Πανηγυρική η λήξη της 56ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού “Καραϊσκάκεια”

by admin
7 views

Πανηγυρικά και με τις ευχές όλων για ακόμα ανοδικότερη πορεία του θεσμού ολοκληρώθηκε, το βράδυ της Κυριακής 30 Ιουνίου, η 56η Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού Καραϊσκάκεια, που οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή  Ένωση  Δήμων  Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας  και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Η βραδιά ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων  Μανώλη Στεργιόπουλου και τη λήξη κήρυξε ο δήμαρχος  Καρδίτσας  Βασίλης Τσιάκος ο οποίος τόνισε πως «Επί μια εβδομάδα, από αυτή εδώ την πλατεία, πανηγυρίζαμε βλέποντας ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Ο πολιτισμός ενώνει. Μέσα από τον πολιτισμό μπορούμε να βρούμε μηνύματα και απαντήσεις. Όλοι μαζί, μονιασμένοι και ενωμένοι, μπορούμε να ζήσουμε με ειρήνη. Πριν από χρόνια, σαν Περιφερειακή Ενότητα, τολμήσαμε και αναβαθμίσαμε τα Καραϊσκάκεια και η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων απέδειξε πως όταν κάνεις κάτι με μεράκι και αγάπη, πετυχαίνεις πολλά. Η Καρδίτσα έχει αποδείξει ότι αγαπάει τον πολιτισμό και τον στηρίζει. Κάθε τέλος σηματοδοτεί και μια νέα αρχή. Έχουμε μια νέα προσμονή για του χρόνου. Και εύχομαι, μέχρι τότε, να μην έχουμε άλλες καταστροφές».

Πανηγυρική η λήξη της 56ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού “Καραϊσκάκεια”

Ακολούθησε το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς, όπου εμφανίστηκαν επί σκηνής, διαδοχικά,  ο Σύλλογος Γυναικών Καππαδοκικού, το συγκρότημα «Te Mātārae i Ōrehu» από τη Νέα Ζηλανδία και το συγκρότημα «Idaho Rocky Mountain Express» από το Αϊντάχο των ΗΠΑ που, για άλλη μια φορά, εντυπωσίασαν το κοινό. Με αυτόν τον πανηγυρικό τρόπο και αυτές τις όμορφες εικόνες έπεσε η αυλαία της 56ης Διεθνούς  Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια η οποία ήταν αφιερωμένη στην ειρήνη και στη συμφιλίωση των λαών.

Ο πρόεδρος της  Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας στο χαιρετισμό του είπε, μεταξύ άλλων: “Σ΄ αυτό το ταξίδι στον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη, τα έθιμα και το φολκλόρ, η Καρδίτσα, επί επτά ημέρες, έδειξε περίτρανα το ταλέντο της, το φιλότιμο και τη φιλοξενία της σε όλο τον κόσμο. Γίναμε όλοι μια πραγματική αγκαλιά και στείλαμε το μήνυμα πως ο πολιτισμός είναι ο μόνος που μπορεί να ενώσει, είναι η κοινή μας γλώσσα, είναι ο κοινός μας τόπος που θα έχουμε πάντα την ανάγκη να επιστρέφουμε σε αυτόν και εκείνος, με τη σειρά του, θα μας δίνει τη δύναμη και τα «καύσιμα» για να συνεχίζουμε την πορεία μας όλοι οι λαοί μαζί, ενωμένοι και μονιασμένοι. Γι ΄ αυτό και η φετινή διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στην ειρήνη και στη συμφιλίωση των λαών και έτσι, από την Καρδίτσα, την καρδιά της Ελλάδας, υψώθηκε σε όλο τον κόσμο, ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ αυτών των ύψιστων  πανανθρώπινων αξιών. Πόσο τραγικά επίκαιρα γίνονται, αλήθεια, χρόνο με το χρόνο τούτα τα μηνύματα; Τα τύμπανα του πολέμου δεν λένε να σιγάσουν, η μία κρίση διαδέχεται την άλλη (υγειονομική, ενεργειακή, επισιτιστική, οικονομική, κλιματική), και μέσα σε όλα αυτά, τα φαινόμενα βίας παρουσιάζουν αλματώδη έξαρση, η επικοινωνία των ανθρώπων χάνεται και η ουσία δίνει τη θέση της στο επιφανειακό και το εφήμερο. Ένας νέος κόσμος έχει ήδη αναδυθεί, φέρνοντας στη ζωή μας τεράστιες αλλαγές, προκλήσεις και ανατροπές. Εμείς, όμως, θα ορθώσουμε και πάλι ανάστημα, όπως έκαναν ανά τους αιώνες πάντα οι άνθρωποι απέναντι σε κάθε κίνδυνο και απειλή. Θα παραμείνουμε ενωμένοι και θα αντισταθούμε, με όποιον τρόπο μπορούμε, διατηρώντας αλώβητη την ψυχή μας και παραμένοντας άνθρωποι“.

Πανηγυρική η λήξη της 56ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού “Καραϊσκάκεια”Πανηγυρική η λήξη της 56ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού “Καραϊσκάκεια”

Στάθηκε στο όσα υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης :Τριάντα πέντε χορευτικά συγκροτήματα, τρία ξένα (από τις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία και την ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας που 15.000 χιλιόμετρα μακριά από τη μάνα-Ελλάδα διατηρεί και μεταλαμπαδεύει σε γενιές και γενιές τον ελληνικό πολιτισμό), εννέα ελληνικά (από την Ιστιαία, την Ευρυτανία, την Καβάλα, την Κρήτη, από τα Τρίκαλα, τη Λάρισα και τα Βούναινα της Θεσσαλίας μας και από τους Αγίους Σαράντα) και 24 τοπικά, πάνω από χίλιοι χορευτές, 25 χορηγοί, 10 και πλέον εθελοντές και ατελείωτες ώρες δουλειάς, αγωνίας, αφοσίωσης στον κοινό στόχο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τη συμμετοχή χορευτικών από την Αγία Τριάδα, το Προάστιο, το Μάρκο και από τον Παλαμά, που “χτυπήθηκαν” σφοδρά από τον Ντάνιελ. Ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές, τους χορηγούς, τους χορηγούς επικοινωνίας (ΕΡΤ, ΕΡΤ3, ΕΡΤ Λάρισας), τους εθελοντές και όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης.  Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Νίκο Κωτούλα που έφυγε από τη ζωή «Ήταν ο άνθρωπος που επιμελούνταν τις Αφίσες και όλα τα γραφιστικά. Το έργο του παραμένει πλούσια παρακαταθήκη για εμάς και, φυσικά, θα κρατάμε πάντα ζωντανή τη μνήμη του”. Τελος είπε: “Με την ευχή να υπάρχει ειρήνη σε όλο τον κόσμο και του χρόνου να είναι όλα πιο φωτεινά και όμορφα και, βεβαίως, ο θεσμός αυτός να έχει μια ακόμα πιο ανοδική πορεία, όπως του αξίζει,  καλή αντάμωση τον Ιούνιο του 2025, στα 57α Καραϊσκάκεια“.

Πανηγυρική η λήξη της 56ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού “Καραϊσκάκεια”Πανηγυρική η λήξη της 56ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού “Καραϊσκάκεια”
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ