ενισχύει τις πιθανότητες νίκης του συνασπισμού που ηγείται ο Αλ. Βούτσιτς

by admin
0 views

Εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση διεξάγονται την Κυριακή, 2 Ιουνίου, σε 68 δήμους στην Σερβία. Ανάμεσα στους δήμους όπου εκλέγεται νέα δημοτική αρχή είναι το Βελιγράδι όπως και οι μεγάλες πόλεις Νόβι Σαντ και Νις. Στην πρωτεύουσα πρόκειται για επαναληπτικές δημοτικές εκλογές μιας και στις προηγούμενες εκλογές, στις 17 Δεκεμβρίου του 2023, κανένας συνδυασμός δεν απέκτησε  πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο για να μπορέσει να εκλέξει δήμαρχο.

Ανταπόκριση από το Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Η επανάληψη των εκλογών στο Βελιγράδι αποτελούσε και αίτημα της σερβικής αντιπολίτευσης η οποία κατήγγειλε νοθεία στις εκλογές του Δεκεμβρίου.    

Το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS)  κατεβαίνει στις εκλογές σε κοινό ψηφοδέλτιο με το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) και άλλα έντεκα μικρότερα κόμματα. Το ψηφοδέλτιο φέρει το όνομα του προέδρου της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ο οποίος ηγήθηκε της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Βούτσιτς ήταν κεντρικός ομιλητής σε όλες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις ενώ, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Έρευνας, Διαφάνειας και Υπευθυνότητας (CRTA), κατά την προεκλογική περίοδο εμφανίστηκε 55 φορές σε τηλεοπτικά δίκτυα εθνικής εμβέλειας, προβάλλοντας τον συνδυασμό που φέρει το όνομα του.

Η αντιπολίτευση στις εκλογές αυτές κατεβαίνει διχασμένη. Τα μεγαλύτερα κόμματα του συνασπισμού «Η Σερβία ενάντια στη βία» ο οποίος αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη στις εκλογές του Δεκεμβρίου στο Βελιγράδι, αποφάσισαν να μποϋκοτάρουν τις εκλογές υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν συνθήκες για την διεξαγωγή δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας. Για τον ίδιο λόγο δεν συμμετέχει στις εκλογές και ο δεξιός-εθνικιστικός  συνασπισμός «Ελπίδα» (NADA) ο οποίος στις εκλογές του Δεκεμβρίου στο Βελιγράδι ήταν τρίτη δύναμη. Από την αντιπολίτευση στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής συμμετέχουν πέντε κόμματα που προέρχονται από τον συνασπισμό «Η Σερβία ενάντια στη βία». Πρόκειται για συνασπισμό κεντροδεξιών, σοσιαλδημοκρατικών και αριστερών κομμάτων. Στο Βελιγράδι ο συνασπισμός αυτός φέρει το όνομα: «Επιλέγουμε Βελιγράδι».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συμμετοχή στις εκλογές του κινήματος πολιτών «Ξεκίνα- Άλλαξε» (Kreni – Promeni) που ηγείται ο 38χρονος νομικός Σάβο Μανόιλοβιτς.

Η διάσπαση της αντιπολίτευσης δίνει μεγαλύτερες πιθανότητες στον  συνασπισμό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς να επικρατήσει σε όλους του μεγάλους δήμους στην Σερβία , εκτιμούν αναλυτές. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις καταγράφεται η απογοήτευση των ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης και μειωμένο ενδιαφέρον για συμμετοχή κάτι που όπως αναμένεται θα ευνοήσει τον συνασπισμό που ηγείται ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ