Προβληματισμός στους Δημοκρατικούς μετά το debate Μπάιντεν – Τραμπ – Τα σενάρια που διακινούνται

by admin
6 views

Μια μέρα μετά το debate των Μπάιντεν και Τραμπ διατυπώνονται έντονοι προβληματισμοί για την τηλεοπτική εμφάνιση του Αμερικανού προέδρου, η οποία απογοήτευσε πάρα πολλούς. Πάντως ο Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του επιμένει ότι θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Σκοπεύω να κερδίσω αυτές τις εκλογές», δήλωσε ο Μπάιντεν σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.

«Δεν μιλάω τόσο εύκολα όσο άλλοτε, δεν μιλάω με την ίδια ευχέρεια όσο πριν, δεν συζητάω το ίδιο καλά όσο παλαιότερα», παραδέχτηκε ο Μπάιντεν, την επομένη της ανεπαρκούς εμφάνισής του απέναντι στον 78χρονο Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του.

«Σας δίνω τον λόγο μου, του Μπάιντεν. Δεν θα έβαζα ξανά υποψηφιότητα αν δεν πίστευα, με όλη μου την καρδιά και όλη μου την ψυχή ότι μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος ενώπιον των υποστηρικτών του στη Βόρεια Καρολίνα, μια πολιτεία την οποία «σκοπεύει να κερδίσει».

Βέβαια, πάρα πολλοί είναι οι Δημοκρατικοί πια στους κόλπους των Δημοκρατικών, όχι δημόσια, που έχουν αρχίσει τις συζητήσεις για το ποιος θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Τζο Μπάιντεν. Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Βάνα Κουτρουλού, η αλήθεια είναι ότι είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία.

Θα διευκόλυνε να παραιτηθεί ο ίδιος, να πει ότι ο ίδιος αποσύρεται και είναι μια δύσκολη διαδικασία γιατί σχεδόν το 99% των 4.000 εκλεκτόρων στηρίζει την υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν.

Έχει ψηφίσει τον Τζο Μπάιντεν, οπότε το μόνο που μένει τυπικά είναι να επικυρωθεί και η υποψηφιότητά του στο συνέδριο των Δημοκρατικών μετά τις 19 Αυγούστου.

Σημειώνεται πάντως ότι υπάρχουν και επιφανή στελέχη των Δημοκρατικών, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα και από τους κύκλους της οικογένειας Κλίντον που τον στηρίζουν ξεκάθαρα.

«Υπάρχουν και κακές βραδιές στα ντιμπέιτ. Πιστέψτε με, το ξέρω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

«Ωστόσο οι εκλογές αυτές εξακολουθούν να είναι μια επιλογή ανάμεσα σε κάποιον που έχει παλέψει όλη του τη ζωή για τους απλούς ανθρώπους και σε κάποιον που νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του», αναφέρει ο Ομπάμα στην ανάρτησή του προσθέτοντας: «Η χθεσινή νύχτα δεν το άλλαξε αυτό».

Πάντως και τα αμερικανικά μέσα επιτίθενται στον Τζο Μπάιντεν με τους New York Times μεταξύ άλλων να αναφέρουν ότι είναι σκιά ηγέτη αυτή τη στιγμή ο Αμερικανός πρόεδρος και το καλύτερο που έχει να κάνει για τη χώρα είναι να αποσυρθεί.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι πρέπει να φύγει ένας πολύ καλός πρόεδρος που κατάφερε να επουλώσει τις πληγές που είχε ανοίξει ο Ντόναλντ Τραμπ και να αντικατασταθεί από κάποιον άλλον Δημοκρατικό και σε καμία περίπτωση δεν στηρίζει Ντόναλντ Τραμπ.

Τέσσερις μήνες για τις εκλογές

Αν ο Τζο Μπάιντεν ρίξει λευκή πετσέτα, και παραιτηθεί από υποψήφιος οι Δημοκρατικοί θα συγκεντρωθούν τον Αύγουστο στο Σικάγο σε ένα «ανοιχτό» συνέδριο, κατά το οποίο οι ψήφοι των αντιπροσώπων που συγκέντρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια των προκριματικών θα επανεξεταστούν.

Ένα τέτοιο σενάριο που δεν έχει ξανασυμβεί από το 1968. Το κόμμα τότε έπρεπε στη συνέχεια να βρει τον αντικαταστάτη του προέδρου Λίντον Μπ. Τζόνσον, αφού ο τελευταίος εγκατέλειψε την μάχη για μια δεύτερη θητεία εν μέσω του πολέμου του Βιετνάμ.

Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Χιούμπερτ Χάμφρεϊ προτάθηκε και έχασε τις εκλογές από τον Ρεπουμπλικανό Ρίτσαρντ Νίξον.

Οι συνεντεύξεις με αναποφάσιστους ψηφοφόρους επιβεβαίωσαν ότι ήταν μια κακή βραδιά για τον Μπάιντεν. Περιέγραψαν την εμφάνισή του ως αδύναμη, ντροπιαστική και δύσκολη για παρακολούθηση.

Ο Τραμπ, 78 ετών, αντιμετώπισε επίσης ερωτήματα σχετικά με την καταλληλότητά του για το αξίωμα, δεδομένης της καταδίκης του τον περασμένο μήνα στη Νέα Υόρκη για συγκάλυψη πληρωμών σε μια πορνό σταρ, των προσπαθειών του να ανατρέψει τις εκλογές του 2020 και της χαοτικής του θητείας. Ωστόσο, παρά τον συνήθη ορυμαγδό ψευδών από τον Τραμπ κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, η προσοχή όλων ήταν στον νυν πρόεδρο και στα…στραβοπατήματά του.

Η συζήτηση στα κεντρικά γραφεία του CNN στην Ατλάντα έγινε πολύ νωρίτερα από κάθε άλλο σύγχρονο προεδρικό ντιμπέιτ, τέσσερις και πλέον μήνες -μια αιωνιότητα στην αμερικανική πολιτική – πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Αυτό θα μπορούσε να μετριάσει τη ζημιά για τον Μπάιντεν, καθώς η ανάμνηση από την απόδοσή μπορεί να ξεθωριάσει και οι ειδήσεις δημιουργούν νέους τίτλους και νέα επικαιρότητα.

Ο Τραμπ, για παράδειγμα, έχει προγραμματιστεί να καταδικαστεί στη Νέα Υόρκη στις 11 Ιουλίου, λίγες μέρες πριν το κόμμα του συγκληθεί για να τον εγκρίνει επίσημα ως υποψήφιο. Εξακολουθεί να αντιμετωπίζει άλλες τρεις ποινικές κατηγορίες, αν και καμία δεν φαίνεται πιθανό να εκδικαστεί πριν από τον Νοέμβριο.

Δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μια εκλογική μάχη στήθος με στήθος πριν το debate, ακόμη και μια μικρή αλλαγή θα μπορούσε να αλλάξει την τροχιά της εκστρατείας.

Σε ένα εστιατόριο Waffle House στην Ατλάντα ο Μπάιντεν σταμάτησε για φαγητό καθώς επέστρεφε στην προεκλογική εκστρατεία, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Νομίζω ότι τα πήγαμε καλά».

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για την απόδοσή του, είπε, «Όχι. Είναι δύσκολο να συζητάς με έναν ψεύτη».

Ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε τους Δημοκρατικούς να μην υποβαθμίσουν την απόδοση του Μπάιντεν. «Το να λες στους ανθρώπους ότι δεν είδαν αυτό που είδαν δεν είναι ο τρόπος να απαντήσεις σε αυτό», έγραψε σε μια ανάρτηση στο X.

Όσους για τον πλανήτη και τους συμμάχους των ΗΠΑ, η κακή επίδοση του Μπάιντεν τους αναγκάζει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για μία επιστροφή του Τραμπ. «Ο Τραμπ δεν νίκησε, αλλά ο Μπάιντεν μπορεί και να κατέρρευσε», δηλώνει ο Κουνιχίκο Μιγιάκε, Ιάπωνας, πρώην διπλωμάτης και τώρα διευθυντής ερευνών στο think tank Canon Institute for Global Studies.

Όσο για εχθρούς και αντιπάλους των ΗΠΑ: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν ξύπνησε μέσα στη νύχτα για να παρακολουθήσει το ντιμπέιτ και η Μόσχα δεν θα σχολιάσει κάτι που αφορά εσωτερικό ζήτημα της αμερικανικής πολιτικής, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πηγές: Νewsroom – Βάνα Κουτρουλού/ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP- dpa

Σχετικό Άρθρο: Τηλεμαχία Τραμπ – Μπάιντεν: Έλεγχος αλήθειας των δηλώσεων τους για μεταναστευτικό, πληθωρισμό και 6η Ιανουαρίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ