Πώς συνδέονται τα προβλήματα όρασης με την άνοια

by admin
3 views

Ορισμένα προβλήματα όρασης μπορεί να ευθύνονται για πολύ περισσότερα περιστατικά άνοιας απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες, όπως υποστηρίζει νέα αμερικανική μελέτη. Σχεδόν 1 στα 5 περιστατικά άνοιας θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν τα προβλήματα όρασης προλαμβάνονταν ή αντιμετωπίζονταν, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Περίπου 55 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με άνοια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν εδώ και καιρό τονίσει ότι η άνοια δεν αποτελεί αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης, με πρόσφατη έρευνα να επισημαίνει 14 παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι αν αντιμετωπιστούν, θα μπορούσαν να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν το 45% των περιπτώσεων άνοιας. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, περίπου το 2% των περιπτώσεων άνοιας αποδίδεται σε μη θεραπευμένη απώλεια όρασης.

Η νέα μελέτη, η οποία εξέτασε ένα ευρύτερο φάσμα διαταραχών της όρασης, έδειξε ότι έως και το 19% των περιπτώσεων άνοιας μπορούν να αποδοθούν σε διαταραχή όρασης.

«Η συνολική συμβολή των διαταραχών της όρασης στην εμφάνιση άνοιας μπορεί να είναι σημαντική και χρήζει περαιτέρω εξέτασης για την ενημέρωση των στρατηγικών πρόληψης της άνοιας» δήλωσαν οι ερευνητές.

Στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Jama Ophthalmology», οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 2.767 άτομα στις ΗΠΑ ηλικίας 65 ετών και άνω. Η ομάδα μελέτησε τη συσχέτιση μεταξύ της οπτικής δυσλειτουργίας και της άνοιας, προκειμένου να υπολογίσει το ποσοστό των περιπτώσεων που θα μπορούσε να αποδοθεί σε τρία συχνά προβλήματα όρασης. Τα προβλήματα αυτά αφορούν την κοντινή οπτική οξύτητα, την μακρινή οπτική οξύτητα και την ευαισθησία στην φωτεινή αντίθεση (κοντράστ).

Συνολικά, το 19% των περιπτώσεων άνοιας μπορούν να αποδοθούν σε τουλάχιστον ένα από τα τρία αυτά προβλήματα, με το ποσοστό να είναι υψηλότερο στις ηλικίες 71 έως 79 ετών και στις γυναίκες.

«Είναι σημαντικό ότι πάνω από το 90% των διαταραχών όρασης μπορούν να προληφθούν ή να διορθωθούν», ανέφεραν οι ερευνητές.

Η καθηγήτρια Εφ Χόγκερβοστ από το Πανεπιστήμιο του Loughborough, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι η έρευνά της έχει δείξει ότι η ευαισθησία στην φωτεινή αντίθεση- η ικανότητα ενός ατόμου να διακρίνει τις σκιές και τα χρώματα- μπορεί να προβλέψει την άνοια 12 χρόνια πριν τη διάγνωση. Η ερευνήτρια υποθέτει ότι μπορεί να υπάρχει ένας κοινός μηχανισμός που να συνδέει την άνοια με τα προβλήματα όρασης. Μια άλλη θεωρία είναι ότι τα προβλήματα όρασης μπορεί να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από το να συμμετάσχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες οι οποίες προστατεύουν από την άνοια.

Ο Άντονι Καγουάτζα καθηγητής στο University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι η νέα μελέτη προστίθεται στα αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι η θεραπεία ή η πρόληψη της εξασθένησης της όρασης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας και τόνισε τη σημασία των οφθαλμολογικών εξετάσεων.

ΠΗΓΗ: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ