Πιστόλια του Ναπολέοντα πουλήθηκαν για 1,7 εκατ. ευρώ – Λέγεται ότι παραλίγο να τα χρησιμοποιήσει για να βάλει τέλος στη ζωή του

by admin
11 views

Δύο πιστόλια που κάποτε ο Ναπολέων Βοναπάρτης σκόπευε να χρησιμοποιήσει για να αυτοκτονήσει πωλήθηκαν στη Γαλλία την Κυριακή έναντι 1,69 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι θα παραμείνουν στη χώρα ως εθνικοί θησαυροί.

Η ταυτότητα του αγοραστή κατά τη δημοπρασία στο Φοντενεμπλό νότια του Παρισιού των λεπτοδουλεμένων αντικειμένων δεν δημοσιοποιήθηκε, αλλά η τελική τιμή πώλησης, με τις αμοιβές, ήταν πάνω από τις εκτιμήσεις των 1,2-1,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Πιστόλια του Ναπολέοντα πουλήθηκαν για 1,7 εκατ. ευρώ – Λέγεται ότι παραλίγο να τα χρησιμοποιήσει για να βάλει τέλος στη ζωή του
(Photo by Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP)

Πριν από την πώληση των όπλων, η επιτροπή εθνικών θησαυρών του γαλλικού υπουργείου Πολιτισμού είχε χαρακτηρίσει τα αντικείμενα ως εθνικούς θησαυρούς και είχε απαγορεύσει την εξαγωγή τους, με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης το Σάββατο.

Η έκδοση του πιστοποιητικού απαγόρευσης εξαγωγής ανοίγει μια περίοδο 30 μηνών κατά τη διάρκεια της οποίας η γαλλική κυβέρνηση μπορεί να υποβάλει προσφορά αγοράς στον άγνωστο νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί.

Ανεξάρτητα από την αξία και την ηλικία του, ένα πολιτιστικό αγαθό που χαρακτηρίζεται ως εθνικός θησαυρός μπορεί να εγκαταλείψει τη Γαλλία μόνο προσωρινά, με υποχρεωτική επιστροφή.

“Ο χαρακτηρισμός ως εθνικού θησαυρού προσδίδει μια απίστευτη αξία στο αντικείμενο”, δήλωσε εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών Osenat, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Τα πλούσια διακοσμημένα όπλα, επενδυμένα με χρυσό και ασήμι, φέρουν χαραγμένη την εικόνα του Ναπολέοντα.

Λέγεται ότι παραλίγο να χρησιμοποιηθούν για να δοθεί τέλος στη ζωή του Γάλλου ηγεμόνα το 1814, όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία όταν ξένες δυνάμεις νίκησαν τον στρατό του και κατέλαβαν το Παρίσ.

“Μετά την ήττα της γαλλικής εκστρατείας, ήταν σε πλήρη κατάθλιψη και θέλησε να αυτοκτονήσει με αυτά τα όπλα, αλλά έμπιστος βασιλικός αξιωματούχος αφαίρεσε το μπαρούτι”, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του οίκου δημοπρασιών Jean-Pierre Osenat στο AFP πριν από την πώληση.

Ο Ναπολέων πήρε αντ’ αυτού δηλητήριο, αλλά έκανε εμετό και επέζησε, ενώ αργότερα έδωσε τα πιστόλια στον αξιωματούχο για να τον ευχαριστήσει για την αφοσίωσή του, πρόσθεσε ο Osenat.

Πιστόλια του Ναπολέοντα πουλήθηκαν για 1,7 εκατ. ευρώ – Λέγεται ότι παραλίγο να τα χρησιμοποιήσει για να βάλει τέλος στη ζωή τουΠιστόλια του Ναπολέοντα πουλήθηκαν για 1,7 εκατ. ευρώ – Λέγεται ότι παραλίγο να τα χρησιμοποιήσει για να βάλει τέλος στη ζωή του
(Photo by Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP)

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ