Παλαιστινιακές φατρίες κατηγορούνται ότι διέπραξαν «εγκλήματα πολέμου» – Η απάντηση της Χαμάς

by admin
2 views

Η Human Rights Watch κατηγόρησε τη Χαμάς και τις ένοπλες παλαιστινιακές φατρίες ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου εναντίον εκατοντάδων Ισραηλινών στις 7 Οκτωβρίου.

Η οργάνωση ανέφερε στην έκθεσή της ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στράφηκε εναντίον του άμαχου πληθυσμού και ότι η δολοφονία και η κράτηση ορισμένων από αυτούς ήταν οι κεντρικοί στόχοι της σχεδιαζόμενης επίθεσης, και δεν ήταν απλώς μια μεταγενέστερη σκέψη, ένα σχέδιο που προχώρησε στραβά ή σε μεμονωμένες ενέργειες.

«Είναι σαφές ότι εκείνη την ημέρα υπήρξαν εκατοντάδες παραβιάσεις των νόμων του πολέμου που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», είπε η Μπέλκις Γουίλ, Βοηθός Διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε μια έκθεση της οργάνωσης που παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Willey πρόσθεσε «είναι αδύνατο για εμάς να προσδιορίσουμε με ακρίβεια (τον αριθμό των) περιπτώσεων», σημειώνοντας ότι μεταξύ αυτών των παραβιάσεων είναι «επιθέσεις που είχαν στόχο αμάχους, σκόπιμη δολοφονία κρατουμένων, απάνθρωπη μεταχείριση και εγκλήματα που περιλαμβάνουν σεξουαλική βία, ομηρεία, ακρωτηριασμό και κλοπή λειψάνων, χρήση ανθρώπινων ασπίδων και λεηλασίες».

Η απάντηση της  Χαμάς

Από την άλλη πλευρά, η έκθεση ανέφερε ότι η Χαμάς απάντησε στην έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι οι μαχητές του κινήματος έλαβαν οδηγίες να μην στοχεύουν Ισραηλινούς αμάχους και να συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αλλά το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διέψευσε αυτή την απάντηση, τονίζοντας ότι οι έρευνές του βρήκαν σε αρκετές περιπτώσεις στοιχεία για το αντίθετο.

Εκτός από το κίνημα της Χαμάς, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, η έκθεση περιελάμβανε και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές φατρίες στη λίστα των κομμάτων που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ιδίως συμπεριλαμβανομένου του κινήματος Ισλαμικής Τζιχάντ.

Ο Γουίλι αρνήθηκε αυτό που ισχυρίστηκε η Χαμάς και άλλες φατρίες ότι οι «χειρότερες παραβιάσεις» που σημειώθηκαν την ημέρα της επίθεσης διαπράχθηκαν από αυτοσχέδιους Παλαιστίνιους πολίτες που πέρασαν από τη Γάζα μετά την κατάρρευση των ισραηλινών δυνάμεων και δεν ήταν συντονισμένες επιθέσεις που έγιναν εσκεμμένα από μαχητές της φατρίες που εξαπέλυσαν την επίθεση. «Η αλήθεια είναι ότι οι άμαχοι από τη Γάζα δεν ήταν αυτοί που διέπραξαν τις χειρότερες παραβιάσεις», είπε.

Η έκθεση τόνισε την ανάγκη «να λογοδοτήσουν οι δράστες σοβαρών εγκλημάτων», τονίζοντας ότι «αυτό είναι προς το συμφέρον τόσο των Παλαιστινίων όσο και των Ισραηλινών».

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ