Πόρισμα ΟΗΕ: 9 υπάλληλοι της UNRWA «μπορεί» να εμπλέκονται στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου

by admin
2 views

Τον περασμένο Ιανουάριο ο ΟΗΕ ξεκίνησε εσωτερική έρευνα μετά από κατηγορίες του Ισραήλ ότι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) συμμετείχαν στις 7 Οκτωβρίου στην επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια, που κόστισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους.

Το Γραφείο Εσωτερικών Υπηρεσιών Εποπτείας του ΟΗΕ (OIOS) ερεύνησε συνολικά 19 υπαλλήλους για συμμετοχή στην επίθεση. Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, 9 υπάλληλοι της UNWRA «μπορεί» να εμπλέκονται στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ενώ για τους υπόλοιπους δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία. Τα στελέχη που είναι ύποπτα για συνεργασία με τη Χαμάς δεν εργάζονται πλέον στην UNRWA, ενημέρωσε η ανθρωπιστική υπηρεσία.

Η UNRWA, που ιδρύθηκε από τον ΟΗΕ ένα χρόνο μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948, διαθέτει ένα προσωπικό 14.000 ατόμων στη Γάζα. Παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και τους απογόνους τους, ενώ αποτελεί και σημαντικό πυρήνα απασχόλησης για τους πρόσφυγες, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των  30.000 και πλέον εργαζομένων της σε όλη τη Μέση Ανατολή, αλλά και στα γραφεία που διατηρεί στη Νέα Υόρκη, τη Γενεύη και τις Βρυξέλλες.

Πόρισμα ΟΗΕ: 9 υπάλληλοι της UNRWA «μπορεί» να εμπλέκονται στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου
Φώτο Αρχείου (Photo by Bashar TALEB / AFP)

Σε δήλωσή του, ο γενικός επίτροπος της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρίνι, επισημαίνει ότι «προτεραιότητα της υπηρεσίας είναι να συνεχίσει τις κρίσιμες υπηρεσίες που παρέχει στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα και σε ολόκληρη την περιοχή, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του πολέμου που συνεχίζεται, της αστάθειας και του κινδύνου περιφερειακής κλιμάκωσης των συγκρούσεων», για να τονίσει στη συνέχεια ότι «η UNRWA δεσμεύεται να συνεχίσει να υποστηρίζει τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες των Ηνωμένων Εθνών – συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής αρχής της ουδετερότητας – και να διασφαλίζει ότι όλο το προσωπικό της συμμορφώνεται με την πολιτική του Οργανισμού για τις πολιτικές δραστηριότητες».

Πόρισμα ΟΗΕ: 9 υπάλληλοι της UNRWA «μπορεί» να εμπλέκονται στην επίθεση της Χαμάς στις 7 ΟκτωβρίουΠόρισμα ΟΗΕ: 9 υπάλληλοι της UNRWA «μπορεί» να εμπλέκονται στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου
Φώτο Αρχείου – Ο Γενικός Επίτροπος της UNRWA, Philippe Lazzarini. (AP Photo/John Minchillo, File)

Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε κατηγορήσει τον Ιανουάριο στελέχη της UNRWA για συμμετοχή στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, χωρίς να δημοσιοποιήσει αποδεικτικά στοιχεία.

Εντούτοις, πληροφορίες σχετικά με τους κατηγορούμενους δόθηκαν σε ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών του ισραηλινού στρατού, υποστράτηγο Ααρών Χαλίβα, ενώ Ισραηλινός αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας είχε δηλώσει στο CNN εκείνη την εποχή ότι «τους δώσαμε συγκεκριμένα ονόματα και με ποιες οργανώσεις συνδέονται, καθώς και τι ακριβώς έκαναν στις 7 Οκτωβρίου, αποδεικνύοντας ότι είχαμε ισχυρές πληροφορίες από διαφορετικές πηγές».

Τον Φεβρουάριο, οι ισραηλινές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για 12 από τους υπαλλήλους που κατηγορούσε, όπως ονόματα, φωτογραφίες και οι υποτιθέμενοι ρόλοι τους στη Χαμάς, χωρίς όμως αποδεικτικά στοιχεία που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς τους.

Οι ισχυρισμοί του Τελ Αβίβ οδήγησαν αρκετές χώρες που χρηματοδοτούσαν με σημαντικά ποσά την UNRWA να παγώσουν τις δωρεές τους. Σήμερα, οι περισσότερες από αυτές έχουν αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση, όμως ο ιστορικά μεγαλύτερος δωρητής της UNRWA – οι ΗΠΑ – δεν το έχει κάνει ακόμη.

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ