Πρωτοφανής επικράτηση της ακροδεξιάς στον χάρτη της Γαλλίας

by admin
0 views

Πιο δεξιόστροφα από ποτέ κινείται η Ευρώπη μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, με τα κεντροδεξιά και ακροδεξιά κόμματα να καταλαμβάνουν τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο νέο Ευρωκοινοβούλιο και τη Γαλλία να αποτελεί σημείο αναφοράς της ακροδεξιάς μετατόπισης.

Η σαρωτική νίκη της ηγέτιδας της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, ώθησε τον Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές, με τον χάρτη της Γαλλίας να μονοπωλείται από τον Εθνικό Συναγερμό. Χαμογελώντας, η Λεπέν δήλωσε ότι το κόμμα της εκπροσωπεί καλύτερα τη Γαλλία και ότι κατάφερε να καταγράψει τις καθημερινές ανησυχίες των Γάλλων, οι οποίες, σύμφωνα με τα στελέχη του κόμματός της, είναι η μετανάστευση, το κόστος ζωής και το αίσθημα ανασφάλειας και ο φόβος της εγκληματικότητας.
«Αυτή η ιστορική ψηφοφορία δείχνει ότι όταν οι άνθρωποι ψηφίζουν, οι άνθρωποι κερδίζουν» δήλωσε η Λεπέν σε ένα πλήθος υποστηρικτών της που την επευφημούσαν σε συγκέντρωση στο Παρίσι.

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την εξουσία αν οι Γάλλοι μας δώσουν την εμπιστοσύνη τους στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε την εξουσία, να τερματίσουμε τη μαζική μετανάστευση, να δώσουμε προτεραιότητα στην αγοραστική δύναμη, έτοιμοι να κάνουμε τη Γαλλία να ξαναζήσει» τόνισε η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς.

Εδώ και μήνες, η Λεπέν υπονοεί ότι ο Ζορτνάν Μπαρντελά -ο οποίος εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από πέντε χρόνια, όταν ήταν 23 ετών, και έχει πολύ υψηλά ποσοστά δημοτικότητας- θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός πρωθυπουργός. Τώρα, υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος πρότειναν τον Μπαρντελά ως επικεφαλής της νέας προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Ζορτνάν Μπαρντελά οδήγησε την ευρωπαϊκή εκστρατεία του Εθνικού Συναγερμού σε πρωτοφανή ύψη, λαμβάνοντας σήμερα το 32,4% των ψήφων στη Γαλλία. Έχει υιοθετήσει έναν σκόπιμα ταπεινό τόνο απέναντι στους ψηφοφόρους, μέρος μιας στρατηγικής για την υλοποίηση της τελικής φάσης της δεκαετούς προσπάθειας της Μαρίν Λεπέν να αμβλύνει την εικόνα του ακροδεξιού κόμματος. Η ενίσχυση της δημοτικότητάς του, παρά τις σφοδρές επιθέσεις από τους πολιτικούς αντιπάλους του και παρά την τάση του να απομακρύνεται από τις κομματικές γραμμές, δείχνει ότι το πολιτικό του προφίλ παραμένει σε μεγάλο βαθμό αλώβητο.

Περισσότερα Εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ