Πεκίνο: Πρόοδο στις σχέσεις με τη Ν.Κορέα διαπιστώνει ο Κινέζος ΥΠΕΞ μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του

by admin
1 views

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi μίλησε για καλύτερες σχέσεις με τη Νότια Κορέα στο τέλος των συνομιλιών στο Πεκίνο με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Cho Tae-yul, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua την Τρίτη, γράφει το AFP.

Η επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Cho Tae-yul τη Δευτέρα και την Τρίτη είναι η πρώτη στο Πεκίνο από επικεφαλής της νοτιοκορεατικής διπλωματίας μετά από περισσότερα από έξι χρόνια.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προκλήσεις», είπε ο Γουάνγκ Γι, σύμφωνα με το Xinhua.

Προέτρεψε και τις δύο πλευρές «να κατανοήσουν και να σεβαστούν η μία την άλλη, να ενισχύσουν την επικοινωνία και το εμπόριο, να εξαλείψουν τις παρεξηγήσεις και να ενισχύσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη».

Ο Γουάνγκ Γι εξέφρασε επίσης την ελπίδα του ότι η Σεούλ θα διαχειριστεί «σωστά και με σύνεση» τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ταϊβάν και θα σεβαστεί την πολιτική της «μίας Κίνας».

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει εντείνει τη στρατιωτική και πολιτική της πίεση στην Ταϊβάν, ένα νησί που διεκδικεί ως έδαφός της.

Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yoon Suk Yeol δήλωσε ότι οι εντάσεις για την Ταϊβάν προκλήθηκαν από «προσπάθειες να αλλάξει το status quo με τη βία». Μετά από αυτό το Πεκίνο διαμαρτυρήθηκε επίσημα, κάτι που η Σεούλ θεώρησε «σοβαρή έλλειψη διπλωματικής ευγένειας».

Ο Τσο Ταε-γιούλ δήλωσε στο Πεκίνο ότι οι καλύτερες σχέσεις είναι προς το «κοινό συμφέρον» και των δύο χωρών και ότι η Σεούλ θέλει επίσης να ενισχύσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, μεταδίδει το Xinhua.

Η επίσκεψή του πραγματοποιείται ενόψει της τριμερούς συνόδου κορυφής με την Ιαπωνία που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαΐου για να προσπαθήσει να κατευνάσει τις ανησυχίες του Πεκίνου για την εμβάθυνση των δεσμών ασφαλείας μεταξύ Ουάσιγκτον, Τόκιο και Σεούλ.

Καθώς η Βόρεια Κορέα εντείνει τις πυρηνικές απειλές της, η Νότια Κορέα έχει πλησιάσει ακόμη περισσότερο τον παλιό σύμμαχό της, την Αμερική, ενώ προσπαθεί να θάψει το τσεκούρι στον πόλεμο με την Ιαπωνία. Και ενώ το Πεκίνο είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Σεούλ, είναι επίσης ο κύριος σύμμαχος και οικονομικός υποστηρικτής της Πιονγκγιάνγκ.

Η τελευταία τέτοια σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε το 2019, υπενθυμίζει το AFP.

agerpres.ro

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ