Ρεκόρ προεκλογικής χρηματοδότησης για την Κάμαλα Χάρις -Τηλεοπτικό διάγγελμα Μπάιντεν με εξηγήσεις για την αποχώρηση

by admin
2 views

Mόλις 24 ώρες χρειάστηκε να περάσουν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, για να εξασφαλίσει η Κάμαλα Χάρις όχι μόνο δωρεές – ρεκόρ, αλλά και την υποστήριξη χιλιάδων εκλεκτόρων των Δημοκρατικών, με στόχο να λάβει και επισήμως το χρίσμα του κόμματος. H Κάμαλα Χάρις φαίνεται να μπορεί να εξασφαλίσει τους εκλέκτορες, το ζήτημα είναι να μπορέσει και να εξασφαλίσει την ενότητα του κόμματος, επισημαίνουν ωστόσο οι αναλυτές. Τηλεοπτικό διάγγελμα αναγγέλλει ο Τζο Μπάιντεν για τις αναμενόμενες «εξηγήσεις σχετικά με την απόφασή του να μην διεκδικήσει δεύτερη θητεία στον προεδρικό θώκο», όπως ανέφερε ο ίδιος σε ανάρτηση στο Χ.

«Αύριο το βράδυ στις 8 μ.μ (3 τα ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδας), θα απευθύνω ένα διάγγελμα προς το έθνος από το Οβάλ Γραφείο για το τι πρόκειται να συμβεί και πώς θα ολοκληρώσω το έργο μου για τον αμερικανικό λαό», έγραψε στο Χ ο Μπάιντεν, ο οποίος αναρρώνει από την Covid-19.

105 ημέρες πριν από τις κάλπες – Ρεκόρ χρηματοδότησης

Στο πλευρό της Χάρις και η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ενώ αινιγματική είναι η στάση του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δεν έχει εκφράσει προς το παρόν στήριξη στη Χάρις. Η ίδια πάντως έδωσε το σύνθημα για σκληρή δουλειά στις 105 μέρες που απομένουν μέχρι τις αμερικανικές εκλογές, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης της μεσαίας τάξης. 

Στα κεντρικά γραφεία των Δημοκρατικών στο Ντελαγουέαρ η υποδοχή της Κάμαλα Χάρις ήταν ιδιαιτέρως θερμή. Η αντιπρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο του Τζο Μπάιντεν με τον ίδιο να παρεμβαίνει τηλεφωνικά: «Θέλω να ξέρετε ότι δεν θα είμαι στο ψηφοδέλτιο, αλλά θα είμαι πλήρως δεσμευμένος. Εχω έξι μήνες προεδρίας μπροστά μου. Είμαι αποφασισμένος να κάνω όσα περισσότερα μπορώ τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική πολιτική», τόνισε ο 81χρονος Μπάιντεν.

Στο πλευρό της Χάρις στέκονται και οι δωρητές του Δημοκρατικού Κόμματος. Όπως ανακοίνωσε το επιτελείο της, εικοσιτέσσερις ώρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, είχε ήδη εξασφαλίσει 81 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας της, το μεγαλύτερο ποσό που έχει συγκεντρωθεί ποτέ σε αυτό το διάστημα από υποψήφιο.

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από ABC/Ιpsos, μετά το εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, βλέπουμε ότι η Χάρις δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητή, η διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που την βλέπουν ευνοϊκά και στους άλλους είναι στις έντεκα μονάδες. Την ίδια έχει και ο  Ντόναλντ Τραμπ, αλλά σημαντικά καλύτερο από του Τζο Μπάιντεν. Και των δύο είναι πολύ καλύτερη από του Τζο Μπάιντεν, που είναι στις 23 μονάδες. Η «μητέρα όλων των δημοσκοπήσεων» (Poll of Polls του CNNi) που είναι ο μέσος όρος των έξι πιο πρόσφατων δημοσκοπήσεων σε εγγεγραμμένους ή πιθανούς ψηφοφόρους δείχνει μάχη στήθος με στήθος με την Χάρις στο 47% και τον Τραμπ στο 48%.

Ντι Βανς: Η Χάρις είπε ψέματα για τη διανοητική κατάσταση του Μπάιντεν

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, δριμεία επίθεση κατά του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις εξαπέλυσε ο υποψήφιος  αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ, Τζει Ντι Βανς σε ομιλία του στη Βιρτζίνια.

«Η ιστορία θα θυμάται τώρα τον Τζο Μπάιντεν όχι μόνο ως έναν που τα παράτησε, που αυτό είναι, αλλά ως έναν από τους χειρότερους προέδρους των ΗΠΑ. Ωστόσο, φίλοι μου, η Κάμαλα Χάρις είναι ένα εκατομμύριο φορές χειρότερη. Εχει υπογράψει όλες τις αποτυχίες του Τζο Μπάιντεν κι είπε ψέματα για τη διανοητική του ικανότητα να υπηρετήσει ως πρόεδρος».

Με την 59χρονη αντιπρόεδρο να είναι πλέον η επικρατέστερη αντίπαλος του 78χρονου Τραμπ, οι Ρεπουμπλικάνοι επικεντρώνουν την εκστρατεία τους στο γεγονός ότι η Κάμαλα Χάρις  συνδέεται άμεσα με τις αποτυχημένες, όπως λένε, πολιτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν. Την αποκαλούν «τσάρο» των συνόρων, χρεώνοντας της τη μεταναστευτική πολιτική κι επαναφέρουν στο προσκήνιο την αποτυχημένη υποψηφιότητά της για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Η Χάρις είναι η πρώτη γυναίκα και ο πρώτος πολίτης με αφρο-αμερικανή και ασιατική καταγωγή που έγινε αντιπρόεδρος και που θα διεκδικήσει το χρίσμα για την προεδρία. Αυτή η καταγωγή είναι που μπορεί να βοηθήσει ώστε να προσελκύσει διαφορετικές ομάδες ψηφοφόρων. Φυσικά με αυτά τα δεδομένα εφόσον λάβει το χρίσμα θα πρέπει μετά να πείσει τους ψηφοφόρους ότι έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό από τον Τζο Μπάιντεν και όχι μόνο να ποντάρει στο γεγονός ότι πλέον ο Τραμπ είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία υποψήφιος, επισημαίνουν αναλυτές.

Η καθηγήτρια Μπάρμπαρα Πέρι από το πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, τόνισε: «Είχαμε τον πιό ηλικιωμένο πρόεδρο στην Ιστορία μας. Αλλά και ο Τραμπ, είναι επίσης, ο μεγαλύτερος σε ηλικία υποψήφιος που διεκδικεί την προεδρία».

Πρέπει όμως να προσελκύσει και τους επικριτές της και τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Πολλοί έχουν χαρακτηρίσει απογοητευτική την απόδοσή της ως αντιπροέδρου, αν και αναγνωρίζουν το ελαφρυντικό ότι της δόθηκε εξ αρχής η δύσκολη υπόθεση της παράνομης μετανάστευσης. Έγινε στόχος των Ρεπουμπλικανών και δεξιών μέσων ενημέρωσης και παρά τις θέσεις της υπέρ της φυλετικής ισότητας, κατά της οπλοκατοχής και των αμβλώσεων, τα ποσοστά δημοτικότητας της παρέμειναν χαμηλά. 

«Συχνά οι αντιπρόεδροι είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό. Για την ακρίβεια αυτό είναι πλεονέκτημα για αυτήν. Θα έχει την ευκαιρία να προσδιορίσει τον εαυτό της εάν κινηθεί γρήγορα και το κόμμα της κινηθεί γρήγορα», ειπε ο αναλυτής Λάρι Σάμπατο.

Την παραίτησή της γνωστοποίησε η επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών, Kimberly Cheatle, έπειτα από την παραδοχή της για παραλείψεις την ημέρα της απόπειρας δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ κατά την διάρκεια της ομιλίας του.

Η Kimberly Cheatle διευθύντρια αυτής της ελίτ υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για την προστασία των προσωπικοτήτων υψηλού κύρους στις ΗΠΑ, είχε αναγνωρίσει την αποτυχία της Υπηρεσίας στην αποστολή της να προστατεύσει τον Τραμπ. «Αποτύχαμε», παραδέχθηκε χθες ενώπιον μιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πηγή: ΕΡΤΝews

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ