Π. Μαρινάκης: Το Κυπριακό είναι κορυφαία εθνική προτεραιότητα

by admin
14 views

Για την Ελλάδα η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα, τόνισε απόψε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την τελετή απονομής των δημοσιογραφικών βραβείων του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

Λευκωσία: Κωστής Κωνσταντίνου

Τόνισε, παράλληλα, ότι σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα εργάζεται συστηματικά για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα επιτρέψουν την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Μαρινάκης ο οποίος ήταν ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου, αλλά και στις λύσεις που προσφέρονται και μέσω των οποίων οι δημοσιογράφοι αναδεικνύονται ως οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στην καθημερινή μάχη κατά των ψευδών ειδήσεων.

«Η ισοπέδωση προφανώς είναι προς τα κάτω και έχει ως στόχο την αποφυγή της μεγάλης συζήτησης, η οποία αφορά τα προβλήματα των πολιτών», υπογράμμισε ο υφυπουργός. «Σε όλο αυτό το μεγάλο πρόβλημα οι μόνοι που μπορούν να δώσουν ουσιαστική απάντηση είναι δημοσιογράφοι, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που μπορούν με αξιόπιστο τρόπο να αντιμετωπίσουν ένα ψέμα». «Εμείς», εξήγησε, «προφανώς έχουμε καθήκον να εφοδιάσουμε τους δημοσιογράφους με επιχειρήματα και με αξιόπιστη πληροφορία, αλλά όσες φορές και να τα πούμε οι πολίτες θα πιστέψουν πολύ περισσότερο ένα αξιόπιστο ρεπορτάζ». Υπέδειξε δε ότι οι δημοσιογράφοι έχουν την δυνατότητα να αναδείξουν όσα πραγματικά αφορούν τους πολίτες, τα αληθινά τους προβλήματα, τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, τις αγωνίες τους για την εσωτερική αλλά και την εξωτερική πολιτική κάθε χώρας.

Συμπλήρωσε ότι πέραν της πολύ σημαντικής στήριξης των μέσων με οριζόντιο και δίκαιο τρόπο, η ομάδα που χειρίζεται τα ζητήματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης υπό τον ίδιο προέβη σε μια σειρά από παρεμβάσεις με θετικό, όπως είπε, αντίκτυπο στα μέσα, όπως η κατάργηση του αδικήματος της απλής δυσφήμησης για τους δημοσιογράφους ώστε να μη δέχονται τη μια μήνυση μετά την άλλη, η αυστηροποίηση όλων των ποινών για αδικήματα που υποκινούν τη βία και μάλιστα με τη θέσπιση ενός ιδιώνυμου αδικήματος απειλής στο νέο αθλητικό νόμο που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες.

Μητρώο Τύπου και άλλες αλλαγές

Αναφέρθηκε επίσης στο μητρώο έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, το οποίο συνεχώς αναβαθμίζεται, με κάθε μέσο στην Ελλάδα να οφείλει πλέον να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές αναφορικά με τη διαφάνεια του ιδιοκτησιακού του καθεστώτος, έναν ελάχιστο αριθμό δημοσιογράφων, αλλά και την πλήρη συμμόρφωση με το σύνολο των επιμέρους κανόνων δικαίου στη χώρα, ούτως ώστε να παίρνει έστω και 1 ευρώ κρατικής διαφήμισης, επιχορηγήσεων και να συμμετάσχει σε όλα τα υπόλοιπα προγράμματα.

Είπε επίσης ότι υπεγράφησαν συλλογικές συμβάσεις εργασίας με το σύνολο των δημοσιογράφων που απασχολούνται στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, ενώ τρέχουν πρωτοβουλίες, όπως η ειδική διδασκαλία μαθημάτων στα σχολεία, η πλήρης συμμόρφωση μέσω μιας ομάδας από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και της Task Force της Αντιπροέδρου της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα, αλλά και μια σειρά από παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο η Ελλάδα να απαντήσει με πράξεις σε μια προπαγάνδα η οποία, όπως ανέφερε, προσπαθεί να αποκτήσει σάρκα και οστά από διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις με τη συμβολή κομμάτων της αντιπολίτευσης «που δεν αρκούνται στη διατύπωση κατηγοριών κατά της Κυβέρνησης αλλά και επεκτείνουν αυτές τις κατηγορίες και κατά της χώρας τους, προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια εικόνα για την Ελλάδα, η οποία είναι εντελώς αντίθετη με την εικόνα οποία προκύπτει από τον ΟΟΣΑ, από την αρμόδια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου».

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ότι η ελληνική Κυβέρνηση παρέλαβε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στα ζητήματα κράτους δικαίου και προέβη σε ενέργειες όπως η ενίσχυση των κανόνων διαφάνειας, η καλύτερη νομοθέτηση και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες που ξεκινούν από τη δικαιοσύνη, καταλήγουν στην προστασία του πολίτη και έχουν να κάνουν κυρίως με συνέργειες μεταξύ υπουργείων.

Οικονομία και Εκπαίδευση

Σχετικά με την εκπροσώπηση της Κυβέρνησης, ανέφερε ότι όταν ήρθε στην εξουσία η παρούσα Κυβέρνηση έβαλε ως βασικό στόχο την ισχυροποίηση της χώρας και εντός και εκτός συνόρων, καταφέρνοντας μέσα σε 5 χρόνια η ελληνική οικονομία να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, να ανακτήσει στην πραγματικότητα την αξιοπιστία της και σιγά σιγά μειώνοντας το χρέος ως προς το ΑΕΠ, να αυξήσει 20% τον μέσο μισθό και 28% τον κατώτερο μισθό, να μειώσει την ανεργία κατά 8 μονάδες με 400.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα σε 5 χρόνια, να εκσυγχρονίσει το κράτος με πλέον 1.820 ψηφιακές υπηρεσίες και να μειώσει πάνω από 50 φορολογικούς συντελεστές.

Ανέφερε ακόμη η Ελλάδα ακολούθησε το παράδειγμα της Κύπρου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, με την ταυτόχρονη στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου με πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση, ενίσχυση των φοιτητικών επιδομάτων ενοικίου, ενίσχυση των φοιτητικών εστιών και δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών, ενώ παράλληλα δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στην ενδυνάμωση της χώρας στο εξωτερικό και όχι μόνο ως προς το μεταναστευτικό, αλλά και όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

«Τραύματα στην εθνική συνείδηση»

Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι σε λίγες μέρες συμπληρώνονται ακριβώς 50 χρόνια από τη βάρβαρη εισβολή του Αττίλα που προκάλεσε τον εδαφικό ακρωτηριασμό της Κύπρου με χιλιάδες νεκρούς, πρόσφυγες και αγνοούμενους, προσθέτοντας ότι μισό αιώνα μετά τα τραύματα στην εθνική συλλογική συνείδηση παραμένουν ανοιχτά και το Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Για την Ελλάδα η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα. Σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία εργαζόμαστε συστηματικά για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα επιτρέψουν την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μιας λύσης η οποία θα λαμβάνει υπόψη της την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα την απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα και το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», συμπλήρωσε σχετικά.

Ξεκαθάρισε δε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους ούτε και συζήτηση για σενάριο δύο κρατών, τονίζοντας ότι Αθήνα και Λευκωσία, πηγαίνουν χέρι – χέρι σε όλα τα διεθνή φόρα για να πέσει επιτέλους το τείχος της ντροπής και η Λευκωσία να πάψει να είναι η τελευταία διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

«Είμαστε ένα προχωράμε μαζί, είναι τεράστια η τιμή να είμαι σήμερα εδώ, ειδικά αυτό το έτος το 2024, με τόσο καλούς φίλους και άξιους ανθρώπους», κατέληξε ο υφυπουργός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ