Σαμάν, ο τραγουδιστής της ρωσικής εισβολής

by admin
1 views

Η ρωσική στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία έχει τον δικό της τραγουδιστή, τον Σαμάν, παντελώς άγνωστο πριν την έναρξη του πολέμου που όμως τώρα τυχαίνει μεγάλης δημοσιότητας στη χώρα του, απευθυνόμενος στα χαμηλότερα πατριωτικά ένστικτα των Ρώσων.

«Είμαι Ρώσος/Είμαι τυχερός…», λέει στο ρεφρέν ενός από τα απλά τραγούδια του, που έχουν μετατρέψει πλέον τον τριαντάχρονο καλλιτέχνη σε σταρ.

Γεννημένος λίγες εβδομάδες πριν την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης (1991), ο Σαμάν ξεκινά τις επόμενες ημέρες μια περιοδεία με περισσότερες από εκατό συναυλίες σε όλη τη χώρα, όπου θα παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με το όνομα «Νίκη», έχοντας σαν σκοπό να ανεβάσει το ηθικό των Ρώσων και των στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία.

«Θέλω να εμπνεύσω όλη τη Ρωσία, τόσο στα μετόπισθεν όσο και στην πρώτη γραμμή. Θα κάνουμε τα πάντα για τη νίκη και η νίκη θα είναι ακόμα πιο κοντά», δηλώνει ο τραγουδιστής, του οποίου οι αμοιβές πλησιάζουν τα 200.000 δολάρια ανά παράσταση, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Τα τραγούδια του υποτίθεται ότι υμνούν την αγάπη για τη χώρα και την ανάγκη να πετύχει τη νίκη με κάθε κόστος, ενώ έχει δημοσιεύσει μόνο ένα άλμπουμ (Made in Russia), αλλά 33 σινγκλ και έχει κάνει 17 βίντεο, τα οποία έχουν δει εκατομμύρια άνθρωποι.

Συμπτωματικά ή όχι, ο Σαμάν, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Γιαροσλάβ Ντρόνοφ, κυκλοφόρησε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία, “We Will Rise”, στις 23 Φεβρουαρίου 2022, δηλαδή την παραμονή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αν και το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν γνωρίζει σε βάθος τη δουλειά του, τον χαρακτήρισε ήδη «Λαϊκό Καλλιτέχνη», την υψηλότερη αναγνώριση για ανθρώπους των τεχνών στη χώρα, μια διάκριση που συνήθως οι καλλιτέχνες λαμβάνουν μόνο μετά από πολλά χρόνια δουλειάς.

Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του τραγουδιστή, το αποκορύφωμα της καριέρας του ήταν όταν μοιράστηκε τη σκηνή με τον Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία τον Σεπτέμβριο του 2022, αμέσως μετά την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Για τους επικριτές του, ο Σαμάν είναι ένα κατασκευασμένο προϊόν με ελάχιστη δημιουργικότητα και αμφισβητούμενη αισθητική, η οποία θυμίζει παραφασιστικές υποκουλτούρες, στο ύφος της χιτλερικής νεολαίας. Ένα από τα τραγούδια του, το «My Struggle» (Ο αγώνας μου) μεταφράστηκε στα γερμανικά ως «Mein Kampf» και συχνά εμφανίζεται στις συναυλίες ντυμένος με δερμάτινα ρούχα και βραχιόλι στο μπράτσο.

Άλλο από χαρακτηριστικά του είναι ο ξύλινος σταυρός που φοράει ο καλλιτέχνης στο στήθος του, συμβολίζοντας σε μεγάλο βαθμό την ιερή συμμαχία μεταξύ του κράτους και της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την καταπολέμηση των εχθρών της Μητέρας Ρωσίας.

Σαμάν, ο τραγουδιστής της ρωσικής εισβολής
(AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Η στάση του έχει κοστίσει στον τραγουδιστή κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα τραγούδια του έχουν απαγορευτεί από το YouTube και το Spotify, όμως ως απάντηση διοργάνωσε μια συναυλία στη Μόσχα, στο δρόμο μπροστά από την Πρεσβεία των ΗΠΑ, με τους προβολείς να αντανακλούν τη ρωσική σημαία στο κτίριο.

Πηγή: EFE

Μετάφραση: Αθ. Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ